Consiliul Director al UNCR – Columba, convocat statutar de către Președinte Marius Tunduc, s-a reunit luni, 14.10.2024, ora 18:00, într-o ședință online. La ședință au participat: Marius Tunduc, Florin Gătejescu, Huzu Alexandru, Daniel Marta, Dragomir Viorel, Bilan Florin, Sipoteanu Răzvan, Zamfir Sorin, Tanase Constantin, Feștilă Ioan, Cosmin Dobre, Schipor Adrian, Cosmin Pretorian.
Ordinea de zi a fost următoarea:
1. Expoziția Națională și Gala Campionilor. Discuții organizatorice
2. Situația Clubului Gold – premii pentru 2025
3. Discuții privind modificarea Metodologiei
Pct. 1
S-a prezentat situația contractelor încheiate pentru Expoziția Națională și Gala Campionilor. În urma discutiilor, a fost stabilita repartiția persoanelor responsabile pentru fiecare activitate ce va avea loc în cadrul Expoziției Naționale și Galei Campionilor.
Pct. 2
Marta Daniel a prezentat situația premiilor pentru Campionatului Gold 2025 și a comunicat Consiliului că, în perioada imediat următoare, se vor publica pe site-ul Columba, la secțiunea Gold, împărțirea acestora pe Cluburi, Filiale, Provincii și Național. Pretul unei Cotizații Gold in 2025, pentru porumbeii care vor concura in 2026, va fi tot de 20 de lei, cu mențiunea că va exista posibilitatea achiziționării unei cotizații Gold Premium, in cuantum de 230 de lei, în schimbul căreia columbofilul va primi 15 inele Gold.
Pct. 3
Florin Gătejescu a prezentat modificările solicitate de Consiliu Națională Columbofil, adoptate în ultima ședință din data de 07.10.2024.
a) La concursurile de viteză, in cazul în care un crescator îmbarcă între 1-3 porumbei și, pe site, acesta a anunțat un număr mai mare de 3 porumbei, fără a încărca în PNC o filmare Live pe Facebook cu îmbarcarea acestora, i se va anula etapa crescatorului respectiv, dacă acesta nu anunță tehnicul de club sa i se facă filmare. Sancțiunea se aplică și tehnicului de club în cazul în care acesta nu face filmare live la crescatori care îmbarca un număr de maxim 3 porumbei, iar la respectivul centru îmbarcă un numar cuprins între 15-20 crescători.
b) Începând din sezonul 2025, este obligatorie anunțarea datei îmbarcării unei etape cu două zile înainte de desfășurarea ei. Acest lucru se va realiza cu ajutorul Programului Național de Clasamente, iar columbofilii vor fi anunțați prin intermediul Aplicației Columba. Doar după expedierea anunțului și apăsarea butonului „Îmbarcare“, concursul va putea fi deschis și se va putea organiza îmbarcarea porumbeilor. Astfel, columbofilii vor putea fi anunțați în timp util de orice modificare. Dacă există modificări ale datei de îmbarcare după apăsarea butonului, se resetează butonul, amânandu-se îmbarcarea la o altă dată, dar tot respectând termenul de două zile înainte de îmbarcare.
c) În cazul Etapelor Naționale de Maraton și Extrem, se vor stikeri obligatoriu primii 5 porumbei (echipa), în afara porumbeilor care intra obligatoriu in punctajul de control pentru top national, care se vor stikeri obligatoriu ca și pana în prezent.
d) Fișele cu stickerele de reclemări nu se vor mai încărca în dosarul concursului din PNC, fiind necesară doar răzuirea și trimiterea seriilor mari ale stickerelor în programul de clasamente prin metodele stabilite de regulament și de metodologie.
e) Crescătorii dintr-un județ care concurează cu un alt județ în baza unui protocol la etapele de viteză și demifond, iar din diferite motive un județ rămâne fără centru de îmbarcare, atunci toți crescătorii acelui județ vor îmbarca la cel mai apropiat centru din județul cu care are protocol, iar crescătorii vor fi repartizați pe centre de clasament automat de către PNC în funcție de distanță prevăzut de RNC.
f) Ora si ziua desigilării se vor pune automat de către PNC, cu data și ora maxima, conform RNC în momentul când se va trece ora lansări.
g) Categoria fond crescător să fie realizată în aceleași condiții ca și categoria fond la pasăre.
h) În cadrul Filialelor, respectiv a Cluburilor, care dețin exclusiv sisteme de cronometrare cu transmitere live și desigilare de acasă, se va genera un clasament provizoriu finalizat. În momentul în care sunt sosiți peste 20% dintre porumbei, finalizarea temporară se va face de către PNC și, totodată, se va transmite în centralizări atât clasamentul porumbeilor, cât și clasamentul crescătorilor, generând un Campionat Județean Provizoriu (acolo unde toata Filiala are exclusiv sisteme de cronometrare cu transmitere live și desigilare de acasă) sau Campionat pe Club (acolo unde tot clubul are exclusiv sisteme de cronometrare cu transmitere live și desigilare de acasă) la toate categoriile unde se realizează norma, conform RNC in vigoare. Respectivul Campionat Județean este Provizoriu până la finalizarea procedurilor de omologarea de către Responsabilul de Zona acreditat.
i) În cadrul Filialelor, respectiv a Cluburilor, care dețin exclusiv sisteme de cronometrare cu transmitere live și desigilare de acasă, nu va mai fi necesara stikerirea porumbeiilor. Porumbeii care intră în media punctajelor în Top 3 va fi filmata live îmbarcarea acestora, lipsa filmări ducând la anularea porumbelului din concurs.
j) În cazul în care la un club se constata că, după îmbarcarea porumbeilor la etapa de viteza sau demifond, nu mai întrunesc condițiile de clasament, dar se îndeplinesc condițiile de îmbarcare, acel club va ramane doar centru de colectare pentru categoria respectivă atâta timp cât îndeplinesc condițiile de 15 crescători, 15 ceasuri și 150 de porumbei, iar membri vor fi distribuiți automat în clasamente de catre PNC
k) Procedura de lansare Live pe Facebook se va efectua prin filmarea live transmisă pe pagina filialei, din care să reiasă în mod clar și fără echivoc existența sigiliilor și seriile acestora, momentul desigilării și al lansării porumbeilor, toate într-o singură filmare continua, iar filmarea trebuie să cuprindă telefonul (smartphone obligatoriu) sau ceasul atomic din care să reiasă ora lansări.
l) Opțional, acolo unde sunt minim 2 mașini de transport, procedura de lansare live se poate face din două părți.
m) Filmarea mașinilor în teren a sigiliilor și desigilarea acestora.
n) Lansarea porumbeilor.
o) Intervalul dintre cele două filmare nu poate fi mai mare de o oră.
Prezentele modificări au fost adoptate de către Consiliul Director cu votul majorității.