Întrebări din categoria celei pe care am folosit-o pentru a denumi articolul de azi sunt, cel mai probabil, în mintea și pe buzele tuturor columbofililor. Așa-zisa rețetă a succesului sau micile trucuri sunt mereu căutate, uneori unui produs sau unei anumite metode dându-li-se importanța majoră pentru pregătirea unei etape. Însă, de la Daniel Dehelean din Vladimirescu, județul Arad, câștigătorul etapei de fond Jihlava 2019, și de la Albert Ladislau, locul 1 la crescători în cadrul aceleiași etape, o să aflăm ceea ce trebuie făcut cu adevărat pentru a câștiga un concurs de fond.
La sfârșitul weekend-ului trecut a avut loc prima etapă de demifond-fond în asociațiile Timiș și Arad. Etapa de la Jihlava (Cehia) a fost organizată de Timiș, participând însă și crescătorii din Arad. Cei peste zece mii de porumbei care au participat la etapă au fost lansați în zorii zilei de duminică, pentru ceea ce urma să fie un concurs cu distanțe între 540 și 620 de km.
Daniel Dehelean câștigă locul 1 din 10.407 porumbei
Daniel Dehelean este un columbofil tânăr din județul Arad, care concurează porumbeii, de regulă, pentru categoria General, dar și la unele etape de maraton. Începe în fiecare an cu un lot de 60-70 de porumbei, ale căror origini provin de la Familia Toth, Familia Berensfreise din Olanda, în general combinații între consacratele linii Norman, Houben, Delbar etc. Pentru a parafraza chiar cuvintele crescătorului arădean, Jihlava a fost pentru Daniel Dehelean o etapă cum așa cum își dorește orice crescător, o etapă deosebit de reușită, cum rar poate trăii un columbofil. Pe lângă locul 1 pe lansare, Daniel a mai câștigat și locurile 7 și 9, cu trei clasări în primii zece fiind, de departe, cel mai bun crescător al concursului. La fel de interesantă este și povestea masculului câștigător, 0319067/2017, achiziționat de Daniel de când era pui de la colegul său de asociație, Hohn Dieter. „Porumbelul care a câștigat această etapă este un porumbel de maraton de la Hohn Dieter și are la bază porumbei Van der Poel și Kuypers. Tatăl lui a câștigat în 2017 locul al treilea din 5600 de porumbei la o etapă de maraton de peste 900 de km și locul 1 pe județul Timiș, la Hohn Dieter. Din acel mascul am achiziționat și eu un pui, roșu, care acum a reușit acest rezultat, de departe cel mai bun rezultat realizat de el până acum. Eu concurez porumbeii la văduvie și angajez atât femelele cât și masculii. Pregătirea lor pentru această etapă a constat în adăugarea unui mix de cânepă și semințe mici în alimentația lor și un antrenament de la 50 de km înainte de îmbarcare. Însă, cred că cea mai bună pregătire au fost cele trei zile de odihnă de care porumbeii mei au avut parte înainte de a fi îmbarcați. În aceste trei zile, porumbeii au ieșit o singură dată afară, dar și atunci au stat relaxați. Nu i-am forțat să zboare. De altfel, eu de regulă nu forțez porumbeii să zboare în jurul casei, ci doar sunt eliberați afară și au dreptul să facă ce vor. Așa a fost și acum, au ieșit la un singur zbor afară, apoi antrenamentul, iar în restul timpului porumbeii au stat în volieră, la odihnă. Masculii nu își văd femelele înainte de etapă, ei fiind lăsați împreună doar după sosire. Timpul pe care îl petrec împreună diferă, de regulă, de dificultatea etapei de la care vin. Mai departe, porumbeii mei primesc foarte multe ceaiuri și produse de la Tollisan, Dr. Brockamp și Schroeder”, a explicat Daniel.
Albert Ladislau, locul 1 la crescători
Fondul de la Jihlava a fost, așa cum se poate observa, o etapă adjudecată în totalitate de crescătorii din Arad. După câștigarea locului 1 pe lansare de către Daniel Dehelean, cel mai bun procent în clasamentul crescătorilor a fost obținut tot de un columbofil arădean. Albert Ladislau a angajat la această etapă 60 de porumbei, din care a reușit să claseze 36. Primul său porumbel sosit s-a numărat printrei cei cinci nominalizați pentru echipă. Masculul 0042353/2018 s-a clasat pe locul 14 pe toată lansarea. Următorul porumbel de echipă, 9001986, tot un mascul de doar un an, a ocupat locul 67 pe lansare. Astfel, prin cele două poziții foarte bune ale porumbeilor săi de echipă, Albert Ladislau a câștigat locul întâi în clasamentul crescătorilor, cu un procent de 7,87 puncte. „Lotul meu de zbor conține 60 de porumbei, atât tineri cât și maturi, pe care îi concurez la văduvie. Am o familie de porumbei de general, care reușesc să facă față și la etapele de viteză, dar cele mai bune rezultate le am la demifond și fond. Încă o familie care provine de la faimosul crescător austriac Marcel Braakhuis, renumiții „ucigași negri”, concurează doar pentru etapele de fond și maraton. De regulă, pentru a pregăti o etapă, fac în jur de două sau trei antrenamente cu mașina de la aproximativ 50 de km în fiecare săptămână. La aceste antrenamente sunt lansați prima dată femelele și apoi, la 15-20 de minute, masculii. După ce ajung, au voie să stea circa 20 de minute împreună și apoi sunt separați. În rest, întreaga pregătire a porumbeilor constă în folosirea gamei de produse naturiste de la PigeonVitality. Cei doi porumbei care m-au ajutat să fac acest rezultat sunt doi masculii tineri, de 2018, care până acum au clasat toate cele cinci etape la care au fost angajați. Primul porumbel, cel de pe locul 14, este un porumbel care provine 100% de la Florea Sorin, un descendent al lui Il Ragno și Super Romeo, doi porumbei deosebiți. Și celălalt porumbel de echipă este 50% de la Florea Sorin, mama sa fiind achiziționată de la columbofilul din București, căruia țin să îi mulțumesc pe această cale pentru calitatea deosebită a porumbeilor pe care i-am achiziționat de la dumnealui. Tatăl său este un porumbel austriac, de la cunoscutul crescător Lutz Primes. Atunci când îmi selectez porumbeii pentru echipă urmăresc mai multe lucruri. În special, mă axez pe comportamentul pe care îl au atunci când se întorc de la antrenamentele pe care eu le fac, dacă ajung mai înainte de ceilalți, dacă intră direct sau dacă ei îmi transmit că sunt în formă”, a precizat Albert Ladislau.