Continuăm azi seria articolelor dedicate performerilor din acest sezon cu crescătorii care şi-au asigurat un loc pe podiumul naţional al categoriei Demifond. Astfel, la categoria Demifond Tineret s-a impus binecunoscutul Cristi Lemnaru, din localitatea Brebeni, județul Olt, o prezenţă constantă în topurile naţionale în ultimii ani.
Porumbelul care a reușit superba performanță este masculul cu seria 2002378-2021. El a încheiat norma la categoria Demifond Tineret clasând 1.586 kilometri, cu un punctaj de 4,83 puncte de penalizare. Tatăl lui, care are seria 1802672-2016, este un mascul olandez, 100% Jo & Florian Hendriks, și are în spate porumbei de Jan Hooymans și Gaby Vandenabeele, iar mama lui, femela cu seria 833333-2014, pe numele ei „Lady 333”, o fostă mare zburătoare, care a reușit nu mai puțin de 23 de clasări în 3 sezoane. „Lady 333” este fiica celebrei „Dolce Vita”, și ea o mare campioană la aceste categorii de distanță. Lotul de zbor din voliera olteanului a fost de 80 de voiajori, pe care i-a pregătit tot sezonul prin metoda văduviei. „Lotul de zbor eu îl împerechez în jurul datei de 1 martie. Îi las să scoată câte un pui, iar după cea de-a doua etapă din planul de zbor îi trec la văduvie. Sezonul din acest an a fost unul destul de dificil, cu schimbare de rută, dar, în final, păsările au reușit să îmi aducă și satisfacții prin câștigarea locului 1 național Demifond Tineret și locului 4 As Demifond Maturi. Toate trofeele naționale reprezintă o onoare pentru mine datorită faptului că mă așează și mă mențin în elita columbofilă“, a precizat Cristi Lemnaru.
Din localitatea Cornu, județul Prahova, Team Laurențiu + Georgică, tandem format din Laurenţiu Drăgoi şi Georgică Plumb, reușeşte să obțină argintul național al acestei categorii prin tânăra femelă cu seria 1121307-2021. „De Super 307″, cum este ea numită, a realizat această normă cu 1.602 kilometri aerieni clasați și 6,76 puncte de penalizare. „Ca și origini «De Super 307» are la bază porumbei Koopman, Leo Heremans și G. & P. Lindelauf ce provin în totalitate de la prietenii noștri din București Constantin Dumitru, Ungureanu Sebastian și Vasi Ciprian (CIPALEX), care și ei la randul lor au achiziționat porumbei din celebrele linii importate de tandemul Nicolaescu & Adi. Pe această cale, le mulțumim pentru porumbeii foarte valoroși pe care ni i-au oferit, cât și pentru sfaturile utile pe care ni le-au dat pentru a ajunge la această performanță notabilă. Sezonul 2022 l-am abordat cu un numeric mic de porumbei, mai exact 30, dintre care la finalul sezonului au rămas 14. Femela noastră campioană, adică «De Super 307», a fost concurată văduvă, fiind lăsată să crescă un pui la început de sezon. Acest rezultat înseamnă foarte mult pentru noi deoarece concurăm într-un județ foarte puternic, cu crescători de super valoare și cu un numeric mare de porumbei“, ne-a spus Georgică Plumb.
Pe treapta a treia a podiumului național al categoriei Demifond Tineret în acest sezon urcă tandemul Manole Victoraș + Răzvan din localitatea Movila, județul Dâmbovița. Porumbelul ce le-a adus „bronzul” național a fost femela cu seria 0100619-2021. Pentru a obține această performanță ea a clasat 1.516 kilometri și a acumulat 10,37 puncte de penalizare.
Doi crescători suceveni pe podiumul naţional al categoriei Demifond Maturi
Campionul național al categoriei Demifond Maturi din sezonul 2022 este Costel Vicol, din Volovăț, județul Suceava. Porumbelul care a reușit să îi aducă aurul național la această categorie este masculul cu seria 0909226-2020, care a încheiat această normă cu 1.502 kilometri clasați și 11,52 puncte de penalizare. „Părinții campionului i-am achiziționat din voliera lui Rainer Puttmann. Masculul este nepotul lui «Hurrican 51», iar femela este o consagvină pe «Super Dohmen 100» și pe «Hurrican 51». Lotul meu de zbor în acest sezon a fost format din 80 de porumbei. I-am pregătit și jucat la văduvie tot sezonul. Acest trofeu, precum și locul 1 As Demifond Maturi, obținut cu aceași pasăre, reprezintă o foarte mare bucurie pentru mine, fiind primul sezon în care am activat și concurat în această Uniune Columbofilă. În ultimi doi am activat în cadrul F.R.S.C. Campionul meu 0909226-2020 este un porumbel de ispravă, care sezonul trecut a fost campion național şi la F.R.S.C, la categoria As Fond Tineret. Categoriile mele preferate sunt Viteză, Demifond, General și Fond. La sosirile porumbeilor din aceste curse simt adrenalina la maxim, pentru că aici avem numeric foarte mare la lansare, iar ca să poți obține o clasare decentă trebuie să ai porumbei foarte pregătiți din toate punctele de vedere“, a afirmat crescătorul sucevean.
