Ambiția, tenacitatea, voința de fier, porumbeii de calitate superioară şi îngrijirea exemplară a cestora, reprezintă atuurile columbofile ale vrânceanului Cristian Ştefănescu, care l-au ajutat să obţină locul 8 Naţional Clubul Gold cu femela având serian 2003667-2020. Tatăl femelei este un porumbel 100% Gino Clique, fiind reprodus din doi porumbei achiziționati din Belgia. Acest porumbel, pe lângă originile foarte bune, a fost introdus cu mare încredere la matcă datorită unor calități fizice extraordinare. Mama campioanei provine de la renumitul crescător belgian Andree Roodhoft, fiind nepoată din super reproducătorul „Tom“.
Cristian Stefănescu concurează porumbeii din anul 2012 şi a început cu dreptul în columbofilie, obținând rezultate bune la nivel național chiar din primul sezon: locul 13 național Fond Tineret 2012, locul 8 național As Fond Tineret 2014, locul 15 național și locul 33 național As Fond Tineret 2019, locul 6 național Fond Tineret 2020, locul 14 național Fond Maturi 2020, locul 18 național As Fond Tineret 2020, locul 12 național Fond Palmares Maturi 2020, locul 10 național Fond Crescători Palmares 2020, locul 8 național Fond Gold 2021. La nivel provincial, locurile ocupate sunt următoarele: locul 9 și 15 provincial As Fond 2019, locul 3 provincial Fond Tineret 2020, locul 2 provincial Fond Maturi 2020, locul 6 provincial As Fond Tineret 2020, locul 4 provincial Fond Crescători 2020, locul 5 provincial Fond Palmares 2020, locul 3 provincial Fond Palmares Crescători 2020, locul 2 provincial Fond Palmares 3 ani 2020, locul 5 provincial Fond Palmaresc Crescători 3 ani 2020. La nivel de județ au fost foarte multe locuri pe podium la categoriile Fond Tineret, Fond Maturi, As Fond Tineret, As Fond Maturi, Fond Crecător, Fond Crecători Palmares. Din rezultatele obținute reiese clar cât de îndrăgostit este columbofilul de categoriiile Fond și As Fond. Porumbeii sunt zburați la văduvie totală, iar produsele pentru întreținerea porumbeilor sunt achiziționate de la firma Herbots, urmând acestă schemă de întreținere tot sezonul.În ceea ce priveşte hrănirea „atleţilor“, sortimentele de mâncare folosite sunt în totalitate achiziționate de la firma Beyers.
„În 2020 am inelat toţii puii cu inele Gold“
Întrebat despre ideea U.F.C.R. de a înființa Clubul Gold, columbofilul a subliniat faptul că premiile puse în joc sunt un bun element motivant, adăugând că este de apreciat nivelul înalt de corectitudine al competiţiei: „Activitatea columbofilă din România este în mare ascensiune, iar ideea Federației de a înființa Clubul Gold mi se pare o inițiativă foarte bună, eu fiind un mare iubitor al etapelor de Fond și As Fond. În ceea ce privește noul regulament al Clubului Gold, sunt puțin sceptic. Din punctul meu de vedere nu cred ca numărul de inele vândut pe fiecare asociație ar putea indica valoarea sportivă reală a porumbelului, dar este doar o părere personală. Am început să achiziționez 10 inele Gold în anul 2018, în anul 2019 tot un număr de 10 inele Gold am avut, dar în anul 2020, la sfatul unui coleg de asociație, am achiziționat 50 de inele Gold, am inelat întregul efectiv de pui, dovedindu-se a fi de bun augur. Consider ca acestă competiție este una foarte bine organizată şi corectă, iar premiile constând în bani sau trofeu sunt un bun element motivant.”
Sosită cu întârziere şi plină de ulei, femala campioană reuşeşte o ultimă etapă magistrală
Câştigarea premiului Gold la nivel naţional nu a fost, însă, lipsită de emoţii şi peripeţii. Sezonul a început bine pentru Cristian Ştefănescu, femela sa campioană își făcea treaba cum știa mai bine, clasând etapă după etapă și obținând punctaje bune de fiecare dată. Dar, ca totul să rămână o poveste de neuitat pentru vrâncean, înainte de ultima etapă de fond, Kalinca 690 km, femela a fost angajată la o altă etapă pregătitoare, de unde se întoarce acasă doar cu cinci zile înainte de îmbarcarea pentru cursa decisivă şi plină de ulei. Datorită priceperii și relației bune pe care columbofilul reușește să o creeze cu porumbeii săi, pasărea a fost recuperată rapid atât fizic, cât și psihic, dovandă fiind rezultatul obținut la ultima etapă de fond din planul de zbor: locul 18 din 3261 porumbei, angajaţi de columbofilii din 5 județe, și locul 4 din 1550 porumbei în clasamentul zonal Cu ajutorul punctajului de penalizare mic din această etapă, vrânceanul își ajudecă locul 8 național și locul 2 județean în cadrul Clubului Gold. O întâmplare cu final fericit, o poveste columbofilă frumoasă, care ne arată cu câtă ușurință campionii înaripați trec peste momentele dificile din viața lor sportivă, cât de ușor se pot reface fizic într-un timp atat de scurt, iar la următoarea angajare în concurs, parcă resetați întru totul, luptă din nou să învingă concurenţa ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat doar cu câteva zile înainte.