Ca și porumbeii voiajori maturi sau yarlingi, anumiți pui sunt și ei capabili să producă surprize plăcute, uimindu-ne cu inteligența, forța, spiritul lor de sacrificiu și dorința „nebună” de a ajunge mereu cât mai repede acasă.
În acest sezon competițional cu puii, performanța de a ajunge campioni naționali la categoria Viteză Pui a fost atinsă de tandemul columbofil Bedeleanu + Schiau, echipă formată din Dominic Bedeleanu și Alexandru Schiau, din localitatea Iclod, din județul Alba, prin puiul cu seria 1189077-2022, care a reușit să încheie această normă cu un total de 13,39 puncte și 782 de kilometri clasați. Cei doi columbofili practică o selecție a puilor destul de dură, bazată pe rezultatele obținute la cursele vizate de ei, apoi puii care rămân sunt selectați și la mână după calitățile și aspectul lor fizic. „Anual reproducem în jur de 90 de pui pentru concursurile din campionat. Datorită faptului că avem un sistem de zbor prin care zburătorii nu cresc pui, doar clocesc 10 zile, nu reproducem pui din lotul de zbor decât toamna, după încheierea sezonului și atunci doar din cei mai buni porumbei, făcuți la perechi între ei. Am început sezonul cu un numeric de 55 de pui, din primele două serii, iar pe sfârșitul sezonului am angajat un numeric de 30 de pui din seria a treia, deci, în total, am concurat în jur de 85 de pui. Unii pentru a obține performanțe, alții, adică cei mici, pentru a acumula experiența necesară pentru sezoanele viitoare. Nu pot zice că an de an oprim același numeric de pui. Sunt anii în care oprim mai mulți pui și ani în care oprim mai puțini, în funcție de rezultatele obținute și de calitățile pe care le prezintă la mână. Prima selecție este după rezultatele obținute, iar la sfârșit de sezon selectăm și la mână, dar datorită faptului că sistemul de joc pe care îl aplicăm este unul foarte dur, cu foarte multe antrenamente și foarte mult timp de zbor în jurul crescătoriei, fac față doar anumiți porumbei. Având un plan de zbor foarte bine axat pe categoria Viteză și As Viteză, distanța maximă a etapelor unde angajăm puii este de 270 kilometri. La început de sezon noi pregătim toți puii la fel, dar după etapa a patra ne axăm foarte mult doar pe pregătirea celor mai buni“, a declarat Dominic Bedeleanu.
Pasărea care le-a îmbogățit vitrina de trofee cu un titlu național la categoria Viteză Pui are în spate linii puternice, părinții ei fiind, la rândul lor, zburători de top. „Campioana nostru de anul acesta este o femela cu seria 1189077-2022. Ca origini, tatăl ei este un mascul foarte bun zburător, concurat în Belgia, la clubul Tienverbond, de către columbofilul Van Tillo Guido. Acest mascul are la bază porumbei de Van de Wouwer, iar în cariera sa de zburător a ocupat de patru ori locul 1. El este tatăl și bunicul multor porumbei de locuri de 1, atât în Belgia, cât și la noi în crescătorie. Mama ei este reprodusă de mine, dovedindu-se a fi o bună zburătoare. În anul 2020 a ocupat locul 2 categoria General Tineret și locul 2 Fond Tineret, Provincia Transilvania. La rândul ei, este fiică dintr-un mascul ce a obținut locul 1 provincial categoria General Tineret și locul 2 provincial categoria Fond Tineret, în anul 2018. Aceste păsări au la bază porumbei de Stefaan Lambrecht și Gaby Vandenabelle. Cele mai bune etape ale campioanei noastre au fost Bozanta 2, unde a ocupat locul 1 din 1.278 pui, fiind capabilă să propage în aer o viteză de 1.501 metri pe minut, și etapa de Satu-Lung 4, unde a reușit să obțină încă o dată locul 1 din 1.484 pui, cu viteza de 1.277 metri pe minut. Atuul ei, care a făcut diferența față de restul porumbeilor, a fost constanța sa în sosiri de vârf, din 8 etape la care a fost angajată, 6 etape le-a zburat în primul pluton, chiar și la ultima etapă, Kisvarda, 268 kilometri aerieni, unde a obținut locul 10 pe lansare, dezvoltând o viteză medie de 1.060 metri pe minut. Din punctul meu de vedere pot spune că este un porumbel capabil să câștige atât la o etapa cu viteză mare, cât și la o etapă unde viteza de zbor este normală sau mai mică, fapt care l-a și dovedit prin locurile de vârf obținute în curse cu viteze diferite“, a mai spus crescătorul din Alba.
