Categoria As Crescători poate fi considerată, fără niciun fel de dubiu, cea mai complexă categorie din Campionatul Național al crescătorilor. Deși există și alte categorii care necesită mai multe tipuri de etape pentru realizarea normelor, categoria As Crescători propune cu totul altceva. Norma categoriei nu îmbină doar mai multe etape, ci mai multe norme realizate la crescători, ceea ce îi arogă o notă de unicitate. În același timp, pentru că presupune performanțe la fiecare categorie, As Crescători este o adevărată atracție pentru majoritatea crescătorilor.
Pentru a clarifica de la început despre ce anume discutăm, trebuie să amintim faptul că norma categoriei As Crescători presupune realizarea categoriilor Viteză Crescători, Demifond Crescători, Fond Crescători, General Crescători și Maraton Crescători. Astfel, punctajul județean obținut de fiecare columbofil la aceste categorii se cumulează, rezultând punctajul categoriei As Crescători pentru Campionatul Național.
George Vochin (DJ), campion național și la As Crescători
Un număr de 231 de columbofili au realizat norma la As Crescători în sezonul trecut, iar cel mai bun punctaj a fost obținut de cunoscutul columbofil craiovean George Vochin. Acesta a câștigat trofeul de campion național al categoriei cu un coeficient de 194,95 de puncte, în condițiile în care la toate cele cinci categorii necesare, la nivel de județ, a obținut locul întâi, iar la categoriile Viteză Crescători și General Crescători este, din nou, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. „Pentru categoriile cu etape de la 100 la 700 de km am 16 perechi de reproducători, iar cei mai importanți porumbei sunt din liniile Elzinga, Koopman, Dijkstra, Schaerlaeckens și Vandenabeelle. Pentru etapele de maraton am undeva la 40 de perechi de reproducători, dar în fiecare an aduc porumbei noi, din câștigătorii primelor trei locuri naționale din Olanda. Folosesc trei tipuri de hrană de la Versele Laga: Gerry, Superstar și Energy. Porumbeii sunt așteptați cu Gerry de la concurs, următoarele zile vor primi Gery cu Superstar, iar pe final de săptămână Superstar cu Energy. Fac două antrenamente pe săptămână la distanța de 80 de km și urmăresc comportamentul porumbeilor. Pentru a miza pe ei la echipă trebuie să se antreneze foarte bine înainte de etapă, să se hrănească bine. Practic, să aibă un comportament din care să îmi dau seama că sunt în formă, iar columbofilii știu ce înseamnă acest lucru”, a precizat George Vochin (foto dreapta).
Vali Tudor (VL) obține locul 2 Național
Vali Tudor, din Drăgășani, un alt multiplu campion național, cu un sezon 2020 foarte bun, este ocupantul locului 2 Național categoria As Crescători. În afară de categoria Demifond, unde are locul 3 pe județ, Vali Tudor este campion județean la toate celelalte patru categorii necesare pentru As Crescători. Coeficientul său total este de 275,74 puncte de penalizare. Mai multe decât atât, la categoriile Fond Crescători și General Crescători este tot vicecampion național, de unde rezultă, ca și în cazul lui George Vochin, cu care și-a împărțit majoritatea trofeelor la crescători, că își cunoaște foarte bine porumbeii. „Porumbeii cu care particip la etape au la bază un mascul achiziționat de la Reșița, porumbei achiziționați de la Marian Dumitrache, dar și porumbei originali Peter Janssen. Sunt concurați la văduvie, iar pentru echipă mă bazez pe porumbeii cu experiență. Dintre porumbeii cu care am realizat cele mai bune norme la crescători, aproape toți au măcar un trofeu național. Unul dintre aceștia este Olympic Gold Champion, campionul Clubului Gold de anul trecut și câștigătorul locului 3 Național Fond Palmares în acest sezon. Un altul este masculul 9003337/2018, care a câștigat în acest sezon locul 3 Național General, locul 2 Național General Palmares și locul 3 Național Categoria H. Acesta este reprodus din femela 293974/2015, care, în același timp este și bunica lui Olympic Gold Champion. Un alt porumbel de echipă a fost femela 177145/2018, care a câștigat în acest sezon Trofeul Traian Nițescu. Ea este soră bună cu 9003365/2018, un mascul care a concurat foarte bine și care ocupă locul 8 Național General Palmares, locul 11 Național As Național Maturi și multe alte locuri foarte bune în campionatul național la diferite categorii. Ei sunt fiii femelei Tik-Tak, reprodusă din Barilul, unul dintre reproducătorii foarte buni ai crescătoriei mele”, a explicat Vali Tudor (foto stânga).
Liviu Vieru (OT), la al treilea trofeu național al sezonului 2020
Liviu Vieru, membru al Asociației Columbofile Olt, este unul dintre columbofilii care participă la toate etapele, indiferent de distanță, angajând porumbeii la concursuri în fiecare săptămână a sezonului. Acesta este motivul pentru care Liviu Vieru, la finalul sezonului 2020, este de două ori pe podiumul național al categoriei As Național, la porumbei, iar la crescători câștigă locul 3 Național As, cu 442,88 puncte de penalizare. „Porumbeii concurează văduvi tot sezonul, iar cum a fost anul trecut, când am întârziat cu începerea competiției, au și reprodus înainte de sezon, dar nu este o regulă. Pentru hrănire folosesc amestecurile Gerry, Superstar și Energy de la Versele Laga. Pun accent pe hrănirea porumbeilor, pentru că hrana este principala sursă de recuperare. Pot să spun că folosesc foarte puține suplimente, printre care un electrolit produs de firma Pantex. Porumbeii au un program fix tot sezonul. La ora 05:30 sunt eliberați pentru antrenamentul de dimineață, iar la ora 19:00, sunt eliberați pentru antrenamentul de seară. O dată pe săptămână au fost duși la câte un antrenament de 70 de km. Ei concurează săptămână de săptămână, la toate etapele, iar echipa este aproape aceeași de fiecare dată. Sezonul trecut, doi dintre porumbeii principali pentru echipă au fost vicecampioana națională de la As Național Maturi, dar și porumbelul care a obținut locul 6 Național As Național Tineret. În echipă pot să fie și porumbei cu experiență, dar și porumbei tineri. Criteriul meu principal de selecție este observația, adică îi urmăresc pe cei care s-au refăcut foarte bine și pe cei care arată foarte pregătiți pentru următorul concurs. Consider că pentru normele la crescători, legătura cu porumbeii și felul în care îți cunoști porumbeii sunt cele mai importante aspecte”, a declarat Liviu Vieru (foto dreapta, alături de Gheorghe Preda).
Vedem, așadar, că toți cei trei crescători de pe podiumul național sunt columbofili cu experiență, cu multe trofee naționale câștigate în carieră. Cu siguranță, experiența columbofilului este absolut necesară pentru o normă precum As Crescători, însă, la fel de importanți sunt și porumbeii nominalizați pentru echipă, despre care vedem că trebuie să fie „în formă maximă” atunci când sunt angajați.