UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Cosmin Cojanu, Liviu Plăvițu și Ionuț Strava ocupă podiumul categoriei Crescători Pui Palmares

Nu mai departe de ieri, vă prezentam pe site-ul nostru cum au stat lucrurile în sezonul trecut la categoria Crescători Pui. În același material, aminteam faptul că doi dintre columbofilii de pe podiumul național al categoriei, la norma pe un an, sunt prezenți în top 3 Național și la categoria Crescători Pui Palmares, făcând însă schimb de locuri. De data aceasta, ordinea este Cosmin Cojanu, pe locul întâi, Liviu Plăvițu, pe locul al doilea, și Familia Strava, pe locul al treilea.

Așadar, prahoveanul Cosmin Cojanu este campionul național al categoriei Crescători Pui Palmares în sezonul trecut. El este urmat de Liviu Plăvițu, din Mehedinți, columbofil care în sezonul 2019 a ocupat locul 3 Național la norma Crescători Pui, legând astfel două sezoane consecutive în care a câștigat un premiu național cu puii. Două trofee naționale cu puii a câștigat și Ionuț Strava, din Brașov, ambele în sezonul trecut și ambele la aceeași categorie.

Cosmin Cojanu (PH), un adevărat campion al puilor

În ultimele două sezoane, Cosmin Cojanu a câștigat nu mai puțin de patru trofee naționale cu puii. Două dintre ele au fost câștigate anul trecut, când columbofilul din Prahova a ocupat locul 1 Național Crescători Pui Palmares și locul 3 Național Crescători Pui. În 2019, an în care a fost vicecampion național la Crescători Pui, coeficientul său a fost de 28,12 puncte de penalizare, iar cel din sezonul trecut a fost de 40,22 puncte. Cumulat, pentru că norma la Crescători Pui Palmares înseamnă dublarea cerințelor, a reieșit un punctaj de 68,34 puncte de penalizare, suficient de bun încât să devină campion național. „În 2019, am avut un lot de 52 de pui, pe care i-am concurat după metoda întunericului. În schimb, sezonul trecut am avut un lot de 23 de pui, concurați tot la întuneric. După ce puii au crescut suficient pentru a fi separați, sunt trecuți în compartimentul lor, li se administrează câteva tratamente și apoi încep sistemul la întuneric. Așa sunt ținuți tot sezonul, în intervalul orar 17:00-06:00. Pentru hrănire, sezonul trecut, am folosit mâncarea pentru pui produsă de firma Matador, iar suplimente am folosit de la CEST Pharma și Rohnfried. În ceea ce privește antrenamentele, zilnic, porumbeii au fost duși la 60 de km”, a precizat Cosmin Cojanu (foto dreapta, alături de Stelian Dumitran).

Liviu Plăvițu (MH), vicecampion național Crescători Pui Palmares

Anul și minim un trofeu național s-ar putea rezuma activitatea lui Liviu Plăvițu în sezoanele cu puii, crescător care nici în 2020 nu lipsește de pe podiumul național. După ce în sezonul 2019, columbofilul din Severin a ocupat locul 3 Național Crescători Pui, în 2020 acesta este vicecampionul național al categoriei Crescători Pui Palmares, cu 76,30 puncte de penalizare. „În fiecare dintre ultimele două sezoane am avut minim 120 de pui pentru sezonul de toamnă, pe care i-am concurat la întuneric. În acest sistem intră pui reproduși până în 1-15 mai, sistem care începe imediat după înțărcare și care durează până cu o lună jumătate înainte de prima etapă. Intervalul de timp în care stau la întuneric îl programez în funcție de timpul pe care îl am, dar țin cont ca puii să aibă nouă ore jumătate de lumină pe zi. Pentru hrănire folosesc mai multe tipuri de mâncare de la Versele Laga, pe care le combin și din care rezultă un amestec echilibrat, care conține inclusiv multe semințe mici. Puii năpârlesc puternic cât stau la întuneric, motiv pentru care trebuie ajutați. Folosesc inclusiv câteva produse în acest sens. La echipă, în general, mă bazez pe puii care au ouă, pentru că îi las să se împerecheze între ei, sau pe puii care au chiar pui la rândul lor. Dar, alegerea echipei depinde și de condițiile etapei respective”, a explicat Liviu Plăvițu (foto stânga).

Familia Strava (BV), sezon cu două trofee naționale la Crescători Pui

La norma Crescători Pui pe un an, brașoveanul Ionuț Strava, care concurează în campionatul național sub numele „Familia Strava”, este campion național. Pentru că și în 2019 acesta a concurat foarte bine la această categorie, ocupând locul 7 Național, la palmaresul categoriei Crescători Pui, Ionuț Strava se poziționează pe locul 3 Național, finalizând sezonul cu puii cu două trofee naționale câștigate.  „În 2019, am concurat doar 14 pui la întuneric, dar sezonul trecut am început cu 40 de pui, concurați tot la întuneric. Am maturizat porumbeii, puii masculi au fost împerecheați cu femele mature, care au ouat, iar primele trei etape au jucat pe ouă. După aceea, au intrat pe văduvie. Am jucat doar opt etape în total, pentru că s-a întârziat destul de mult. La echipă aveam cinci masculi, pe care eu îi consideram de bază, dar la patru dintre etapele care m-au ajutat pentru această normă am schimbat, în ultimul moment, câte un porumbel. De fiecare dată, acel porumbel nou băgat în echipă m-a ajutat să fac echipa. Tot sezonul, am folosit un amestec ușor, făcut după rețeta de hrană Gaby Vandenabeelle de la Beyers, produs de un prieten de la Harghita”, a declarat Ionuț Strava (foto dreapta).