Vicecampion național la Viteză Pui în 2022 a fost puiul cu seria 0670159-2022 ce aparține lui Marius Lepădatu, din localitatea Brașov, un columbofil împătimit al curselor pe columbodroame și nu numai. Acesta a reușit să urce pe treapta a doua a podiumului național la această categorie cu un total de 15,11 puncte și 705 kilometri clasați. „Anual reproduc în jurul a 500 de pui. Aproximativ 300 dintre ei îi trimit pe columbodroame. Acești pui sunt reproduși din porumbei ce provin de pe columbodroame sau care se pretează pentru aceste tipuri de competiții. Din aceste păsări nu am zburat încă în campionat, dar îmi doresc ca, pe viitor, să includ un lot, pentru a observa cum se descurcă și dacă sunt capabili de a face performanță și până la ce nivel pot urca. Din puii reproduși pentru campionat încep antrenamentele cu aproximativ 180, dar, ca în oricare competiție, se mai și pierd din ei, rămânând în jur de 140-150, efectiv cu care particip în cursele din sezonul cu puii. În acest an am început competiția cu un număr de 130 pui, iar pe parcursul sezonului nu am înregistrat foarte multe pierderi. Nu îi selectez la mână, ci las coșul să facă trierea. În acest sezon, la mine în volieră s-au remarcat mai mulți pui, trei dintre cei care au produs surprize fiind frați, doi fiind chiar frați de cuib. Este vorba despre puii cu seriile 670159-2022 și 670160-2022. 0670159-2022 a avut un parcurs foarte bun, astfel că după șapte etape avea 40 de puncte acumulate. A sosit mai greu la o singură etapă, unde a acumulat 188 puncte de penalizare. Astfel a reușit sa urce pe podiumul național pe locul 2 al categoriei Viteză Pui. Fratele lui de cuib, puiul cu seria 670160-2020, a avut și el un parcurs deosebit. Cu un loc 2 din 5.500 de pui, un loc 3 din 7.105 și un loc 4 din 6.027 a reușit să ajungă loc 2 în lotul României pentru Cupa Europei și, per total, să ocupe și locul 10 național categoria Viteză Pui. Cei doi frați campioni, împreună cu un al treilea, sunt pui dintr-un masculul argintiu, original Leo Heremanns, strănepot De Jan, Gilbert, sora Bolt și nepot Loc 1 As Viteză KBDB Pui în anul 2015. Mama lor este o femelă adusă din Germania, de la Guido Dienstbach, din Nürnberg. Ca și origini, este Gunter Prange, pe linia lui «Ringlose», Chris Debacker, Wim Moens și Benny Steveninck. Ea a fost concurată în campionatul Germaniei“, a explicat Marius Lepădatu.
Radu Cherecheș, columbofil din localitatea Copăceni, județul Cluj, urcă pe treapta a treia a podiumului național al categoriei cu masculul cu seria 0307331-2022, ce a acumulat, în cei 726 kilometri clasați, un punctaj de 16,09 puncte de penalizare. „Din cauza faptului că mulți pui dispar de acasă luați de răpitoare, eu reproduc anual în jur de 300-350 pui. De regulă nu opresc pui din lotul de zbor. Dețin 70 de perechi în compartimentul de matcă, suficiente pentru a reproduce lotul de pui dorit. Din zburători scot pui numai dacă nu mai am părinții lor sau părinții lor sunt bătrâni și nu mai pot reproduce. Am început etapele în acest sezon cu 130 de pui. Alți 80 de pui au mers doar la anumite antrenamente. Mai târziu, când au făcut vârsta necesară și puii din ultima seria, au fost duși la antrenamente pentru a se tria și pentru a acumula o minimă experiență necesară în viitor. Nu triez puii la mână datorită faptului că la mine este o zonă destul de grea, iar coșul și răpitoarele pot produce selecția. Masculul 0307331-2022, care a reușit să ajungă pe podiumul național la categoria Viteză Pui, este reprodus la mine în volieră din porumbei de la cel mai bun prieten al meu, Claudiu Coldea. Concurez puii la natural, antrenamente le fac în general dimineața, câte o oră, iar în cursul săptămânii îi duc la un antrenament scurt de 20 kilometri aerieni. Îi hrănesc de două ori pe zi. În acest sezon am folosit sortimentele de hrană de la Ioan Feștilă, iar după aceste rezultate obținute de mine cred că această hrană este una bună. Am angajat puii la etape de până la 150 de kilometri aerieni. Concurez porumbeii la categoriile Viteză și Demifond, acestea sunt preferatele mele, iar puii nu-i forțez, îi joc doar la etapele scurte. Nu intervin în niciun fel pentru ai motiva, motivația campionului meu 0307331-2022 fiind voința lui de fier. Cele mai bune rezultate ale lui au fost ocuparea locului 2 la etapa Olasig – din 1.399 pui, din data de 11.09.2022, locul 5 din 1.050 pui – etapa Olasig, din 30.09.2022 și locul 13 din 1.802 pui – tot la o etapă Olasig din data de 20.08.2022“, ne-a explicat Radu Cherecheș.