În partea de Nord-Est a țării, județele Suceava și Botoșani, din Provincia Moldova, au organizat din nou, în data de 19 mai, o super-lansare comună pentru prima etapă de Demifond din planul de zbor, din localitatea poloneză Jaroslaw, aliniind la start nu mai puțin de 38.840 porumbei, îmbarcați de cei 894 de crescători participanți. Îmbarcarea s-a desfășurat în condiții foarte bune în toate cele 14 centre puse la dispoziție de cele două județe, unde gruparea columbofilă din Suceava a prezentat 28.786 de porumbei, iar cea din Botoșani a adus 10.054 voiajori.
Emoțiile au fost mari, așteptările pe măsură, dar toți participanții au trăit un vis frumos prin participarea lor la cea mai spectaculoasă cursă columbofilă organizată în acest sezon. „Crescătorii noștri, fiind obișnuiți deja cu organizarea de astfel de etape, s-au mobilizat foarte bine, iar în toate cele nouă centre de îmbarcare puse la dispoziție de județul Suceava totul a decurs conform planului. În final am avut parte de o lansare fabuloasă și un concurs extraordinar. Cu toate că zona din care facem parte este una preponderent de Maraton, cred că am stabilit un nou record național din punct de vedere al porumbeilor îmbarcați pentru un zbor de Demifond, alături de colegii noștri din județul Botoșani. Am fi putut opta și noi pentru a desfășura aceste curse de Demifond pe planuri separate, dar preferăm unitatea și iubim zborurile de asemenea anvergură, fiind toți de acord că trebuie să jucăm într-o concurență maximă pentru a scoate ce e mai bun din păsările noastre. Văzând sosirile pe clasamentul live observăm că primele păsări sosite în clasament sunt porumbei de echipă, ceea ce denotă că astfel de concursuri nu se câștigă întâmplător. Locul 1 mă bucură și mai mult deoarece a fost câștigat de către columbofili din Clubul în care și eu activez“, a declarat președintele Filialei Columbofile Suceava, Adrian Șchipor, care face parte din conducerea UNCR Columba.
La rândul său, Mihai Țurcanu, președintele Filialei Columbofile Botoșani, și el membru în conducerea UNCR Columba, a declarat că: „Pe această temă am avut discuții cu conducerea Filialei Suceava încă din primăvară, fiind împreună dornici să organizăm concursuri columbofile fabuloase, chiar și la etapele de Demifond, în noul sezon 2024. Clar că județul cel mai îndepărtat este cel mai defavorizat, dar am avut și neșansa ca pe tot traseul cei peste 10.000 de porumbei ai noștri să întâmpine vânt din față. Asta nu ne împiedică însă să spunem felicitări câștigătorilor. Mereu am visat la astfel de lansări cu impact în columbofilia românească și, de ce nu, și în cea mondială. Sperăm să fim un exemplu de urmat pentru celelalte județe și provincii din țara noastră, chiar dacă, la prima vedere, anumite grupări par dezavantajate. Avantajul real va fi câștigat prin imaginea și promovarea sportului columbofil la un alt nivel, prin emoțiile propagate și trăirile momentelor în care porumbeii sosesc acasă.
În încheiere vreau să urez succes tuturor colegilor Columba în noul sezon columbofil și sper cât mai mulți să ne urmeze exemplul“.
Rezultat de vis pentru tandemul sucevean Ionesi Ioan și Constantin
Locul 1 al acestei impresionante lansări a fost câștigat de super-porumbelul cu seria 0930330-2021, mascul din echipa tandemului sucevean Ionesi Ioan și Constantin, care a călcat trapa la ora 10:55:39, fiind cronometrat pe parcursul celor 358 de kilometri cu o viteză medie de 1.262,23 metri pe minut.

„Cu toate că suntem oarecum obișnuiți cu ocuparea de locuri bune pe etapă și cu toate că acest mascul ne-a oferit în toți anii lui de carieră locuri de vârf, precum locul 9, la ultima etapă de fond în 2022, ca yearling, din 4.300 de porumbei, sau locul 5 în anul 2023, din 23.327 porumbei, la aceiași etapă Jaroslaw 1, trăirile noastre la concursul din acest sezon au fost ca niciodată, datorită numărului fantastic de păsări de la lansare. Speram să avem măcar un porumbel în primii 100 sosiți, pentru că lotul nostru de zbor prezenta o condiție fizică bună, fiind foarte bine pregătiți fizic, dar câștigarea acestui concurs ne-a făcut extrem de fericiți.

Masculul este un porumbel care arată foarte bine la mână și a fost concurat la văduvie, iar ca origini este o pasăre de Janssen-Schellens“, a declarat Ioan Ionesi. Locul 2 a revenit echipei Team Sfi, tot cu o pasăre de echipă, femela cu seria 1353742-2022, aceasta sosind acasă după cursa de 371 de kilometri cu o viteză medie de 1.255,07 metri pe minut. Pe locul 3 s-a poziționat un alt tandem, fiind vorba despre Sofian Ionel și Constantin, al cărui porumbel, masculul cu inelul cu seria 1-359045-2023, a călcat trapa după cei 372 de kilometri zburați cu o viteză de 1.252,38 metri pe minut.
Team Sfi a avut cea mai bună echipă
În clasamentul Crescători, locul 1 pe concurs a fost ocupat de către același tandem sucevean Team Sfi, grație clasărilor excelente ale zburătorilor lor de echipă care au sosit pe locurile 2 și 28, obținând un punctaj de 0,77 puncte de penalizare.

