UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Comunicat Uniunea Nationala a Columbofililor din Romania – Columba

deffeat

Consiliul Președinților din cadrul Uniunii Naționale a Columbofililor din România – Columba s-a întrunit sâmbătă, 28.10.2023, la Brașov, la inițiativa Consiliului Director. Au fost prezenți președinți și delegați ai următoarelor filiale: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.

Ordinea de zi a fost următoarea:
1. Situația juridică a UFCR – adoptarea oficială a numelui Uniunea Naționala a Columbofililor din Romania – Columba
2. Situația juridică a Filialelor Județene
3. Prezentare „Supercupa României“, noua competiției propusă columbofililor UNCR – Columba
4. Situația Cupelor Județene
5. Expoziția Națională – loturi de porumbei județene
6. Tombola Expoziției Naționale
7. Propuneri de modificări ale metodologiei de organizare a concursurilor (Consiliul și Președinți)

1. La primul punct de pe ordinea de zi, dl. Marius Tunduc, președintele UNCR – Columba, a anunțat plenului faptul că, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, de acum încolo, Uniunea se va numi Uniunea Națională a Columbofililor din România – Columba. Pentru a purta această denumire, Uniunea noastră are acordul Secretariatului General al Guvernului României.

2. Dl. Florin Gătejescu, președintele CNC și avocatul Uniunii, a prezentat o situație juridică a Filialelor Uniunii. Totodată, președinții au fost informați că doi dintre juriștii Uniunii, domnii Florin Gătejescu și Răzvan Șipotenu, au adus câteva amendamente Statului Uniunii, care urmează a fi supuse votului la următoarea Adunare Generală a UNCR – Columba, ce se va desfășura la Alba Iulia, în data de 21 ianuarie 2024. Totodată, dl. Florin Gătejescu a menționat faptul că, în prezent, UNCR – Columba se află în litigiu cu Federația de Sport Columbofil ca urmare a faptului că aceștia din urmă solicită în instanță ca Uniunea să nu mai menționeze faptul că organizează un „Campionat Național“.

3. La punctul 3 de pe ordinea de zi, președintele Uniunii, dl. Marius Tunduc, a făcut o scurtă prezentare a unei noi competiții care va fi organizată de UNCR – Columba începând cu sezonul viitor. Această competiție nu va afecta sub nicio formă Campionatul Național și nu va presupune costuri suplimentare pentru columbofilii care vor participa la ea.

4. La punctul 4 de pe ordinea de zi, dl. Marius Tunduc a prezentat costurile pe care le-a implicat acțiunea Uniunii de a cumpăra, în totalitate, trofeele județene care vor fi acordate de Filialele Uniunii câștigătorilor din sezonul 2023. Totodată, dl. Marius Tunduc a subliniat disponibilitatea Uniunii de a achiziționa centralizat trofee pentru cluburile Uniunii care doresc să organizeze festivități de premiere. În încheiere, dl. Marius Tunduc a subliniat că Filialele au obligația de a organiza premieri județene în cadrul cărora să fie premiați campionii județeni cu trofeele pe care le-a oferit Uniunea.

5. În cadrul următorului punct de pe ordinea de zi, dl. Ioan Feștilă, membru în Consiliul Director, a expus președinților detalii organizatorice cu privire la Expoziția Națională din luna ianuarie 2024. Domnia sa a subliniat faptul că vor fi expuși 820 de porumbei, câte 20 de fiecare Filială, urmând ca fiecare lot județean să cuprindă, cu prioritate, porumbei din top 5, în ordinea locurilor obținute (locurile de 1 la fiecare categorie, locurile 2 la fiecare categorie și tot așa până la locurile 5 ale fiecărei categorii).

