UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Attila Sebesi și tandemul Weiss + Liep, lideri în clasamentul etapei de Demifond Pui – Paprika 2, organizat de județul Bihor

În data de 8 septembrie, în Provincia de Vest, în județul Bihor, a avut loc cel de-al doilea zbor de Demifond Pui, cursă la care au participat 40 de crescători și 823 de voiajori. Printre micii cursieri s-au evidențiat puii tandemului Weiss + Liep, doi dintre aceștia ocupând locurile 1 și 3 pe lansare.

Locul 1 al acestui concurs a fost câștigat de către puiul cu seria 2006500-2024, care s-a impus în clasament după o cursă de 371 de kilometri, de-a lungul căreia a dezvoltat o viteză medie de 940,64 metri pe minut.

Zoltan Weiss și Liep Werner

„Echipa noastră este formată din Zoltan Weiss și mentorul meu, din Germania, Liep Werner. Ca și categorii de distanță, eu prefer etapele de demifond și fond, adică îmi place să joc distanțele de 300 – 700 de kilometri. Sezonul 2024 l-am abordat cu un lot format din aproximativ 35 de pui. Pasărea câștigătoare a etapei de Demifond Paprika 2 este reprodusă din doi porumbei concurați de mine în anii 2020-2021. Femela din acest cuplu a fost cea mai bună zburătoare a mea în sezonul 2021 la categoria Fond, unde avea mereu clasări bune, în special la etapele cu vânt din față. La primele două curse de fond la care a participat au fost concursuri cu vânt din față și a acumulat aproximativ 5 puncte penalizare, dar, din păcate, următoarele zboruri au fost cu vânt din spate. Ea a fost reprodusă dintr-o femela de Norbert Norman, foarte bună reproducătoare, fiind mama mai multor porumbei cu locuri de vârf la etapele grele de fond, iar tatăl ei este de asemenea un reproducător de bază la mine, cu origine Herbots, fiind foarte consangvin pe porumbelul olimpic <<Blackpool>>, al lui Herbots. Tatăl puiului a fost un super zburător, ocupând locul 3 județean al categoriei Fond Palmares 2020-2021. Acest mascul are origini 100% Herbots, fiind consangvin pe <<Național 1>>, <<Den 155>> și <<Blackpool>>.
În sezoanele trecute nu am dat mare importanță concursurilor cu puii, dar de anul acesta m-am hotărât să concurez mult mai serios toți puii și să-i selectez mai dur. De anul viitor vreau să pun și mai mult accent pe aceste etape, la îndemnul tandemului meu. De aproximativ opt ani, el concurează doar puii, în Germania, și la nivel regional a câștigat aproape în fiecare an. Pe viitor vreau să particip și la columbodroame și vreau să trimit acolo din porumbeii care au fost zburați ca și pui.

2006500-2024

2006500-2024 este de talie mijlocie spre mică, foarte ușor, penaj mătăsos și o musculatură foarte elastică. Are o constituție caracteristică porumbeilor de fond. Cu o săptămână înainte, județul nostru a avut parte de o etapă de viteză catastrofală cu puii, cu vânt puternic din față și caniculă. La acel zbor, acest pui și fratele lui au sosit în primii patru pui pe crescătorie. Acesta a fost concurat și la ultimele trei etape de viteză cu maturii, ocupând la una dintre ele locul 9 pe total lansare. De această dată, fiind tot o etapă cu vânt puternic din față și căldură, deci o etapă cu viteză mică de deplasare, puiul, la fel că mama lui, a reușit să învingă concurența. Asta este specialitatea acestei familiei din care face parte. De altfel, o semisoră cu mama acestuia a obținut la acest concurs locul 6, iar etapa trecută de demifond, tot o cursă dificilă, locul 3 pe lansare. Puii au fost concurați împreună, nu am folosit metoda întunericului sau alte sisteme de motivare. Doresc să-i mulțumesc și pe această cale lui Liep Werner pentru porumbeii și sfaturile de calitate pe care mi le-a oferit și mi le oferă în continuare. Vreau să mai precizez că am primit cadou de la dânsul toți porumbeii, cursieri selectați și cultivați de el în mulți ani de muncă, iar eu încerc să duc mai departe această selecție, fiind hotărât să lucrez doar cu acești voiajori“, a declarat Zoltan Weiss.
Locul 2 pe concurs l-a ocupat, cu 932,70 metri pe minut, puiul 0542794-2024, al lui Attila Sebesi, care a avut de zburat până la crescătorie 364 de kilometri, acesta a fost și una dintre cele cinci păsări nominalizate la echipă. Pe locul 3, după cum precizam, a fost înregistrat puiul aceluiași tandem Weiss + Liep, cursierul cu seria 0565315-2024, care a completat podiumul județean, sosind cu viteza medie de 916,79 metri pe minut.

Grație porumbelului care a sosit pe locul doi, ajutat de puiul cu seria 0542713-2024, Attila Sebesi a fost și câștigătorul locului 1 Crescători pe concurs, cu un coeficient de 10,94 puncte de penalizare acumulate. „Am crescut printre porumbei de la vârsta de 9 ani, dar din 2015 sunt membru columbofil activ și îndrăgesc foarte mult cursele de pe columbodrom, iar din campionatul intern zborurile de maraton. Anul acesta am concurat patru etape la maturi, cu un lot de 60 de pui, și cu o echipă de 30 pui doar în campionatul puilor. Primul porumbel de echipă sosit are seria 0542794-2024 și a ocupat locul 2 în clasamentul general, iar la cursa precedentă de Demifond Pui, din acest sezon, locul 13. Provine din doi porumbei cumpărați de la István Lukács, din Carei, care a câștigat locul 1 finală la columbodromul Vác, din Ungaria, în 2023, după care l-am vizitat și am cumpărat patru porumbei din crescătoria lui.

Al doilea sosit în crescătorie a fost și el nominalizat la echipă, are seria 0542713-2024, și a ocupat locul 7 pe concurs. El s-a remarcat și la primul concurs de Demifond Paprika, unde a ocupat locul 5, iar ca și origine este o combinație de Emil Materne x Gerard Koopman. La zborul cu puii mă interesează în mod special selecția cât mai dură. Din 2019, în fiecare an trimit puii până la 500 kilometri, dar, din păcate, în ultimi ani județul meu joacă puii doar până la distanța de 360 de kilometri. Dețin porumbei de columbodroame, selectați dur de ani de zile, și din acest motiv cred că am rezultate pe toate categoriile de zbor cu puii. De exemplu, înainte cu o săptămână am avut o etapă de viteză Budapesta, unde am obținut locurile 1, 2 și 3 din 4.800 de porumbei. Cei doi care m-au ajutat la echipă sunt masculi, au talie medie și o voință de fier. Diferența cred că a fost făcută în primul rând de calitatea porumbeilor și în al doilea rând de pregătirea lor. Nu practic metoda întunericului și nici nu sunt separați femelele de masculi, ci sunt concurați toți, împreună“, a precizat Attila Sebesi.
Pe locul 2 Crescători a urcat din nou tandemul Weiss + Liep, cu 58,32 puncte de penalizare, iar locul 3 județean Crescători i-a revenit echipei Fîldan V. & Rutten R., cu un total de 91,13 puncte.