UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

As Fond, o categorie greu de cucerit în 2024

As-ul categoriei Fond Tineret a fost și este o categorie foarte greu de realizat, iar acest lucru îl putem observa și în Catalogul Național 2024, în dreptul rubricilor categoriilor de Fond. Astfel, dacă nu mai puțin de 2.354 de tineri voiajori au reușit în acest an să puncteze la categoria Fond Tineret 2024, doar o mică parte dintre aceștia au putut susține ritmul până la finalul campionatului, clasând toate cele cinci etape din categoria Fond necesare realizării normei de As Fond Tineret. Așa se face că, la final de sezonului competițional 2024, în Catalogul Național, la categoria As Fond Tineret, au fost înscriși 143 de zburători.

As Fond Tineret

Prima pasăre din cadrul acestei categorii, care a reușit să obțină cel mai bun punctaj, devenind astfel campion național As Fond Tineret 2024, a fost masculul cu seria 0623136-2023, care a încheiat norma cu 112,67 de puncte de penalizare acumulate și un total de 2.761 de kilometri clasați. Proprietarii acestui minunat cursier sunt George Iordan și Jan Ilinca, care au jucat sub titulatura Iordan George + Jan, crescătoria lor fiind situată în județul Argeș. „Ca majoritatea columbofililor, am avut porumbei încă de mic copil, de pe la vârsta de șapte ani. Pasiunea pentru ei am luat-o de la unul dintre verii mei primari care avea porumbei. Ușor-ușor „microbul” a devenit mai serios.

George Iordan

Având prieteni mai mari decât mine de vârstă care concurau și la care mergeam să asistăm la sosiri, acest sport m-a cucerit pe loc. Astfel, din anul 2013 am început să practic acest minunat sport. Cu ajutorul și îndrumarea lor, m-am înscris ca membru în cadrul U.C.P.R., după care, în 2016, am făcut pasul spre F.N.C.P.R., cum se numea pe atunci, dorind să progresez și să joc într-o concurență mai mare. Categoriile preferate la început erau cele scurte, după care, în 2020, când s-a format tandemul, am convenit cu prietenul meu să abordăm și alte categorii, mie plăcându-mi foarte mult etapele de Fond, iar lui cele de Maraton. Așa că, din 2020, am abordat mai serios aceste categorii, iar rezultatul cel mare și mult dorit a apărut într-un final. Ca și numeric, la lotul de zbor începem sezonul cu un număr mic aș spune eu, un total de 40-45 de porumbei. Chiar dacă dispunem de un spațiu mai mare, lotul tot în jurul a 40-45 de zburători rămâne deoarece consider că mă pot ocupa mult mai bine de un efectiv restrâns. Sezonul 2024 a fost unul greu, zburând o rută nouă, astfel că nu știam ce ne așteaptă. Dar, până la final, am reușit să obținem un rezultat impunător și extrem de frumos“, a declarat George Iordan.
Crescătorul argeșean spune că masculul a dat dovadă că are „stofă de campion“ la fiecare zbor de antrenament, fie el la distanță sau în jurul crescătoriei. „Masculul câștigător provine din doi porumbei achiziționați de mine de la Dragoș Chirițescu, care nu cred ca mai are nevoie de nicio prezentare, din păsări din linii de Fond, din voliera lui Joel Verschoot, mama fiind dintr-o fiică a celebrului <<Contador>>, fiind și mătușa mai multor câștigători de etape, atât în campionat, la categoria Fond, cât și mătușă pentru locul 1 finală, locul 2 finală, respectiv locul 1 și 2 As în cadrul columbodromului Five Star Golden Loft. Porumbelul a fost concurat la etapele de Viteză în sistemul natural, unde a crescut doi pui. După care, înainte cu două săptămâni de prima etapă de Fond, a fost separat și concurat la văduvie, sistem pe care îl joc din anul 2020, de când am schimbat categoriile de zbor.

0623136-2023 George Iordan + Jan

Ca și calități, porumbelul deține un penaj mătăsos, un spate puternic, brațele de asemenea puternice și foarte bine încheiat. Consider ca diferența a făcut-o pregătirea și motivarea lui, găsind în permanență femela acasă, atât după antrenamentele pe care le făceam individual între etape, dar și în momentul în care sosea de la etapă. S-a făcut remarcat prin faptul că, la antrenamentele din jurul crescătorie, ieșea primul din crescătorie, iar când era vorba de intrat întotdeauna el rămânea mai mult timp în zbor. Apoi, când îi duceam la antrenamentele personale dintre etape, întotdeauna el era cel care călca trapa primul. Consider că, pentru a realiza un asemenea rezultat, în primul rând este nevoie de următoarele aspecte: porumbei de calitate, foarte important este să menținem porumbeii sănătoși, să le acordăm foarte multă atenție, iar programul de antrenamente să fie unul foarte bun. Încă un detaliu foarte important, la prima etapă de Fond, masculul 0623136-2023 a sosit primul, dar având crescătoria între blocuri a aterizat pe bloc, unde a stat peste 30 de minute, pierzând astfel locul 1 pe zonă, deci mare atenție și la intrarea după sosire a voiajorilor din cursă. O mare parte din meritul câștigării acestui trofeu național, care este o realizare extraordinară pentru noi, îl are mama mea, care ne-a acordat ajutor și susținere necondiționată pe tot sezonul și fără de care nu am fi putut reuși. Ea a fost managerul crescătoriei în tot timpul în care eu eram la muncă, iar acest titlu de campion național i-l dedic ei, ca o mică răsplată pentru tot ajutorul și efortul pe care îl depune în columbofilie“, a mai spus Iordan.
Aurel Munteanu, din județul Neamț, a devenit vicecampion național al categoriei As Fond Tineret 2024, datorită masculului cu seria 2038263-2023, care a obținut 113,08 de puncte pe parcursul celor 2.883 de kilometri clasați, în timp ce locul 3 național As Fond Tineret 2024 a fost ocupat, cu 115,67 de puncte de penalizare și 2.691 de kilometri clasați, de către femela lui Ilie Stan, din județul Argeș, porumbița cu seria 0585072-2023.

As Fond Maturi
 
În cadrul categoriei As Fond Maturi, în sezonul 2024 a reușit să se impună, la diferență însemnată de puncte față de locul 2, masculul lui Vincențiu Scripcaru, din județul Galați, care poartă seria 0677223-2021, porumbel care a obținut în cele cinci etape necesare îndeplinirii acestei norme un coeficient de 12,83 de puncte de penalizare pe parcursul celor 2.959 de kilometri clasați. Locul 2 național al categoriei As Fond Maturi 2024 a fost ocupat de către Frații Mirăuță, din județul Suceava, cu femela seria 1048785-2022, care a îndeplinit norma cu 58,94 de puncte și un total de 2.905 de kilometri clasați, iar locul 3 național a revenit lui Marian Marinescu, din București, cu 59,65 puncte de penalizare și 3.297 de kilometri clasați.