Numele crescătorului Elisei Eacobuță din Bacău a fost sezonul acesta pe buzele tuturor celor implicați în sportul columbofil. Este imposibil ca performanțele sale din acest an să nu fie cunoscute de absolut toată columbofilia românească, pentru că am fost cu toții martori la scrierea unor file de istorie columbofilă.
Elisei Eacobuță este acel tip de crescător care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Fără îndoială că deține și concurează porumbei de calitate extraordinară, însă nu aceasta este totul. Elisei Eacobuță este printre puținii columbofili extraordinari de pregătiți, care urmăreasc o logică foarte fină și nu doar șabloane, sunt foarte atenți la detalii și își cunosc foarte bine porumbeii.
Combinația perfectă: porumbei de calitate și crescător pe măsură
Pentru el, sezonul 2019 a fost un sezon cum își dorește orice crescător. De rezultatele sale se vorbește peste tot în România și, cu siguranță, și peste hotare, așa cum însuși ne-a confirmat. Mai mult decât atât, rezultatele sale din acest sezon au jucat rolul confirmării pentru cei care mai aveau anumite urme de îndoială s-au au mers cu gândul chiar mai departe de aici. La etapa Madona Național, concurs care a depășit nouăsprezece mii de porumbei la linia de start, Elisei Eacobuță a uimit pe toată lumea câștigând primele două locuri pe lansare. Însă nu doar faptul că a câștigat și primul și al doilea loc pe lansare este cel mai uimitor lucru, ci că a câștigat cu două sosiri nocturne, având și una dintre cele mai mari distanțe din concurs (1.200 km). După super-etapa Madona Național, pentru Elisei Eacobuță a urmat o altă provocare. Asociația columbofilă a județului Suceava a organizat în data de 03 august concursul de maraton extrem Tartu (Estonia), etapă care a avut peste 1.100 de km la primul crescător și peste 1.300 km pentru Elisei Eacobuță. Participând cu o echipă de doar 4 porumbei, Elisei Eacobuță a câștigat din nou locul 1 pe lansare din 6.082 de porumbei și nu oricum, ci cu femela 0140606/2017, cea care câștigase cu trei săptămâni înainte Madona Național. Se scria astfel una dintre cele mai frumoase pagini ale columbofiliei românești și descopeream, cu toții, probabil cel mai bun porumbel de maraton din România columbofilă de până acum. Și pentru ca totul să fie perfect, Elisei Eacobuță a punctat magistral și la Vilnius 3, ultima etapă de maraton a sezonului, câștigând tot locul 1 pe lansare din 1009 porumbei. „A fost un sezon destul de accesibil, cel puțin din punctul meu de vedere. Ar fi fost frumos să fie etape mai grele, dar au compesat etape precum Madona Național sau Vilnius 2. Sigur că sunt rezultate foarte frumoase, dar ele pot fi depășite. Aportul meu, ca și crescător, a constat într-o muncă conștiincioasă, susținută și logică. Este foarte important să îți cunoști porumbeii, să îi vezi cât de pregătiți sunt înainte de etapa respectivă și să îi alegi pe cei mai în formă. După cum ați putut observa, am participat cu echipe mici la fiecare etapă de maraton, dar asta nu m-a împiedicat să câștig. Totul constă în a îți observa foarte atent porumbeii, pentru a vedea dacă sunt capabili să câștige etapa la care vrei să îi angajezi. Eu pun foarte mare accent pe acest lucru, ca atare îmi aleg echipa cu doar o zi înainte de îmbarcare. Chiar dacă un porumbel se pliază foarte bine pe distanța etapei la care vrei să îl angajezi, dacă ceva îl deranjează și este crispat, nu trebuie angajat. Iarăși, dacă musculatura lui nu este moale, flexibilă, ci dimpotrivă, rigidă sau dacă el nu este suficient de pregătit, nu are șanse foarte mari la etapa la care va fi angajat. ”, a precizat Elisei Eacobuță.
Astfel, Elisei Eacobuță și femela 0140606/2017 stabilesc un nou record de punctaj la categoria maraton. Campioana lui Elisei Eacobuță va fi câștigătoarea locului 1 Național Maraton Maturi cu doar 0,21 de puncte de penalizare, punctaj realizat prin câștigarea a două locuri 1 pe lansare. Va fi greu de depășit un astfel de rezultat, sezonul 2019 aducând pentru categoria Maraton un nou record de punctaj față de anii precedenți. Peste toate acestea, Elisei Eacobuță și porumbeii săi merită toată aprecierea noastră, atât pentru cele realizate în acest sport la nivel național, cât și pentru faptul că au făcut cunoascută columbofilia românească și peste hotare.