Fotbalul, un sport pe care cu toţii îl cunoaştem şi majoritatea dintre noi îl îndrăgim. Liga I Betano, competiţia internă de fotbal cu cea mai mare audienţă. Acest sport are nişte reguli clare şi echitabile pentru absolut toate echipele, fie că vorbim despre Dinamo, Universitatea Craiova, CFR Cluj sau Poli Iaşi. Competiţia organizată de Liga Naţională de Fotbal este la fel pentru toată lumea. Fiecare echipă, indiferent de poziţionarea ei geografică şi de nivelul său financiar, joacă aceleaşi număr de jocuri, după acelaşi regulament, câştigând trei puncte la victorie, unul la egal şi niciunul atunci când sunt înfrânţi. Nimeni, dar absolut nimeni, nu se abate de la aceste reguli. Aceaşi situaţie este întâlnită şi la baschet, oină, înot, handbal sau orice alt sport. Pentru toţi, regulile unui campionat sunt aceleaşi!
Din păcate, în columbofilie există persoane care îşi doresc să zboare cursele în cu totul alte condiţii faţă de colegii lor de competiţie, unele clar mai avantajoase şi care să le ofere şanse mult mai mari să acceadă pe podiumul naţional. Li se pare anormal faptul că Federaţia Naţională a Crescătorilor de Porumbei din România (FNCPR), forul tutelar al celei mai puternice competiţii columbofile din ţara noastră – Liga Campionilor, a decis anul trecut să pună capăt inechităţilor care dăinuiau de ani de zile în competiţia naţională, prin limitarea numărului de etape care se iau în considerare în Campionatul Naţional la trei. Atenţie, nimeni, niciodată, nu a interzis ca asociaţiile judeţene să organizeze un număr mai mare de etape de concurs în baza cărora, pe judeţ sau pe provincie, să se întocmească clasasmente şi să se acorde premii. Fiecare, după dorinţă şi/sau putinţă, poate organiza cîte etape dorește. Însă, la nivel naţional, pentru ca toţi concurenţii să participe cu şanse egale în Liga Campionilor, indiferent de poziţia lor geografică, doar etapele organizate în week-endurile desemnate, vor fi luate în considerare la întocmirea clasamentelor. Decizia Federaţiei nu este, în fapt, un dictat. A fost luată în urma consultării unor mase largi de columbofili din toată ţara şi a fost susţinută, prin vot, de 63% din numărul total de asociaţii judeţene afiliate la FNCPR. Puşi în faţa unei realităţi matematice, preşedinţii de asociaţii şi-au consultat membri şi au votat pentru o variantă corectă şi echitabilă a Campionatului Naţional.
Evident, nu toată lumea este fericită cu acest lucru, însă, ca peste tot în democraţie, drepturile minorităţilor sunt respectate doar până acolo când lezează drepturile majorităţii. Ori, în orice colţ al Pământului, o competiţie este corectă atunci când toţi competitorii joacă strict după aceleaşi reguli. Bune sau rele, ele sunt perfectibile, dar doar ca urmare a deciziei unei majorităţi.
În cele ce urmează, vă prezentăm punctele de vedere ale unor membri din conducerea FNCPR, preşedinţi de asociaţii şi columbofili de TOP, unanim recunoscuţi la nivel naţional, puncte de vedere care clarifică, o dată pentru totdeauna, situaţia de fapt în ceea ce priveşte noile prevederi ale Regulamentului Naţional Sportiv ce au dat naştere acestor probleme artificiale.
Marius Tunduc, preşedinte FNCPR:
„Cred că este pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când avem şansa să vorbim despre un Campionat Naţional 100% echilibrat. Când s-au creat Campionatele Provinciale, ideea a fost ca fiecare provincie să îşi creeze norme specifice. Iar limitarea etapelor centralizate în Campionatul Naţional nu implică limitarea lor la nivel judeţean sau provincial. Fiecare e liber să zboare câte etape doreşte, dar în clasamentul naţional merg toţi cu şanse egale. Foarte multe asociaţii au 5-6 etape de maraton grupate în cele 3 week-end-uri. Aşadar, nu s-a diminuat numărul de etape, ci doar oferim aceeaşi şansă unui porumbel din Botoşani, cu a unuia din Braşov, Ploieşti, Timişoara sau Craiova. Ca să vorbim de o competiţie corectă, trebuie să aplicăm aceleaşi prevederi regulamentare tuturor! Îl felicit pe domnul Bilan pentru acestă propunere care aşează jocul pe bazele egalităţii, am susținut-o și alături de asociația Bihor și mă bucur că majoritatea a gândit obiectiv“.
