În ultimii ani columbofilia românească a cunoscut o evoluție fără precedent, atât din punct de vedere al competiției, cât și al condițiilor în care aceasta se desfășoară. Trendul ascendent pe care îl traversează sportul columbofil din țara noastră este departe de a fi încheiat, Federația Națională a Crescătorilor de Porumbei din România lucrând permanent pentru a asigura un nivel ridicat de desfășurare a campionatului național, de transparență și de motivare a fiecărui crescător, membru sau dornic de afiliere. În acest cadru se înscrie organizarea anuală a unor etape naționale de maraton, care devin, o dată cu trecerea anilor, clasicele sportului columbofil din România.
Reunind la fiecare ediție columbofilii din mai multe județe ale provinciilor care organizează un zbor de asemenea anvergură, la cunoscutele etape precum Izium, Birzai, Lohy sau Berlin sunt îmbarcați la fiecare ediție un număr considerabil de porumbei. Amploarea unei astfel de etape naționale dezvoltă în fiecare crescător participant dorința ca unul dintre porumbeii săi să fie cel care se va clasa, la finalul etapei, pe primul loc al clasamentului. O motivație în plus pentru a participa și a câștiga o astfel de etapă națională este și premierea câștigătorilor primelor trei locuri, la nivel național și zonal, premiere care se desfășoară în fiecare an într-un cadru festiv și ocupă un loc special în desfășurarea Expoziției Naționale. O astfel de atenție acordată columbofililor care se clasează pe podium, dar și celor care reușesc să îndeplinească și palmarese pe mai mulți ani și trofeele de o frumusețe direct proporțională cu dimensiunea unei astfel de etape, sunt încă o dovadă a importanței pe care o constituie pentru Federația noastră organizarea și buna desfășurare a clasicelor columbofiliei românești.
„Etapele precum Berlin sunt foarte atrăgătoare”
Naționalul Vestului, cunoscuta etapă de la Berlin este una dintre cele mai așteptate curse ale anului. Sezonul trecut, lansarea a avut loc în dimineața zilei de 27 iulie 2018, la ora 06:45. Au participat 829 de columbofili din nu mai puțin de nouăsprezece județe ale țării, din provincii ca Banat, Transilvania, dar și Moldova sau Muntenia și fiecare s-a visat, cel puțin pentru câteva momente, pe primul loc al podiumului. Dar, cum pe prima poziție încape doar un singur câștigător, tandemul Nicola+Dehelean, din localitatea arădeană Lipova, a reușit performanța de a câștiga prestigioasa cursă Berlin Național. Sosind acasă în a doua zi de concurs, la orele 07:50, masculul cu seria 0430150/2015 a fost cel care le-a adus membrilor tandemului bucuria câștigării primului loc. El a reușit să zboare distanța de 1027 km cu viteza media de 975.12 m/m, devansând o concurență de 6656 de porumbei angajați. Masculul a fost concurat la văduvie totală, zburând toate etapele din planul de zbor. Pe lângă locul 1 Berlin Național, masculul a mai reușit câteva rezultate demne de luat în seamă: locul 1 județean și 2 provincial la categoria As Maraton Maturi, dar și locul 7 național As Maraton. Provine din porumbei Jan Polder și Kakas Mihaly, iar Cristian Nicola, unul dintre membri tandemului, spune că porumbelul nu a beneficiat de nicio pregătire specială: „Nu l-am pregătit special, a avut aceeași pregătire ca și ceilalți porumbei. Consider că cele mai importante aspecte pentru a câștiga o astfel de cursă sunt hrana, antrenamentele și calitatea porumbeilor”. De asemenea, Cristian Nicola a ținut să precizeze că „etape precum Berlin Național sunt deosebit de importante și atrăgătoare. Dacă ar fi după mine, aș face toate etapele naționale, pentru că este o altfel de competiție, numărul de porumbei este foarte mare, iar porumbelul care câștigă este foarte valoros”.
„Pentru a câștiga o cursă națională ai nevoie de porumbei de foarte bună calitate!”
În partea estică a țării, columbofilii au la dispoziție maratonul național Birzai, organizat de provincia Moldova. Anul trecut au participat la acest național toate județele din istorica provincie românească. În dimineața zilei de 29 iulie 2018, la ora 05:25, au fost lansați un număr impresionant de 10832 porumbei, aparținând celor 888 crescători participanți. Locul 1 pe întreaga lansare a fost ocupat de masculul cu seria 667402/2015, aparținând crescătorului Aurel Novac din județul Vrancea. Ajungând în crescătorie în a doua zi de concurs, la matinala oră 05:45, campionul ediției 2018 a etapei naționale Birzai a zburat cei 1295 km până la crescătorie cu o viteză medie de 1290.08 m/m, reușind să se claseze pe locul 1 din cei 3250 de porumbei care au intrat în clasament. Porumbelul este reprodus din doi porumbei originali Moise Dinu și a fost zburat întregul sezon la văduvie. „Am angajat un lot de 50 de porumbei la această etapă. În afară de câteva antrenamente cu mașina personală înainte de a fi îmbarcați, nu au beneficiat de nicio pregătire specială”, explică crescătorul. Pe lângă locul 1 Birzai Național, columbofilul Aurel Novac a mai reușit și alte rezultate frumoase în cadrul aceleiași curse. El și-a adjudecat locul 1 provincial Birzai Palmares 3 ani, dar și locul 3 provincial Birzai Palmares 2 ani și este de părere că, „pentru a câștiga o cursă națională ai nevoie de porumbei de foarte bună calitate. Hrana trebuie să fie adecvată curselor de maraton, iar porumbeii trebuie antrenați și pregătiți foarte bine înainte de o astfel de etapă”.