UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Janow 1 – primul Fond din calendarul competițional dedicat puilor pentru crescătorii din Suceava și Botoșani

Județele Suceava și Botoșani, din Provincia Moldova, nu au rupt tradiția și au mers împreună, la fel ca și în campionatul cu maturii, la prima etapă de Fond Pui, unde au participat un număr de 234 crescători, care au îmbarcat un total de 6.069 de pui. Acest zbor a fost organizat de către gruparea suceveană, în data de 7 septembrie, printr-o lansare din localitatea poloneză Janow.

La finalul acestei curse s-a constatat că primele trei poziții în clasamentul general al categoriilor Porumbei și Crescători au fost ocupate de către porumbei aparținând columbofililor din județul Suceava, învingătorul acestui zbor fiind puiul lui Lucian Sfichi, ce are seria 0294210-2024, care a zburat cei 528 de kilometri până în volieră cu viteza medie de 983,15 metri pe minut.

Lucian Sfichi

„Acum șapte ani am devenit membru columbofil, îmbrățișând cu mare drag sportul acesta. Iubesc foarte mult cursele cu porumbeii și de aceea joc toate categoriile, inclusiv în campionatul puilor, unde mă implic cu aceiași ardoare, vizând performanța cu puii. Sezonul l-am abordat cu un lot de 30 pui, iar la această cursă de Fond Pui am angajat 24 dintre aceștia. Câștigătorul, voiajorul cu seria 0294210-2024, este o pasăre de talie mijlocie spre mare, puternic, ambițios, la originile căruia stau porumbei de Gunter Prange și Koopman. Diferența a făcut-o prin forța și dăruința sa, cursa în sine fiind un zbor foarte greu, cu vânt din față, unde primele păsări pe concurs au sosit cu viteze mici, sub pragul de 1.000 metri pe minut. Ca metodă de joc puii stau toți împreună, fără a fi ținuți la văduvie“, a declarat Lucian Sfichi.
Puiul cu seria 0098317-2024, aparținând lui Samuel Rusu, a ocupat locul 2 pe concurs, zburând cei 522 de kilometri cu viteza medie de 974,99 metri pe minut, iar locul 3 a fost revendicat de către Tudorel Botoșan, datorită puiului cu seria 0923612-2024, care a străbătut distanța de 543 de kilometri cu viteza medie de 974,16 metri pe minut.

Frații Andreică, din același județ Suceava, au reușit performanța de a ocupa locul 1 Crescători în clasamentul general, acumulând la echipă 8,24 puncte de penalizare. „Mă numesc Nicu Andreică, fac parte din Clubul Columbofil Cajvana, și particip în sportul columbofil din anul 2007, fiind și anul în care am format tandemul Frații Andreică, care inițial a fost format din mai mulți verișori cu numele Andreică, după care ei s-au retras, dar numele a rămas același. Prefer toate categoriile de zbor, inclusiv columbodroamele. Am început sezonul 2024 cu un număr de 40 pui, iar la Janow 1 am angajat 29, clasând 14 dintre aceștia.

Nicu Andreică

Primul pui sosit la echipă are seria 0320336-2024, a ocupat locul 6 pe concurs și este reprodus din doi zburători din crescătoria mea, tatăl fiind locul 3 provincial Demifond Tineret 2023, iar mama locul 2 Club Cajvana, categoria General Tineret 2022. Al doilea din echipă a fost puiul 0320303-2024. El a ocupat locul 44 pe lansare și este fiul a doi porumbei ce provin din crescătoria Sporting Pigeon Portugalia, care au fost concurați la columbodrumul „Andrei Șaguna Grand Prix FCI“ Arad. În campionatul puilor mă interesează atât trierea, cât și performanța lor la etapele cu distanțe mai mari, cum ar fi cele din categoria Fond. Ca și fenotip, puii sunt foarte bine legați la mână și dețin o musculatură bună. Diferența au reușit să o facă datorită calităților lor, dar și a pregătirii de care au avut parte, o pregătire pentru un zbor cu vânt puternic din față, având parte de antrenamentele și hrana necesară. Metoda de joc este una normală, unde puii stau împreună și fără a fi ținuți la întuneric“, a explicat Nicu Andreică.
Locul 2 Crescători al acestei curse a fost ocupat de către suceveanul Cristian Simion, cu 15,99 puncte de penalizare acumulate, iar locul 3 Crescători pe lansare a fost revendicat de către Viorel Olari, din același județ Suceava, cu un total de 27,03 puncte de penalizare.