Florin Gătejescu, prim-vicepreşedinte FNCPR:
„Este o măsură corectă şi echitabilă pentru toată lumea, indiferent de zona în care concurează. Abia acum putem spune că avem o competiţie curată şi corectă! În plus, supusă la vot, această modificare a RNS-ului a avut girul majorităţii preşedinţilor de asociaţii afiliate. Merită subliniat şi faptul că, tocmai pentru că ştim că în anumite zone ale ţării cursele de maraton sunt cele mai îndrăgite, noul RNS permite efectuarea unui număr nelimitat de concursuri de maraton în baza cărora se pot face clasamente judeţene şi provinciale“.
Florin Bilan, preşedinte CNS:
„Mă bucur că observaţiile noastre, ale Comisiei, şi modificările propuse au fost bine primite de majoritatea asociaţiilor afiliate. Evident, niciodată nu vom reuşi să mulţumim pe toată lumea, însă acum putem afirma cu toţii că vom avea competiţii echilibrate şi corecte, vom avea un podium naţional care va reflecta întru-totul realitatea şi valoarea columbofililor şi a porumbeilor“.
Alexandru Huzu, vicepreşedinte FNCPR:
„Adoptarea acestui set de modificări ale Regulamentului au menirea de a corecta unele inechităţi existente de mult timp în columbofilia românească. Cu siguranţă, acum vom avea un Campionat Naţional mult mai corect şi mai echitabil pentru columbofilii din toate zonele ţării. Până la urmă, cu toţii ne dorim o competiţie în care să zburăm cu şanse egale la premii pe plan naţional. În mod sigur, Campionatul Naţional devine mult mai credibil nu numai pe plan intern, dar şi extern“.
Doru Sabău, Oradea
Loc 2 As Maraton Național 2017
Loc 3 Maraton Crescători 2017:
„Mi se pare normală această nouă prevedere a RNS-ului. Poți să faci campionatul județean, provincial, după regulile tale, dar la un campionat național, din moment ce nu jucăm în aceeași mașină, pe aceeași rută, în aceleași condiții, măcar să fim corecți unii față de alții si să ne luăm punctajele din 3 etape. Eu sunt pentru și cred că este o treabă corectă! Cum joacă moldovenii la 1.100 kilometri, în zona noastră nu poți să joci la 1.100 şi să ai sosirile pe care le au ei, să ai punctajele lor, să ai procentele lor 80-90% din porumbei acasa. Selecția se face la ei la sfârșit de an, după punctaje. La noi, am ajuns, mai ales în zona Clujului, să se selecteze porumbeii după supraviețuire, dacă vine acasă, e bun… deși dacă urmărim ultima perioadă, campionii naționali la As Maraton au fost din Ardeal, din zona de Vest, nu neapărat Moldova. Cum era şi discuția acum cu centrele, să te repartizeze calculatorul la cel mai apropiat centru, chiar dacă nu îmbarci acolo, să faci clasamentul cu cel mai apropiat centru… Este absolut corect!“
Nicu Şiclovan, preşedinte Asociaţia Columbofilă Arad:
„Cu limitarea numărului de etape mi se pare un lucru echitabil, că unii își fac foarte multe etape şi îşi alegeau ce le convenea… Da, îți dau voie să îți faci, dar să avem anumite etape desemnate, nu să vii tu să faci 4-5 maratoane și eu cu 3 să mă chinui să fac As Maraton și ăla cu 5 să își ia ce etape vrea el… Așa trebuie făcut și la demifond, și la viteză, pentru că vă dau un exemplu: eu acum 3 ani am propus o chestie la Bran, când ne-am întâlnit președinții, să facem ca în campionatul belgian. Îți dau voie să îți faci 15 etape de viteză și demifond, dar ești obligat de la început de sezon să nominalizezi pentru normă măcar 2 etape…Așa vii cu 10 etape de demifond și îți