„Am această pasiune de mic copil, dar concurez cu porumbeii voiajori din anul 2021. Team Sfi reprezintă întreaga familie Sfirnăciuc și ne place să concurăm la toate categoriile de zbor, dar iubim foarte mult Generalul. Acest mare rezultat reprezintă pentru noi un mare impuls și ne motivează să mergem mai departe cu încredere în forțele noastre. Prima pasăre sosită la echipă a ocupat locul 2 pe lansare, este o femelă și are seria 1353742-2022, iar ca origini provine din porumbei de Leo Heremans. A doua sosită, care a ocupat locul 28 pe lansare, tot femelă și ea, dar yearlingă, are seria 0695001-2023, iar la bază are porumbei Maziarz.


Ambele femele, care au fost pregătite la văduvie, sunt păsări de talie medie spre mică. Ele s-au remarcat mereu în volieră prin sosirile lor foarte bune, diferența e posibil ca de această dată să o fi făcut și pregătirea bună, pentru că eu le acord foarte mult timp și pun mare accent pe sănătatea lotului de zbor“, a explicat Gheorghe Sfirnăciuc.
Sucevenii Moroșan Simi și Costică au fost ocupanții locului 2 Crescători pe lansare, cu 0,80 puncte de penalizare, iar pe locul 3 Crescători pe concurs s-au poziționat Pițu Gheorghe și Beni, columbofili din județul Suceava, cu un coeficient de 1,36 puncte.
Clasamente Botoșani
În clasamentul județului Botoșani al concursului Jaroslaw 1, județ care a îmbarcat 10.054 de voiajori, s-a impus femela 1388864-2022, a lui Ionuț Olariu, care a reușit să termine cursa de 424 de kilometri cu o viteză medie de 1.182,12 metri pe minut.

„Sunt din comuna Corni, județul Botoșani, și concurez porumbeii voiajori din pură pasiune. Acest loc 1 obținut, din peste 10.000 de porumbeii, reprezintă pentru mine o bună performanță, dorind să fiu în fruntea clasamentelor la fiecare etapă. Sora de cuib a acestei femele a sosit a treia la mine pe crescătorie, ocupând locul 30 pe Botoșani, arătând că vor fi foarte bune zburătoare, la fel ca și bunicul lor, care a fost campion național la categoria Fond Tineret, în cadrul UCPR, în anul 2017, câștigând trei locuri de 1, el fiind porumbelul domnului Virgil Alexiuc. Țin să menționez că mătușa lor a fost, anul trecut, pe locul 2 județean la categoria Fond Tineret și locul 3 județean General Tineret, ceea ce demonstrează că sângele apă nu se face. Anul aceasta am reușit, până în prezent, să am o prestație bună și la Crescători, ocupând de două ori locul 1 pe Club la Crescători Viteză, un loc 2 Crescători Viteză, iar la acest concurs m-am clasat pe locul 8 județean Crescători.

Porumbeii i-am jucat, până la această etapă, pe poziție de cuib, având toți ouă, iar de acum înainte vor fi trecuți la văduvie. Dețin puțini porumbeii, având un lot de 40 de zburători și un număr de șapte cupluri la matcă. Concurez cu ei doar din plăcere, pentru mine acest minunat sport fiind un hobby“, a conchis Ionuț Olariu.
Al doilea porumbel sosit în județul Botoșani a fost masculul 0908477-2022, aparținând lui Radu Chiribuc, care a reușit să zboare cu o viteză medie de 1.177,75 metri pe minut cei 422 de kilometri până în volieră. Pe locul 3 județean s-a situat porumbelul cu seria 1100440-2023, acesta fiind cronometrat pe parcursul celor 423 de kilometri cu o viteză medie de 1.173,50 metri pe minut.
În clasamentul județului Botoșani al categoriei Crescători, dintre cei 217 columbofili participanți, s-a impus, cu 2,39 de puncte de penalizare, Viorel Iureț.

„Sunt din comuna Corni, județul Botoșani, și concurez în cadrul Clubului Columbofil Corni. Cu trei ani în urmă, în 2021, m-am împrietenit cu cineva pe Facebook care m-a făcut să îmi schimb părerea despre porumbei. După un timp am achiziționat doi voiajori de la acesta și, văzând diferența dintre porumbeii pe care îi aveam eu și ai lui, am prins drag de porumbeii de concurs, continuând apoi să achiziționez și alte păsări. Deocamdată particip la concursurile de Demifond și Fond, iar mai târziu voi merge, cu siguranță, și spre zona de Maraton. Pentru mine, această reușită reprezintă performanță foarte bună. Primul porumbel este, la bază, 50% Gerard Koopman + Van Dick și 50% Adrian Crăciunescu și vine de la prietenul meu Adrian Giuvelea, iar a doua pasăre de echipă are la origine porumbei Aarden și provine de la prietenul meu Iulian Filip, din Pașcani. Anul trecut am concurat lotul de zbor la natural, însă văzând haosul care era și nereușind să îi stăpânesc, am alea ca anul acesta să îi joc la văduvie. Din punctul meu de vedere, menținerea sănătății, hrana bună și antrenamentele sunt cele fac ca șansele de a câștiga locuri fruntașe să crească considerabil, eu crezând cu tărie în genetica bună și sănătatea porumbeilor“, a precizat Viorel Iurieț.
Ionuț Benone Pintilei a ocupat locul 2 Crescători Botoșani, cu un coeficient de 3,78 puncte, fiind urmat în clasament, pe locul 3, de către Bogdan Varvaruc, cu un total de 10,85 puncte de penalizare.