UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Silviu Catană monopolizează etapa de fond Losice 3 (NT)

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul deosebit de aglomerat din punct de vedere columbofil. Mai toate asociațiile din țară au organizat mult-așteptata primă etapă de maraton, dublată însă și de câte o etapă de viteză-demifond sau fond. A fost și cazul asociației columbofile din Neamț, în care au avut loc etapa de fond Losice 3 și etapa de maraton Vilnius, concursuri la care porumbeii au fost lansați, datorită condițiilor meteo, în dimineața zilei de luni, 24 iunie 2019. 

Deși ușor umbrită de etapa de maraton din aceeași zi, etapa de fond Losice 3 a strâns suficienți participanți pentru a fi o etapă competitivă. Nu mai puțin de 133 de crescători din Neamț au preferat să își angajeze o parte din porumbei și la fond, în marea lor majoritate tineri reproduși anul trecut, astfel că la finalizarea îmbarcării s-au adunat 2.562 de porumbei.

Silviu Catană- locul 1 pe lansare și locul 1 la crescători

Etapa a fost, fără dubii, a crescătorului Silviu Catană din Roman, care a câștigat atât locul 1 pe lansare, cât și primul loc la crescători. Aflat la început de drum columbofil, Silviu Catană a angajat principala parte a lotului său de zbor la concursul de la Losice, mai mult pentru a își lăsa porumbeii să capete mai multă experiență până să fie angajați la maraton. El a îmbarcat 11 păsări, din care șase au reușit să claseze. Mai mult decât atât, masculul 5030633/2017 a câștigat locul 1 pe lansare, la finalul unui zbor de 704 km. Fiind o piesă de bază a lotului de zbor pe care Silviu Catană se bazează la fiecare etapă,  5030633/2017 i-a produs crescătorului din Roman o bucurie și mai mare fiind nominalizat și pentru echipă. Cu locul 1 pe lansare, punctajul său de penalizare a fost unul foarte mic, ceea ce a ajutat enorm și pentru obținerea locului întâi și la crescători. Echipa a fost completată de tânăra femelă 5022887/2018, care a ajuns acasă cu doar 16 minute mai târziu decât masculul de pe primul loc. Clasându-se pe locul 40 în clasamentul general, sosirea sa la fel de bună a fost tot ceea ce era necesar pentru ca Silviu Catană să aibă una dintre cele mai bune etape ale sale din întreaga carieră de columbofil, câștigând ambele locuri de 1 ale concursului.

„Porumbeii mei concurează la văduvie de la începutul acestui sezon, dar o văduvie prin rotație. În timp ce masculii se află afară la antrenament, femelele intră în compartimentul lor și au voie pe boxe până termină masculii antrenamentul. Principala parte a pregătirii porumbeilor constă în antrenamentul lor în jurul crescătoriei, altenativ, undeva la minim 40 de minute. Anul acesta am început cu 27 de porumbei, marea lor majoritate reproduși în 2017 și 2018, iar în momentul de față mai am 21, asta după ce am retras 4 tardivi. Referitor la masculul care a câștigat etapa de la Losice, el este unul dintre cei mai buni porumbei ai mei, pe care mă bazez mai tot timpul pentru echipă. A concurat foarte bine și anul trecut, când a reușit să fie locul 49 județean la General tineret, asta după ce câteva etape a stat acasă, fiind bolnav de diftero-variolă. Anul acesta a clasat toate etapele de până acum, unele mai în față, unele mai în spate, dar nu a ratat niciuna. Bunicul său din partea tatălui este un porumbel cu sânge Wanroy, achiziționat de mine de la Cristian Pughiuc din Botoșani. Din acest mascul, în pereche cu o femelă Vanbruane de la Valentin Stăncescu din Argeș am reprodus un alt mascul, pe care la rândul lui l-am împerecheat cu o femelă de la Toma Valentin și a ieșit acest mascul, care a câștigat acum etapa de fond. Următorul porumbel care m-a ajutat să fac echipa, femela de pe locul 40, este tot din porumbei de la Toma Valentin și Cristian Pughiuc. A avut o primă etapă de fond foarte bună, fiind locul 3 din 8.202 porumbei la concursul Losice 1. După cum se poate observa, porumbeii mei preferați sunt porumbeii constanți, care clasează toate etapele, chiar dacă nu pe toate în același fel”, ne-a mărturisit Silviu Catană.