alegi pe care vrei tu! Revenind la chestiunea cu maratonul, mi se pare cât de cât echitabilă, pentru că anul trecut Moldova, la a treia etapa, zbura fond, când eu, în Vest, abia la a cincea etapă ajung la fond. El la a cincea etapa era la maraton… Să facem o paralelă între timpul de sosire al porumbeilor, ora de lansare la cei din Moldova şi când lansăm noi, temperaturile care sunt la noi, care sunt la ei… este o diferență foarte mare, e puțin discriminatoriu. Nu mă deranjează dacă celui din Moldova i se permite să facă 7 etape de maraton, dar să fii obligat de la început pentru campionatul național să vii cu 3! Uitați-vă ce diferență este la punctaje. Eu zbor maraton de 10 ani și, dacă reușim să facem un porumbel cu 3 puncte sau cu 6 puncte, zici „Doamne, ce porumbel am făcut!“ Şi cei din Moldova fac porumbel cu zero virgulă ceva penalizare. Dacă nu sunt de acord, atunci să nu mai facem campionat național, să facem doar provincial! La noi e ca în politica. De când a intervenit banul, niciodată nu va mai fi bine. Hai să facem, să vindem… Fiecare își trage spuza pe turta lui. Nu va fi bine niciodată. An de an se fac schimbări, interesele sunt foarte mari! Dacă era un simplu sport, probabil atunci era mult mai bine, nu era ura asta… E păcat, dintr-un sport așa frumos, cu emoții, facem…“.
Dorel Badea, președinte Asociaţia Columbofilă Caraș-Severin:
„Mi se pare o măsură corectă, dacă vrem să jucăm toți cu aceleaşi şanse de succes. Dacă joacă ei 4, să jucăm și noi 4. Să fie aceleași reguli pentru toată lumea….Când e vorba de maraton, dacă Moldova joacă 4, să joace și Transilvania, și Oltenia acelaşi număr. Ca la fotbal, dacă o echipa joacă 10 meciuri și alta doar 7, unde este egalitatea de şanse? E foarte bine ca toată țara să facă același număr de maratoane, la 3 săptămâni…“.
Remus Cernătoiu, președinte Asociaţia Columbofilă Olt:
„Mi se pare absolut corect să avem această prevedere. Mi se pare corect să rămână ceea ce am stabilit noi la întâlnirea cu președinții, în clasamentul naţional să mergem toţi cu şanse egale: trei etape la maraton. Preşedinţii din Moldova de ce nu au pus această problemă când au fost acolo, să o dezbatem? Nu sunt de acord cu ce vor să facă. Faptul că am semnat cu toţii un proces verbal, ar fi bine să îl respectăm că aşa este normal. Noi, românii, suntem învățați să nu respectăm ceea ce stabilim. Odată ce am stabilit așa, așa să rămână. Să lăsăm un an de zile așa, vedem dacă e bine, o să avem și conferința și vom vedea… dacă se discuta acolo, să îşi spună fiecare punctul de vedere. Acum, e foarte bine să aibă toată lumea același număr de etape, în toată țara…Eu aș lăsa aşa până în 2021“.
Daniel Cobzaru, multiplu campion Național
„Este absolut adevărat că afectează clasamentul Campionatului Național faptul că unii pot să își aleagă din mai multe etape. Este normal să fie nominalizate trei etape. Este echitabil ce a propus FNCPR, să se nominalizeze aşa cum au propus, trei etape. Totodată, eu propun să se bage înapoi categoria de Maraton Extrem, că până la urmă de aici a ieşit tot scandalul! Eu am propus ieri (duminică n.red.), la sedință, când am fost în Moldova, să lase limita de 800 de kilometri la primul din zonă și cât merge în spate, dar ei nu au vrut, ca sa aibe toţi peste 1.000 de kilometri… Pai, în cazul acesta, dacă tu te duci la 1.000, eu am deja 1.500 de kilometri… Unde mai este echitatea?“.