FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România a bifat o nouă reuÅŸită extraordinară în plan organizatoric ÅŸi de promovare a sportului columbofil în toate colÅ£urile României. La începutul acestei luni, în DâmboviÅ£a, judeÅ£ cu o mare tradiÅ£ie columbofilă, a luat fiinţă AsociaÅ£ia Columbofilă a JudeÅ£ului Dâmboviţă, entitate afiliată la FNCPR. Prin acest demers, FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România devine singura entitate juridică implicată în promovarea columbofiliei care are asociaÅ£ii afiliate în toate judeÅ£ele ţării. „Pentru noi, acest lucru a fost un obiectiv prioritar. Am dorit ÅŸi am reuÅŸit să oferim tuturor crescătorilor de porumbei voiajori ÅŸansa de a participa an de an la Champions League, de a avea expunere a activităţii lor peste hotare prin participarea la Olimpiadă ÅŸi la Cupa Europei Centrale! MulÅ£umesc tuturor pentru implicarea în această reuÅŸită ÅŸi asigur pe această cale toÅ£i columbofilii din România că transparenÅ£a ÅŸi corectitudinea reprezintă nu numai simple promisiuni, ci reguli de la care niciun membru al FederaÅ£iei nu se va abate!“, a declarat, la scurt după semnarea actelor de afiliere, Marius Tunduc, preÅŸedintele FederaÅ£iei NaÅ£ionale a Crescătorilor de Porumbei din România.
Campionii dâmboviÅ£eni se reunesc în FederaÅ£ia NaÅ£ională a Crescătorilor de Porumbei din România
La rândul său, preÅŸedintele asociaÅ£iei dâmboviÅ£ene, Alexandru Drăghici, a subliniat motivele pentru care columbofilii din acest judeÅ£ au ales să participe la Champions League: „În GăeÅŸti suntem un nucleu de columbofili foarte ambiÅ£ioÅŸi, care abordăm în special categoriile fond ÅŸi maraton. Pasul spre FNCPR am vrut să-l facem de caÅ£iva ani, să ajungem într-o federaÅ£ie care ne poate reprezenta naÅ£ional ÅŸi internaÅ£ional. Numai între cei 80 de membri din zona GăeÅŸti sunt aproximativ 15 crescători care au fost campioni la UCP pe diferite categorii (toate peste 500 km), dar porumbeii lor nu au obÅ£inut niciodată recunoaÅŸterea pe care ar fi meritat-o pe deplin. Apoi, din punct de vedere al regulamentelor de zbor, este o reală diferenţă să ai un RNS pe 4 ani, să ÅŸtii că munca de anul acesta nu va fi în zadar, putând oricând să se modifice o categorie anul viitor ÅŸi să nu poÅ£i realiza palmaresul. În plus, organizarea Clubului Gold de către FNCPR reprezintă ÅŸi va reprezenta o provocare extraordinară pentru noi, cei cărora ne plac concursurile de fond-maraton!“.
Florin Gătejescu, prim vicepreÅŸedintele FNCPR, a fost membrul conducerii federaÅ£iei care a supravegheat îndeaproape din punct de vedere juridic întregul proces de afiliere. „Totul este semnat ÅŸi parafat, putem spune acum că am cucerit ultima redută. Suntem prezenÅ£i în fiecare colÅ£iÅŸor al României, suntem alături de toÅ£i columbofilii români care îÅŸi doresc să facă performanÅ£e recunoscute cum se cuvine, nu numai pe plan naÅ£ional, dar ÅŸi pe plan internaÅ£ional. Mult succes columbofililor dâmboviÅ£eni!“, a declarat prim-vicepreÅŸedintele Florin Gătejescu.
Viteza-demifondul pe ruta Moldova, fondul-maratonul pe ruta Ucraina
AsociaÅ£ia Columbofilă a judeÅ£ului DâmboviÅ£a are, în prezent, puÅ£in peste 150 de membri, organizaÅ£i în cinci cluburi: GăeÅŸti, PetreÅŸti, Dîrza, Crevedia ÅŸi PeriÅŸ. PreÅŸedinte al asociaÅ£iei a fost ales Alexandru Drăghici, prim-vicepreÅŸedinte VictoraÅŸ Manole, responsabil tehnic IonuÅ£ Bolborea, iar responsabil financiar Aurel Rădoi. „Plecăm la drum, acum, 150 de columbofili, însă, cu siguranţă, acest număr se va dubla, poate chiar mai mult, până la sfârÅŸitul anului. Printre cei mai importanÅ£i columbofili care au ales să ni se alăture aÅŸ enumera aici tandemul Åžtefan IonuÅ£+Tatăl, Maria Manea, Cristian Manciu, IonuÅ£ LuÅ£u, Mihai MuÅŸescu, George Tatomir, Voinea+Nando, iar din cei care au activat la FCPR: Popa+Marin, VictoraÅŸ Manole, Gabriel Nedelcu. În ceea ce priveÅŸte organizarea concursurilor, etapele de viteză ÅŸi demifond sunt pe ruta Moldova. AsociaÅ£ia are două planuri de zbor la cat. I ÅŸi II. Am decis că este mai echitabil aÅŸa, zburând Moldova ÅŸi având cam 50 de km între zona GăeÅŸti ÅŸi celelalte trei centre ale asociaÅ£iei de la PeriÅŸ, Crevedia ÅŸi Dîrza. Planul de fond si maraton este pe ruta Ucraina, având ACMB-ul ca organizator ÅŸi realizând astfel un protocol pe 4 judeÅ£e: BucureÅŸti-Ilfov, Giurgiu, DâmboviÅ£a ÅŸi Teleorman. Zona GăeÅŸti organizează doar 6 etape de viteză ÅŸi demifond la maturi. Momentan, colegii mei văd aceste etape mai mult ca o pregătire a etapelor de fond ÅŸi maraton, dar sper că lucrul acesta să se schimbe în câÅ£iva ani să zburăm ÅŸi noi un plan mai consistent de viteză ÅŸi demifond. Membrii din zona Crevedia au 16 etape în plan, 10 de ÅžtefăneÅŸti (aproximativ 370 km), plus 2 etape de AlbiÅ£a (aproximativ 300 km). În ce priveÅŸte planul la peste 500 km, avem 8 etape de fond ÅŸi maraton ÅŸi două naÅ£ionale de aproximativ 1000 km: Lohy ÅŸi Izium. Considerăm oportună iniÅ£iativa organizatorilor de a merge la maraton (Poltava 890 km) la a doua etapă (pe 9 iunie) concomitent ÅŸi cu o etapă de 700 km, pentru a da ÅŸansă porumbeilor de maraton să participe la o etapă în plus de acest fel în sezon ÅŸi să realizeze eventual ÅŸi un punctaj mai bun. În ceea ce priveÅŸte costurile, la viteză ÅŸi demifond, având două planuri foarte diferite ÅŸi preÅ£urile vor diferi mult. La fond ÅŸi maraton, cele 8 etape vor costa aproximativ 11 lei de porumbel, un preÅ£ pe care-l considerăm foarte avantajos“, a detaliat Alexandru Drăghici planurile AsociaÅ£iei Columbofile DâmboviÅ£a pentru anul 2018.