UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Eduard Bălan – Un tânăr maratonist cu palmares de veteran

În pofida tinereții, Eduard Bălan, din orașul Comănești, județul Bacău, este unul dintre maratoniștii redutabili ai Provinciei Moldova. A pornit la drum cu patru pui, primiți de la un crescător lângă care locuia și de la care a învățat multe despre columbofilie de-a lungul anilor. Deși, iniția, a fost interesat strict de categoriile Fond și As Fond, ușor-ușor „a îmbrățișat“ Maratonul, pe care se axează din anul 2020. În anul 2021 a câștigat bine-cunoscuta etapă Vilnius Național, cursă la care au concurat aproape 10.000 de porumbei, reușind, în sezoanele care au urmat, rezultate foarte bune și la curse precum Birzai sau Kaunas. Deține 12 perechi la matcă, acolo unde s-a asigurat că ajung doar acei porumbei care au trecut testele de selecție, păsări aduse, în mare parte, de la crescători cunoscuți din țara noastră.  
În interviul acordat echipei columba.ro, Eduard Bălan ne-a vorbit în detaliu despre pasiunea sa, despre crescătorie, dar și despre zburătorii săi de top.