Dacă pentru cel mai bun porumbel al sezonului din zece etape se acordă distincția specială numită „Trofeul Carol I”, pentru cel mai bun columbofil al anului, pe aceleași criterii, se acordă trofeul Ferdinand I, denumit astfel după cel de-al doilea rege al României. Între cele zece etape luate în calcul pentru această normă este obligatoriu să se regăsească concursuri din fiecare categorie de distanță. Cu un sezon 2020 formidabil în ceea ce privește rezultatele naționale, doljeanul George Vochin este cel care a câștigat în 2020 trofeul Ferdinand I.
În sezonul trecut, George Vochin, unul dintre cei mai cunoscuți columbofili din Dolj și din România, a cucerit nu mai puțin de zece trofee naționale. Dintre acestea, șase au fost cucerite la crescători, dintre care cinci de locul întâi, trei au fost cucerite la porumbei, iar cel de-al zecelea trofeu este chiar cel de care ne ocupăm în materialul de azi.
George Vochin (DJ), cel mai bun columbofil român din 2020
Fără discuții, bazându-ne doar pe rezultatele pe care le-a realizat în sezonul trecut, George Vochin (foto dreapta) poate fi numit lejer cel mai bun columbofil al sezonului, astfel că trofeul Ferdinand I nu reprezintă decât o încununare a unui an competițional excepţional din toate punctele de vedere. Columbofilul din Cetatea Băniei este campion național la crescători la categoriile Viteză, General, As, General Palmares, As Palmares și vicecampion național la categoria Viteză Crescători Palmares. Cu un astfel de parcurs, era dificil ca George Vochin să fie depășit de un alt columbofil în competiția pentru trofeul Ferdinand I. În ceea ce privește celelalte trei trofee naționale câștigate de George Vochin în 2020, acestea sunt locul 2 Național Fond Palmares și locurile 2 și 3 Național As Maraton Palmares. Bineînțeles, toate aceste rezultate, după cum putem observa realizate la toate categoriile, nu pot fi susținute decât de o crescătorie cu un nivel de calitate foarte ridicat. „În compartimentul de reproducție sunt 56 de cupluri. Dintre acestea, 16 sunt pentru etapele de 100-700 km, iar restul sunt pentru maraton. Cei mai importanți porumbei sunt din liniile Elzinga, Koopman, Dijkstra, și Vandenabeelle. Pentru etapele de maraton am undeva la 40 de perechi de reproducători, dar în fiecare an aduc porumbei noi, din câștigătorii primelor trei locuri naționale din Olanda. Lotul de zbor este format din aproximativ 180-200 de porumbei, adică 50 pentru etapele de viteză, demifond și fond și restul pentru etapele de maraton. Metoda de zbor este văduvia, dar porumbeii sunt împerecheați diferit. Cei de maraton sunt împerecheați de două ori. Prima dată sunt puși la pereche o dată cu matca, în ianuarie, pentru a își stabili boxele, îi las las să ouă și să clocească zece zile, după care îi văduvesc. Cu două săptămâni înainte de prima etapă de viteză sunt lăsați iar împreună, vor crește un pui și vor fi separați după prima etapă de fond. Ceilalți porumbei, pentru etapele de 100-700 km, îi împerechez mai târziu, scot câte un pui și îi separ astfel încât la prima etapă din sezon să fie văduvi. Folosesc trei tipuri de hrană de la Versele Laga: Gerry, Superstar și Energy. Porumbeii sunt așteptați cu Gerry de la concurs, următoarele zile vor primi Gerry cu Superstar, iar pe final de săptămână Superstar cu Energy, plus alune și cânepă. În ultimele zile înainte de îmbarcare le dau mâncare la discreție. Asta în ceea ce privește pregătirea porumbeilor de maraton. La cei de etape mai scurte, folosesc tot aceeași mâncare, dar cu mai mult Gerry. În prima apă când sosesc vor avea recuperator, dar și tratament împotriva tricomonozei. De asemenea, fac mai multe antrenamente pe săptămână, de la distanța de 80 de km”, a declarat acesta.
Alegerea echipei, un aspect foarte important
Pentru că avem în discuție un trofeu care implică o evoluție foarte bună la crescători, iar George Vochin a excelat sezonul trecut în realizarea punctajelor la crescători, înseamnă că acesta își cunoaște foarte bine porumbeii și știe exact pe care porumbei trebuie să mizeze la fiecare etapă. Aproape la fiecare concurs din sezonul trecut, primii porumbei sosiți în crescătoria sa sunt porumbei de echipă, iar mai sus am văzut că George Vochin are nu mai puțin de cinci trofee naționale de locul întâi în campionatul național al crescătorilor. De regulă, în echipa lui George Vochin se regăsesc doar porumbei cu experiență. „Pentru a alege porumbeii de echipă, urmăresc foarte multe aspecte. În primul rând trebuie să se antreneze foarte bine. La antrenamentele pe care le fac să fie mereu între primii sosiți. Apoi, trebuie să se hrănească corespunzător. Este destul de dificil de explicat cum observ porumbeii care sunt în formă. Pur și simplu îi vezi. Au un comportament anume, din care eu îmi dau seama că sunt în formă și îi pun la echipă. Bineînțeles, cei mai buni porumbei ai mei sezonul trecut la echipă au fost cei de pe podiumul național, plus alții care au prins un loc în top 10 național, cum sunt cei care ocupă locurile 7 și 9 la Viteză Maturi”, a completat George Vochin.
La final, trebuie adăugat că acesta nu este prima distincție de acest gen din cariera lui George Vochin. La finalul sezonului 2018, la Oradea, George Vochin a primit trofeul Mihai I, acordat pentru merite deosebit în practicarea sportului columbofil.