În campionatul Pui 2024, mulți crescători din țară și-au jucat bine echipele din lotul de zbor, mizând la fiecare etapă pe cei mai în formă voiajori, astfel că la finalul sezonului, în Catalogul Național au fost înregistrate 553 norme Crescători Pui.
Locul 1 național Crescători Pui 2024 va ajunge în județul Cluj, unde Alexandru Răcean, alias RA – Pigeons, a demonstrat că a avut în lotul de zbor din sezonul cu puii cei mai constanți și rapizi porumbei de echipă din campionat, câștigând importantul trofeu național cu un total de 25,40 puncte de penalizare acumulate. „Sunt membru columbofil al Filialei Sportiv Columbofile Cluj-Napoca din anul 1998 și în toți acești ani am participat la toate etapele din planul de zbor, obținând rezultate de top 3 județean la categoriile Viteză și Demifond. Din anul 2011, în tandem cu prietenul meu Lucian Marchiș, alias Comb. Marchiș & Răcean, am reușit să obținem rezultate foarte importante la nivel național, la categoriile de distanță Fond si Maraton, fiind vicecampioni naționali ai categoriei Maraton Național în anul 2014 și campioni naționali Fond Tineret în 2017. A urmat apoi o pauză columbofilă de cinci ani, iar când am revenit în acest sport am demarat proiectul RA – Pigeons Loft, participând doar la zborurile cu puii în campionat și la concursurile de tip Olr. În primul an am obținut locurile 2, 3 și 4 pe județ la categoria As Pui, locul 6 Crescători Pui și locul 6 Viteză Pui. Sezonul 2024 l-am abordat cu un lot relativ mic, format din 28 pui, pe care i-am pregătit și concurat la natural, toți participând la toate cele șapte etape organizate. Metoda mea de pregătire a fost una simpla și anume am participat la antrenamentele organizate de către Club, unde am urmărit sosirea porumbeilor cu ceasul electronic, iar după statistica tuturor sosirilor am creat o echipă formată din 10 porumbei care, în funcție de forma avută la data îmbarcării, au prins sau nu echipa. Prin acest sistem am reușit să câștig șase locuri de 1 din cele șapte etape organizate și, implicit, am ajuns campion național, ocupând locul 1 național Crescători Pui“, a afirmat Alexandru Răcean.
Campionul clujean spune că porumbeii săi au în spate o linie de zburători pe care o consideră a fiind cea mai bună pentru cursele de Viteză, care au făcut performanță și în cursele de columbodrom. „În pauza zborurilor din campionat, împreună cu bunul meu prieten Alexandru Burcea de această dată, am pornit proiectul Only Olr și am început achiziția de porumbei pentru cursele de tip Olr de pe site-urile de profil, pornind într-o nouă aventură, cu dreptul pot spune, pentru că din primul an am obținut locul 4 Finală Kalimanci, iar de-a lungul anilor am avut mereu locuri fruntașe. Această mică paranteză am făcut-o pentru a putea explica că originea porumbeilor mei este din familii de cursieri câștigători pe zboruri de tip Olr, la aceștia adăugând bineînțeles cea mai bună linie de Viteză în acest moment – Dirk Van Den Bulck, tot ei fiind porumbeii care au făcut diferența și în lotul meu de pui în acest sezon. Au fost jucați la natural, fără niciun fel de extra motivare, beneficiind de două antrenamente pe zi, dimineața și seara, fără steag, balon, etc., pregătirea fiind doar din hrănire, amestecul de cereale folosit și calitatea porumbeilor.
Diferența am văzut-o încă de la antrenamentele de 80 de kilometri, când unul dintre porumbei a reușit performanța de a sosi, la patru dintre acestea, cu 40 de secunde în fața celorlalți. Atunci am avut sentimentul că poate fi ceva extraordinar și așa s-a și întâmplat, acesta reușind să claseze de două ori pe locul 1 și o dată pe locul 4. Surpriza mare a fost când, la concursuri, alături de el sau la distanță foarte mică, s-au ținut și doi frați buni, doi verișori și femela <<55>>, care face parte tot din aceeași familie, reușind să acumuleze 7 puncte de penalizare în patru concursuri, apoi, la ultima etapă, sosind a doua zi rănită. Lângă acești șase porumbei cu origini 50% Dirk Van Den Bulck și 50% Janssen (old line) sau Reijnen-Bolton (Olr line) s-a mai «lipit» un pui din super linia lui <<Romario>> (super reproducător Olr) și două femele din super reproducătorul crescătoriei <<Ra-Greipel>> un nepot din celebrul <<Greipel>> a lui Van Den Bulck“, a mai spus crescătorul din spatele proiectului RA – Pigeons.
El a mai adăugat că rețeta pentru succes nu este complicată, însă orice columbofil trebuie să respecte câteva reguli de bază. „De ce anume trebuie să ținem cont pentru a ajunge la performanță? Această întrebare a fost, este și va fi pe buzele tuturor columbofililor, iar răspunsul ar fi unul simplu, răspuns pe care eu l-am primit cu 20 de ani în urmă și anume: masă, rasă, casă. Nu știu dacă aceasta a fost ordinea, dar, din punctul meu de vedere, aceasta este ordinea corectă pentru a obține rezultate la nivel înalt. Sigur, după cele trei criterii obligatorii, mai vin și altele, precum pasiunea, seriozitatea, flerul, talentul și nu în ultimul rând să fii în pas cu moda“, a conchis Alexandru Răcean.
Vicecampion național al categoriei Crescători Pui 2024 a devenit, cu 29,70 de puncte de penalizare, tandemul prahovean Romulus Nedelcu + Cosmin Cojanu, iar pe locul 3 național a urcat Bedeleanu + Șchiau, din județul Alba, cu 30,25 puncte.