UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

CIRCULARA SEDINTA CONSILIULUI DIRECTOR DIN DATA DE 11.02.2024

deffeat

Consiliul Director al UNCR – COLUMBA s-a întrunit miercuri, 11.02.2024, în ședință cu prezență fizică și on-line, la solicitarea președintelui Marius Tunduc. Au fost prezenți: Marius Tunduc, Florin Gătejescu, Alexandru Huzu, Adrian Schipor, Feștilă Ioan, Marta Daniel, Bilan Florin, Cosmin Dobre, Mihai Țurcanu, Zamfir Sorin, Pop Daniel, Răzvan Șipoteanu, Constantin Tănase și Cosmin Pretorian. Ordinea de zi a fost următoarea:

  1. Metodologie concursuri (Florin Gătejescu)
  2. Ruta de zbor Grecia pentru Provinciile Oltenia și Muntenia
  3. Bugetul
  4. Discuții privind problemele depistate la Expoziția de la Alba Iulia
  5. Situația proceselor în care este implicată UNCR Columba
  6. Discuții cu privire la înființarea cluburilor columbofile
  7. Numirea unui nou membru în CNC
  8. Situația Filialelor debitoare către Uniune
  9. Diverse (Solicitări, Reclamații, Sesizări)

Punctul 1:
Florin Gătejescu a prezentat modificările normelor metodologice expuse în Conferința Naționala de la Alba Iulia de către președinții Filialelor, dar și modificările normelor care au fost validate de către Comitetul Director. Acestea sunt următoarele:
La îmbarcarea unui club este obligatoriu să participe 15 crescători ce dețin 15 sisteme diferite de cronometrare (ceasuri). Întreaga îmbarcare trebuie filmată în cazul în care sunt crescători ce angajează la concurs un număr mai mic de 3 porumbei.
S-a evidențiat faptul că planurile de zbor vor fi introduse în programul de clasamente până pe data de 1 Martie a.c., iar un plan de zbor va putea fi modificat față de sezonul 2023 doar dacă, în totalitatea sa, cluburile care compun acea Filială sunt de acord cu modificarea.
Consiliul a decis ca toate clasamentele, indiferent de categorie, să fie finalizate și omologate în Programul de Clasamente în șapte zile de la desigilarea ceasurilor.
Se revine la vechiul sistem de neutralizare în condițiile în care etapele de Extrem vor fi lansate de la 900 de kilometri, cu o abatere de 5% la primul crescător, și la prima oră când situația meteorologică o permite. Este exclusă lansarea în perioada de neutralizare.
În sezonul 2024 se permite lansarea multipunct la etapele de Maraton și Extrem în cadrul unei Provincii.
Ultima etapă a sezonului cu maturii 2024 va fi pe 9 august.
Este obligatorie existența unei comisii de desigilare formată din 3 membri pentru ceasurile fără transmitere LIVE.
La categoria Viteză pot exista un număr nelimitat de planuri de concurs într-o Filială, cu mențiunea că acestea nu se vor uni niciodată pe parcursul sezonului.
La categoriile Demifond și Fond, într-o Filială, pot exista două planuri de concurs, dar să fie pe direcții diferite (unghiul format de cele două direcții să fie de minimum 90 de grade). Aceste planuri nu se vor putea uni pe parcursul sezonului.
Din sezonul 2024 se va decerna Trofeul Național Vasiliu Mihai, care se acordă porumbelului care are cel mai mic punctaj din patru etape de Maraton și Extrem
Se înființează trofeul Aripa de Aur. Acesta se câștigă prin cumularea etapelor de la As Național Porumbel, la crescător. Punctele sunt aduse de 2 porumbei din echipă, din care obligatoriu primul de pe listă să fie între cei doi. Se premiază un singur trofeu pe Județ, Provincie și National. Formula de calcul este aceeași ca și cea folosită în calculul normele campionatului Champions League, dar la numitor va fi trecut maximum 5000 de porumbei.
În Expoziția Națională vor fi prezenți, în mod obligatoriu, porumbeii din TOP 10 GOLD Național și porumbeii cu trofee naționale.
Punctul 2:
Având în vedere aprobarea unui nou plan de zbor pe ruta Grecia la etapele de Maraton ale provinciilor Oltenia și Muntenia, Consiliu a decis ca, în cel mai scurt timp, organizatorul, Filiala Argeș, să nominalizeze localitățile de unde se va efectua lansarea.
Punctul 3:
Doamna Alina Toie, consultantul financiar al Uniunii, împreună cu Dna. Radu Petruța, au prezentat situația bugetară la data desfășurării ședinței.
Punctul 4:
S-a analizat desfășurarea Expoziției Naționale și Gala Campionilor de la Alba Iulia.
Marius Tunduc a propus ca la următoarea Expoziție intrarea să fie gratuită și să se organizeze o tombolă cu lozuri răzuibile, care să fie distribuite la nivel național în timpul sezonului. Propunerea a fost aprobată cu unanimitate de voturi.
Punctul 5:
Florin Gătejescu a prezentat situația litigiilor juridice în care este implicată UNCR – Columba.
Punctul 6:
Cu unanimitate de voturi, s-a decis că un club nou nu se poate înființa cu un procent mai mare de 20% din membri aparținători ai altui club al Filialei.
Totodată, s-a decis ca un club să nu se poată constitui pe teritoriul altui județ, iar un columbofil se poate înscrie în orice club își dorește, cu aprobarea membrilor acelui club, dar programul de clasamente îl va distribui în mod automat la clubul pe rază căruia are coordonatele volierei.
În cazuri speciale, Consiliul Director poate decide ca o Filială să își poată constitui cluburi pe teritoriul altui județ.
Începând din sezonul 2024, două cluburi nu pot funcționa din aceeași locație.
Punctul 7:
Ținând cont de faptul că domnul Eduard Suseanu, membru al CNC, și-a prezentat demisia, Florin Gătejescu, președinte CNC, a propus pentru această funcție pe domnul Daniel Crișan. Membrii Consiliului prezenți în cadrul ședinței au fost de acord în unanimitate.
Punctul 8:
Doamna Radu Petruța a prezentat situația Filialelor debitoare către Uniune. S-a luat decizia ca, în cel mai scurt timp, aceste debite să fie recuperate.
Punctul 9:
a) S-a discutat situația Filialei Ilfov și, în unanimitate, s-a decis ca Uniunea să suspende activitatea acestei Filiale.
b) Consiliul Director a luat la cunoștință de procesul verbal transmis de către domnul Cernătoiu Nicușor Remus, însă atrage atenția că înființarea oricărui club poate fi validată doar atunci când este aprobată de Adunarea Generală a Filialei. În acest caz, nu există un proces verbal al Adunării Generale a Filialei Olt.
c) S-a aprobat modificarea planului de zbor al Filialei Giurgiu și realizarea unui protocol alături de Filiala Dâmbovița pentru categoria viteză – demifond.
d) S-a discutat repartizarea premiilor de la categoria Gold pentru Filialele ce concurează pe două planuri de zbor la categoria Fond. Consiliul Director a decis oferirea a 7 etape centralizate la categoria Gold pentru fiecare dintre planurile de zbor, cu mențiunea că se vor introduce pe cluburi numărul de inele achiziționate și pentru fiecare plan se va folosi la calculul formulei punctajelor numărul de inele distribuite membrilor care participă pe acel plan de zbor.
e) S-a analizat solicitarea Filialei Vaslui de înființare a clubului columbofil Zorleni. Consiliul Director a aprobat în unanimitate înființarea acestui club.