Nicolae Valentin Staicu, columbofil din localitatea Boldești-Scăeni, județul Prahova, este vicecampionul național din acest sezon al categoriei Demifond Maturi graţie femelei cu seria 0863751-2019, care a clasat 1.491 de kilometri și a încheiat cu 14,92 puncte de penalizare. „Ca origine, campioana mea este o combinație între porumbeii lui Rudy Van Reeth și Cyriel Lambrechts, femela fiind soră și cu tatăl locului 1 Lot Olimpic România categoria F 2022, porumbel care a obținut locul 2 în Olimpiadă. Mama acestei femele este baza crescătoriei, fiind mama și bunica mai multor porumbei de locul 1, atât pe columbodroame, cât și în campionat. Ca metodă de joc practic văduvia. Hrana pe care o folosesc o aduc de la Istvan Bartoș și combin sortimentele în funcție de etapă. Lotul meu de zbor este format anual din 80 porumbei. Pui reproduc mai mulți, care în primă fază ei sunt selectați la mână, apoi sunt concurați. Toamna îi mai selectez încă odată la mână și opresc un număr de pui egal cu boxele disponibile la lotul de zbor. Acest trofeu național îmi dă satisfacția și împlinirea necesară să pot considera că munca mea nu a fost în zadar. Pentru mine acest an a fost unul extrem de dificil, un sezon cu foarte multe pierderi chiar și în rândul porumbeilor de top“, ne-a povestit Nicolae Valentin Staicu.
Podiumul naţional al categoriei este completat de către un tandem format din tată și fiu, Mihai și Lucian Țugui, din localitatea Voitinel, județul Suceava. Porumbelul lor campion este masculul seria 0032599-2020, care a încheiat norma la această categorie cu 1.454 kilometri clasați și 16,44 puncte de penalizare. „Masculul 0032599-2020 este reprodus din porumbeii 100% Ciprian Prelipcian. Ca metodă de zbor practic văduvia pe tot parcursul anului, la etape mergând atât masculii cât și femelele. Concurez porumbei din anul 2018, iar rezultatele au apărut chiar din primul an, când am obținut la o etapă locul 2 din 28.000 de porumbei. Un mare merit al acestor rezultate deosebite îi aparține lui Ciprian Prelipcian, care m-a ajutat foarte mult, atât cu material genetic foarte valoros, cât și în pregătirea porumbeilor. Anul acesta a fost cel mai bun an al nostru de când practicăm columbofilia, obținând 5 trofee naționale. Categoriile preferate de noi sunt Demifond, General și Fond. Locul 3 național Demifond îmi aduce o satisfacție extraordinară şi consideră că acest titlu este o mulțumire pentru toată munca depusă de noi anul acesta și îmi dă încredere foarte mare în porumbeii pe care îi dețin“, a spus Mihai Ţugui.
Luptă strânsă în clasamentul crescător
Din București, celebrul tandem Stănescu + Dobre se impune în acest sezon la categoria Demifond Crescători, câștigând locul 1 național cu un punctaj de 335,14 puncte, astfel reușind să își mai adauge în palmares încă un trofeu preţios. Una dintre păsările care au muncit din greu pentru obținerea acestui rezultat este femela 0599068-2021, ce în acest sezon a dominat zborurile din categoria Demifond, obţinând la finalul locul 2 național la categoria As Demifond Tineret. Ea este o pasăre 100% Gaston Van de Wouwer. Un alt porumbel important din echipă, ce a sprijinit-o foarte bine pe vicecampioana de la As Demifond Tineret, este femela seria 700320-2020. În sezonul precedent, femela a urcat pe podiumul național, ocupând locul 3 național Demifond Tineret, iar anul acesta a obținut locul 5 național Demifond Palmares. Ca și origini este o combinație Van Den Brande + Dirk Van den Bulck. Alt porumbel care s-a evidențiat în cursele din această categorie și a urcat pe locul 7 național la categoria Demifond Palmares 2022 a fost femela cu seria 700258-2020. Ea poartă în sânge porumbei de Marcel Wouters și Bart Geerinckx. Lotul de zbor din acest sezon al tandemului Stănescu + Dobre, pentru toate categoriile de distanță, a fost format din 150 de porumbei, păsările fiind antrenate și pregătite prin metoda văduviei. „Anul acesta am avut parte de un sezon provocator din cauza conflictelor din Ucraina. Am fost nevoiți să ne adaptăm din mers și să acceptăm schimbările apărute. Nici vremea nu a fost cea mai prielnică, motiv pentru care a existat o presiune suplimentară. Totuși, am reușit să trecem cu brio peste toate acestea, iar finalul de sezon ne-a adus și câteva rezultate de top național la mai multe categorii. Aceste trofee reprezintă pentru noi încununarea muncii depuse și a pasiunii columbofile la un loc“, ne-a declarat Cosmin Dobre.
Pe locul 2 național al categoriei Demifond Crescători, obținând astfel și medalia de argint, urcă Cristian Mihai, din localitatea Lazu, județul Constanța, cu un punctaj de 369,25 puncte de penalizare. La prima etapă a acestui sezon, Cristian a angajat un număr de 94 porumbei.
Treapta a treia a podiumului acestei categorii este revendicată, cu scorul de 395,80 puncte de penalizare, de către Lucian Bercea din Constanța. „Ca și origini, porumbeii mei se trag din porumbeii Janssen, achiziționați prin anii 1996-1997. Cei doi porumbeii care m-au ajutat foarte mult la echipă în acest sezon au fost doi frați buni, masculii cu seria 441449-2021, ce a reușit să obțină locul 1 provincial Demifond Tineret, și 441422-2021, acesta din urmă a devenit și campion național la categoria As Demifond Tineret. Ca și metodă de joc practic văduvia. Sezonul actual l-am început cu un efectiv de 70 porumbei dintre care 12 maturi, restul fiind păsări tinere. Trofeul obținut reprezintă realizarea obiectivului care mi l-am propus în început de sezon, acela de a câștiga cel puțin un trofeu național. Anul acesta am avut parte de un sezon dificil, cu trei etape foarte grele, unde păsările de valoare au făcut diferența“, a afirmat crescătorul constănţean.