UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Liviu Vieru, castigatorul unuia dintre premiile Gold editia 2017, apreciaza initiativa FNCPR de infiintare a unei noi competitii

deffeat

„Clubul Gold este o competiÅ£ie corectă ÅŸi echitabilă!“

Vieru LiviuDeÅŸi tânăr, ca vârstă, ÅŸi relativ „crud“ în activitatea columbofilă, Liviu Vieru din Caracal, judeÅ£ul Olt, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai buni competitori atât la nivel provincial, cât ÅŸi naÅ£ional. De numele său se leagă rezultate foarte bune obÅ£inute pe diferite categorii de distanÅ£e, printre care merită menÅ£ionate locurile I ÅŸi II NaÅ£ional As Palmares, locul II NaÅ£ional Crescător Viteză, locul VI NaÅ£ional Fond Tineret sau locul VII NaÅ£ional la Palmares Viteză 3 ani. Încă din primul an al Clubului Gold, Vieru ÅŸi-a asumat participarea, având încredere în această competiÅ£ie inovatoare propusă de FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România tuturor columbofililor din Å£ară. „A fost o decizie înÅ£eleaptă, după cum se vede! Am avut încredere în porumbeii mei ÅŸi în capacitatea mea de a-i îngriji cum se cuvine ÅŸi de a-i motiva pentru a câÅŸtiga locuri de frunte. Astăzi pot spune că a fost o idee extraordinară a FederaÅ£iei, iar competiÅ£ia în sine s-a dovedit captivantă din toate punctele de vedere“, susÅ£ine Liviu Vieru. Cu porumbiÅ£a 36220-2016, columbofilul din judeÅ£ul Olt a obÅ£inut Locul I pe regiunea Oltenia ÅŸi Locul V NaÅ£ional. Clasarea pe primul loc în zona Olteniei i-a adus lui Vieru ÅŸi un premiu consistent, de 10.000 de lei, bani care vor fi folosiÅ£i, după cum spune chiar el, în desfăşurarea activităţii columbofile pe viitor. În cele ce urmează, vă prezentăm un interviu acordat în exclusivitate de către Liviu Vieru.

Reporter: Ce părere aveÅ£i despre demersul FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Crescătorilor de Porumbei din România de înfiinÅ£are a unui Club Gold?
Liviu Vieru: Din punctul meu de vedere, decizia este binevenită! Această nouă competiÅ£ie are menirea să dea un plus de concurenţă crescătorilor care îÅŸi cunosc bine porumbeii ÅŸi care au încredere că pot face performanţă în cadrul acestui club. Apoi, sincer vorbind, remuneraÅ£ia este una pe măsură.

Rep.: Ce părere aveţi despre actualul regulament al Clubului Gold?
L.V.: Chiar dacă formele de relief diferă de la o zonă la alta, lucru care influenÅ£ează punerea în valoare a anumitor porumbei, regulamentul este unul echidistant. El dă posibilitatea, în mod egal, tuturor crescătorilor din Å£ară să poată câÅŸtiga o frumoasă sumă de bani.

Rep.: ConsideraÅ£i că, până în prezent, competiÅ£ia a fost una transparentă?
L.V.: Da, din punctul meu de vedere a fost una transparentă. Având în vedere că există ÅŸi un important interes financiar, lucru fără precedent până în prezent, cu siguranţă acest aspect sporeÅŸte atenÅ£ia crescătorilor faţă de activitatea comisiilor de îmbarcare.

Rep.: Cum apreciaÅ£i valoarea premiului câÅŸtigat?
L.V.: Este o sumă frumoasă pentru orice crescător, indiferent de situaÅ£ia materială, ÅŸi sprijină investiÅ£iile ulterioare ale câÅŸtigătorului. Important este că, în anii următori, suma va creÅŸte direct proporÅ£ional cu notorietatea căpătată de această frumoasă competiÅ£ie, lucru ce o va face ÅŸi mai atrăgătoare pentru toÅ£i columbofili români.

Rep.: Având în vedere experienÅ£a dumneavoastră directă, pe viitor veÅ£i mai achiziÅ£iona inele gold?
L.V.: Cu siguranţă voi continua să particip în cadrul acestui club ÅŸi anii care urmează, întrucât faptul că am fost locul V naÅ£ional Gold, mă determină să încerc să mă menÅ£in la nivelul acestei performanÅ£e sau chiar mai sus. Spre exemplu, acum am 43 de Yearlingi cu inele gold pentru sezonul care urmează!

Rep.: După ce primele premii au fost înmânate, competiÅ£ia dovedindu-se una viabilă din punct de vedere financiar ÅŸi corectă, aÅ£i recomanda colegilor columbofili din Å£ară să participe în următorii ani?
L.V.: Da, categoric da! Spre exemplu, faptul că eu am câÅŸtigat suma respectivă în urma concursurilor de anul trecut, s-a creeat în zona mea o stare de euforie, fiind vândute din ce în ce mai multe inele Gold. În plus, trebuie subliniat faptul că un crescător poate cumpăra un inel cu 20 de lei ÅŸi să câÅŸtige un premiu important din punct de vedere financiar, 10.000 de lei sau mai mult, bani suficienÅ£i să se autofinanÅ£eze în anii următori în vederea ridicării nivelului la care concurează.

Rep.: Ce ne puteÅ£i spune despre porumbelul câÅŸtigător?
L.V.: Femela 36220-2016 este din doi porumbei zburători din crescătoria mea. Tatal ei este din doi originali Phillippe Frederick, ambii achiziÅ£ionaÅ£i de către mine, iar mama este tot o femelă din lotul de zbor care are la bază încrucişări între porumbeii de la Natural ÅŸi o femelă de la BraniÅŸte Gabriel. Femela a fost concurată la văduvie, la fiecare etapă aceasta gâsindu-ÅŸi masculul în boxă.

Rep.: O veţi mai concura sezonul acesta?
L.V.: Da, va fi concurată în continuare, urmărind să îndeplinească norma Palmares Fond. În cazul în care nu obÅ£ine punctaj competitiv, va fi angajată la concursurile de maraton.

Rep.: De când concuraÅ£i porumbeii ÅŸi ce categorii vă plac?
L.V.: În anul 2010 am devenit pentru prima dată membru columbofil, rezultatele începând să apară treptat, din anul 2014, atât pe plan naÅ£ional cât ÅŸi pe columbodroame. În anul 2015, am reuÅŸit să îndeplinesc norma la AS NaÅ£ional Palmares, ocupând locurile I si II naÅ£ional la această categorie, locul VI NaÅ£ional Fond Tineret 2015, iar în anul competiÅ£ional 2016 m-am clasat pe locul II NaÅ£ional Crescător Viteză, locul VII NaÅ£ional la Palmares 3 ani Viteza ÅŸi locul XI Palmares General 2 ani. Rezultatele sunt multe, atât pe plan naÅ£ional, cât ÅŸi provincial.

Rep.: Ce produse folosiÅ£i pentru întreÅ£inerea porumbeilor?
L.V.: Folosesc, în general, produse de la firma Pantex, de care sunt foarte mulÅ£umit, respectiv Parastop pentru tratarea salmonelozei, Ronidazol împotriva tricomonozei, Ornimix pentru probleme respiratorii ÅŸi altele cum ar fi Bronhosprint ÅŸi Toliamin, evitând pe cât posibil antibioticele. Mâncarea este la sac de la Verselle Laga în timpul sezonului, după cum urmează: Gerry Plus, Energy Plus în combinaÅ£ie cu Superstar.

Pedigree