Clasament Botoșani

În clasamentul județului Botoșani, primul pui sosit în clasament a fost micul voiajor cu seria 0832562-2024, al cărui proprietar este Viorel Iurieț. Pentru a se putea impune la nivel județean, cursierul a fost nevoit să străbată distanța de 571 de kilometri, dezvoltând în aer o viteza medie de 896,73 metri pe minut. Pe locul 2 județean a urcat Marian Chiriac, cu puiul seria 0838313-2024, care a ajuns acasă, după cursa de 547 de kilometri cu viteza medie de 888,73 metri pe minut. Podiumul județean a fost completat de către puiul cu seria 0839915-2024, care a făcut parte din lotul de zbor al lui Vasile Mandache. Acesta a avut de zburat în cadrul acestui concurs distanța de 535 de kilometri, pe care a străbătut-o cu viteza medie de 885,73 metri pe minut, fiind și primul porumbel de echipă sosit în crescătorie.
Grație sosirii acestui zburător, precum și a puiului cu seria 839905-2024, Vasile Mandache a avut cea mai rapidă echipă de pe raza județului Botoșani, obținând locul 1 Crescători cu un total de 5,37 puncte de penalizare. „Sunt membru columbofil din anul 2006 în cadrul Asociației Botoșani și activez la Clubul Dorohoi, cea mai numeroasă grupare din județ, dar și foarte valoroasă, în rândurile noastre activând crescători care se regăsesc frecvent în topurile naționale. Categoria preferată este Maratonul Extrem. Cu cât este mai mare distanța la care angajez porumbeii, cu atât crește și satisfacția personală. Asta este tradiția în zonă. Sunt etapele la care toți columbofilii încearcă să triumfe. Totuși, aș spune că cele mai frumoase zboruri sunt cele cu puii, pentru că oricine poate avea succes, indiferent că este columbofil experimentat sau începător. Atmosfera creată la îmbarcări sau desigilări este specială, mai ales că am bafta de a avea colegi deosebiți. Sunt adeptul unui sistem cu un numeric redus de porumbei, astfel că reproduc anual maxim 50 de pui, din care, la sfârșitul anului, rămân undeva la 50%.

Cei doi pui care mi-au făcut echipa la Janow 1 au călcat trapa la diferență de un minut unul după celălalt, clasându-se pe locurile 3 și 4 județene, fiind reproduși de mine din porumbei de la Emi Popa, Ștefan Flutur sau Daniel Dediu, încrucișați cu porumbeii mei vechi. Primul pui sosit, cu seria 839915-2024, are ca tată un mascul de Hardy Kruger X Vandenabelle, iar mama este o femelă cu sânge Van Houten, iar cel de-al doilea sosit, puiul 839905-2024, provine dintr-un mascul de Jan Aarden, iar mama este o combinație Jan Aardeen/Ko van Dommelen x Cor de Heijde. Prin concurarea puilor vizez trierea acestora, dar dacă ei se hotărăsc să facă și performanță îi sprijin cu toate posibilitățile. Puii sunt porumbei ușori, au musculatură elastică și aripa destul de lungă. Diferența cred că a fost făcută de faptul că am avut mai mult timp la dispoziție să-i antrenez. Aceștia au beneficiat în săptămâna ce a precedat etapa de două antrenamente individuale, de 60 de kilometri. Cel mai important lucru pentru mine este ca puii să năpârlească perfect, asta înseamnă că îi țin la lumină naturală, așa cum este dată de natură, și cu mâncare echilibrată. Evit pe cât se poate să îi tratez cu medicamente și încerc să folosesc cât mai mult produse naturiste. Totodată, elimin fără să ezit puii care dau semne de slăbiciune fizică în ceea ce privește recuperarea după efort“, a precizat Vasile Mandache.
Locul 2 județean Crescători a fost câștigat de către tandemul Cazanciuc- Alecu, cu 11,51 puncte de penalizare, fiind urmați, pe locul 3 județean, de către John Busu, cu un coeficient de 56,03 puncte.