6. La punctul 6 de pe ordinea de zi a ședinței, dl. Alexandru Huzu, vicepreședinte al UNCR – Columba, a anunțat organizarea unei tombole în cadrul Expoziției Naționale. Pentru organizarea acesteia, fiecare Filială are obligația de a dona câte un porumbel descendent din campionii județeni ai județului, iar columbofilii ai căror porumbei sunt incluși în Lotul Olimpic al României sunt solicitați să ofere pentru tombolă porumbei descendenți din familia olimpicului (olimpicilor). Tombola se va ține în ziua Expoziției Naționale, va fi publică, iar la ea poate participa orice persoană care își achiziționează un bilet în valoare de 20 de lei. Câștigătorii nu trebuie să fie prezenți obligatoriu în sală, însă trebuie să completeze citeț pe biletul de tombolă numele și numărul de telefon. Dl. Huzu a subliniat că în prețul unui bilet de intrare la Expoziția Națională în cuantum de 30 de lei intră și un bilet la tombola organizată de UNCR – Columba.

7. La punctul 7 de pe ordinea de zi au fost propuse și votate următoarele modificări ale Normelor Metodologice de organizare a concursurilor și a campionatului:
a) La îmbarcarea unui club este obligatoriu să participe 15 columbofili cu 15 ceasuri
b) Îmbarcarea va fi filmată în cazul columbofililor care îmbarcă 1-2 porumbei
c) Este obligatoriu ca finalizarea și omologarea clasamentului să se realizeze în termen de 10 zile de la sosirea porumbeilor, ulterior urmând ca programul să fie blocat și nimeni să nu mai poată adăuga sau scoate fișe.
d) Se va reveni la vechea prevedere regulamentară cu privire la neutralizare, cu condiția ca etapele de Maraton Extrem să aibă minimum 900 de kilometri la primul crescător, iar lansarea la aceste etape să se desfășoare la prima oră a dimineții (atunci când vremea o permite).
e) S-a aprobat lansarea multi-punct la etapele de maraton și maraton extrem organizate de o provincie.
f) S-a introdus obligativitatea existenței unei comisii de desigilare a ceasurilor formată din 3 membri în cazul ceasurilor fără transmitere live.
g) În sezonul viitor, ultimul concurs de Maraton Extrem va fi organizat în data de 9 august
h) S-a decis păstrarea unui număr nelimitat de planuri pentru categoria Viteză în filialele ai căror columbofili o doresc, cu mențiunea că aceste planuri nu se vor uni pe parcursul desfășurării competiției.
i) Pentru categoria Demifond, începând de sezonul viitor vor putea exista două planuri de concurs, pe direcții diferite, cu mențiunea că acestea nu se pot uni pe parcursul competiției.
j) Pentru categoria Fond, începând de sezonul viitor vor putea exista două planuri de concurs, pe direcții diferite, cu mențiunea că acestea nu se pot uni pe parcursul competiției. Totodată, se vor desființa zonele de fond existente în actualul Regulament.
k) Începând din sezonul următor, distanța minimă la etapele de Fond va fi de 500 de kilometri, aplicându-se toleranța de 5% prevăzută de regulamentele Federației Columbofile Internaționale.
l) Domnul Cătălin Sandu a propus Consiliului ca, începând din sezonul viitor, Filiala Ilfov să poată face clasamente județene independent de Filiala București, așa cum se întâmplă în prezent, dar acest lucru a fost respins de plenul Consiliului.
m) Președintele Filialei Olt, domnul Remus Cernătoiu, a propus introducerea în regulament a unei sancțiuni pentru cei care organizează antrenamente cu puii, perturbând astfel organizarea de către Filiale a Campionatului cu Puii. În urma dezbaterilor s-a decis că singura soluție regulamentară este înființarea unei taxe de zbor care să includă atât zborurile cu maturii, cât și zborurile cu puii.
n) Începând din sezonul următor, columbofilii au obligația de a îmbarca la cel mai apropiat Centru de Îmbarcare față de crescătoria lor. Repartizarea membrilor pe Cluburi se va face de către Comitetul de Conducere al Filialei. Repartizarea pe centru de clasament nu se va mai face de către program, automat, urmând ca clasamentul să fie realizat din membri care au îmbarcat la centru respectiv.