„Un maraton cât un sezon”, acesta este sloganul celui mai important concurs al sezonului pentru columbofilii din Oltenia și o bună parte din Muntenia. Izium Național, etapa care adună mii de porumbei din județele din sudul României, a ajuns sezonul trecut la ediția cu numărul trei, despre care putem spune că a fost una de-a dreptul incendiară. A fost primul sezon în care s-a depășit numericul de zece mii de porumbei angajați, cu participarea a peste o mie de crescători. De asemenea, a fost pentru al doilea an la rând când județul Dolj, adică asociația organizatoare, își adjudecă locul întâi pe lansare.
Nu mai puțin de 11.881 porumbei au fost angajați la ultima etapă de maraton a sezonului 2020, Izium Național, organizat de Asociația Columbofilă „Ioan-Gelu Gătejescu” a județului Dolj. Din rândul columbofililor, participarea a fost de 1.350 crescători, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de columbofili care au participat la un concurs național de maraton în sezonul trecut. Cât privește aria pe care „a cuprins-o” acest concurs, este suficient să spunem că au participat columbofili din 17 județe, începând cu Brăila și Constanța și terminând cu Gorj și Mehedinți.
Pentru al doilea sezon consecutiv, un columbofil din Dolj câștigă Izium Național
Distanțele pe care le presupune Izium Național încep cu puțin peste 800 de km, la columbofilii din Brăila sau Constanța, ajungând până la peste 1.200 km, la columbofilii din Gorj și Mehedinți. Cu asemenea diferențe de distanțe și pentru că vorbim despre un concurs de maraton, Izium Național poate fi câștigat în oricare dintre zone. Însă, este pentru al doilea sezon consecutiv când primul loc pe lansare este câștigat în Asociația Columbofilă Dolj. Lansați foarte de dimineață, la ora 05:35, primii porumbei au ajuns încă din după-amiaza primei zile de concurs, beneficiind însă de un puternic vânt din spate. Așa se face că s-au înregistrat sosiri și la cele mai lungi distanțe din concurs. Tot la una dintre cele mai lungi distanțe s-a câștigat și primul loc pe lansare, adjudecat de Niță-Cristinel Găinaru, din Lăcrița, județul Dolj. Câștigător a fost un mascul cu experiență, cu seria 0740392/2016, care a reușit să sosească de la Izium Național la ora 18:29:10. El a parcurs cei 1.141 km ai concursului cu viteza medie de 1474,43 m/min și și-a trecut în palmares cel mai bun rezultat din cariera de zburător. „Masculul este nepot dintr-o femelă care a concurat foarte bine la mine, câștigătoare a locului 2 Național Maraton Tineret și 2 Național Maraton Extrem Tineret 2014, iar în 2015 a câștigat locul 3 Național Maraton Extrem Palmares. Porumbeii au concurat văduvi de la prima etapă de fond, iar după al doilea concurs de maraton, i-am lăsat să se împerecheze. La Izium au plecat pe ouă de aproximativ o săptămână, ceea ce cred că l-a motivat foarte mult pe acest mascul. În plus, o femelă care nu avea pereche intra în boxa lor să le clocească ouăle și cred că și asta l-a motivat. Am folosit mâncare de la Beyers tot sezonul trecut, iar înainte de îmbarcare, le-am făcut trei antrenamente de la 40 de km și ultimul, de la 60 de km, a fost făcut cu două zile înainte de îmbarcare”, a menționat Niță-Cristinel Găinaru.
Dan Dobre (VL), câștigătorul de la crescători
Dacă în Dolj s-a câștigat primul loc pe lansare, asociația din care provine câștigătorul primului loc la crescători este Vâlcea, de asemenea, unul dintre județele cu distanțe de peste o mie de km. Daniel Dobre, din Sutești, este columbofilul care a obținut cel mai bun punctaj din 1.350 de crescători participanți, primii săi doi porumbei de echipă acumulând 7,41 puncte de penalizare. Pentru acesta, Izium Național a avut distanța de 1.104 km, iar primul său porumbel sosit, un mascul, a ocupat locul 14 pe lansare. A fost urmat de o femelă, care s-a clasat pe locul 74 pe lansare, împreună contribuind astfel la un rezultat foarte bun pentru columbofilul vâlcean. „Concurez de 30 de ani, iar categoriile preferate sunt fondul și maratonul. Țin destul de mulți porumbei la lotul de zbor, între 100 și 150, asta pentru că am probleme foarte mari cu răpitoarele. Metoda de zbor este la natural, iar la Izium, porumbei au avut ouă de aproximativ o săptămână. Pentru echipă, mă bazeze atât pe porumbei cu experiență, cât și pe porumbeii care atunci par a fi în formă. De regulă, la fiecare etapă, doi dintre porumbeii de echipă sunt porumbei experimentați, chiar dacă atunci pare că nu sunt neapărat în formă maximă. Cei doi porumbei cu care am făcut echipa la Izium sunt doi nepoți din porumbei care la UCPR au fost campioni naționali la Maraton și participanți la Balkaniadă. Masculul, primul sosit, este un porumbel Carteus, Batenburg și Emiel Denys, iar femela este Vereecke, Van Helmond și Delbar. Pentru a pregăti concursul, i-am dus la trei antrenamente de 50 de km, iar ca hrană am folosit amestecurile Versele Laga, plus un amestec autohton, produs de Alexandru Greab de la Reghin. Aș vrea să adaug faptul că în sezon nu fac tratamente decât după ce apelez la prietenul meu, doctorul veterinar Adrian Mihăilescu”, a explicat Daniel Dobre.
Din cele 17 județe participante, numericul a permis clasificarea județeană a ambelor clasamete doar în 10, câștigătorii fiind următorii columbofili: Argeș: Petrișor Vasile (porumbei) și Aurel Micuta (crescători); București: George&Andrei Neagoe (porumbei) și Marius Rudaru (crescători); Brăila: Laurețiu Țuțuianu; Buzău: Petroiu + Mangalea; Călărași: Daniel Popescu; Contanța: Lascu Dimciu; Dâmbovița: Dan&Cătălin Voinea (porumbei) și Coman Vasile (crescători); Gorj: Tudor+Ileana Golumbeanu (porumbei) și Ciprin Borcoș (crescători); Giugiu: George Matei; Ilfov: Raiciu Iordan; Ialomița: Istrate + Buzatu + Grecu; Mehedinți: Frații Ghegu (porumbei) și Claudiu&Claudiu Lupșa (crescători); Olt: Sandu Istrate (porumbei) și Bujor Bolnavu (crescători); Prahova: Daniel Zidaru (porumbei) și Ion Tănăsescu (crescători); Teleorman: Radu Doru; Vâlcea: Mirel și Ionela Popa (porumbei); Dolj: Sorin Nicola (crescători).