UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Crescătorii din Cluj și Alba, marii câștigători ai etapei Poznan Național

Poznan Național a fost etapa de Maraton Național a Provinciei Transilvania, organizată de către Filiala Brașov în data de 20 iulie, concurs la care au participat 321 crescători din județele Alba, Bistrița Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita și Mureș, care au îmbarcat un număr de 1.382 porumbei. Trebuie spus că numai județele Alba și Cluj au îndeplinit însă condițiile minime pentru întocmirea clasamentelor județele.

Locul 1 în clasamentul general al acestei curse de Maraton a fost câștigat de către tandemul clujean Eszeki și Fornade prin masculul de echipă cu seria 0292119-2022, care a reușit să ajungă acasă în prima zi de concurs, fiind înregistrat cu viteza medie de 1.142,13 metri pe minut după cursa de 754 de kilometri pe care i-a avut de parcurs.

Tandemul Eszeki și Fornade

„Numele meu este Andrei Fornade și împreună cu Francisc Eszeki formăm, din anul 2022, tandemul Eszeki și Fornade. Eu practic columbofilia din anul 2007, iar prietenul meu este membru columbofil activ din anul 1980. Categoriile preferate de zbor sunt, fără îndoială, etapele de Maraton și Maraton Extrem pe care încercăm să ne focusăm în decursul sezonului. Anul acesta am reușit să participăm doar la cursele de Maraton, pentru cele de Extrem neavând porumbei suficienți de maturi și experimentați. Astfel că am decis să nu le zburăm în acest an, sperând ca anul viitor să avem o echipă de porumbei cu care să jucăm. Am început sezonul 2024 cu un numeric de 125 de porumbei, aceștia fiind angajați la toate zborurile prevăzute în programul de anul acesta. Începând cu primul concurs de Fond -Włoszczowa, la care am participat cu 33 de porumbei, am reușit să clasăm 14, dintre care primii sosiți au ocupat locuri fruntașe în clasamentul general, dintr-un numeric de 2.691 de porumbei participanți din două județe. Chiar și la prima etapă de Maraton din acest sezon am făcut o figură frumoasă, unde am angajat 11 porumbei de doi ani si am reușit sa clasam șase, primul sosit obținând locul 4 pe clasamentul general. Totuși, la cea de-a doua etapă de Maraton a sezonului și cea mai importanta, cursa de Poznan Național, am angajat un număr de opt porumbei în speranța de a obține un rezultat bun care, de altfel, a și venit, obținând locul 1 pe întreg concursul cu masculul 292119-2022, ceea ce este o performanță extraordinară pentru noi. După această sosire formidabilă, dar și datorită celei de-a doua pasăre sosită la noi în crescătorie, am încheiat echipa clasându-ne și pe locul 5 Crescători, din cei 321 de columbofili participanți la acest zbor.

Porumbelul câștigător provine dintr-o familie de zburători remarcabili la categoriile Maraton și Maraton Extrem, acest rezultat nefiind unul întâmplător deoarece în anii trecuți, respectiv în anul 2021, din aceeași familie de porumbei s-au obținut rezultate bune la etapa de Berlin Național. Toți porumbeii angajați la acest concurs au fost concurați la natural, iar 292119-2022 a plecat de pe ouă de 10-12 zile. Etapele preferate de acest mascul au fost zborurile de Maraton, el reușind de asemenea ca și la prima etapă de Maraton să claseze în prima zi. Noi credem că acest mascul deține toate calitățile fizice pe care le poate avea un porumbel de maraton, fiind bine proporționat, cu o aripă foarte aerisită și un braț scurt. Totodată, musculatura este, după părerea noastră, potrivită pentru această categorie, iar acest rezultat l-a obținut prin ambiția și rezistența de care a dat dovadă, deoarece a avut un avans de aproape o oră față de următorii porumbei sosiți la noi în zona Clujului. Acesta este cel mai bun rezultat obținut de noi până în momentul de față și suntem nespus de bucuroși, iar pe aceasta cale dorim să felicităm toți crescătorii participanți la cursa Poznan Național 2024“, a declarat crescătorul clujean.
Locul 2 pe lansare i-a revenit lui Dorel Bejenaru, din județul Alba, grație clasării femelei sale de echipă cu seria 0648069-2022. Această porumbiță a sosit, după zborul de 833 de kilometri, cu viteza medie de 1.114,73 metri pe minut, fiind urmată în clasamentul general de către tânărul mascul cu seria 0770603-2023, pasăre ce a făcut parte din echipa lui Sorin Cotîrla, din Cluj. 0770603-2023 a zburat cei 758 de kilometri cu viteza medie de 1.049,31 metri pe minut, iar la scurt timp după el, în aceiași crescătorie, a sosit, pe locul 12 în clasamentul general, femela nominalizată la echipă cu seria 0306144-2022, ceea ce i-a adus proprietarului și locul 1 Crescători pe întreg concursul, cu un total de 10,85 puncte de penalizare.

Sorin Cotîrla

„Mă numesc Sorin Cotîrla și sunt membru columbofil al Clubului Mihai Viteazul, Turda, județul Cluj. Sunt membru cotizant în columbofilie de peste 30 de ani, iar categoria preferată de zbor este Maratonul. La acest concurs Poznan Național am angajat 18 porumbei, clasând șase dintre aceștia, din care doi au obținut clasări de vârf, aducându-mi locul 1 Crescători din 321 de columbofili participanți, din toată Provincia. Metoda de zbor pe care o practic este văduvia, atât cu masculii, cât și cu femelele. Voiajorii pe care eu îi prefer sunt porumbei medii spre mici.

Cei doi porumbei de echipă provin din cursieri campioni ai Provinciei Transilvania și aș menționa că tânărul mascul 0770603-2023 a reușit să claseze toate cele trei curse de Maraton, devenind astfel pretendent la topul 3 provincial al categoriei As Maraton Tineret 2024. Un alt lucru care mă bucură foarte mult este faptul că el este fiu al masculului 344725- 2019, care în anul 2023 obținea cinci titluri provinciale, patru de locul 1 și un titlu de locul 2, devenind și locul 6 național Maraton Palmares 3 Ani. Ca remarcă aș mai adăuga că porumbeii buni trebuie să provină din cursieri buni, iar rezultatele bune aduc în continuare rezultate bune“ , a declarat Sorin Cotîrla.
Ocupantul locului 2 Crescători pe concurs, cu un coeficient de 21,71 puncte de penalizare, a fost Dacian Bugnar, din județul Alba, iar locul 3 Crescători a revenit, cu 25,33 de puncte, lui Sebastian Dan, din același județ Alba.

Clasament Alba
 
Ocupantul locului 2 Crescători în clasamentul general, crescătorul Dacian Bugnar a avut parte de un concurs foarte reușit, reușind să câștigând atât locurile 1 și 2 județean la categoria Porumbei, precum și locul 1 județean în clasamentul pe echipe, cu un coeficient de 14,84 puncte de penalizare. Prima lui pasăre sosită în județul Alba a fost porumbița yearlingă cu seria 0492607-2023, care a reușit să surclaseze toată concurența, parcurgând cei 791 de kilometri cu viteza medie de zbor de 1.029,20 metri pe minut. Pe locul 2 județean a fost înregistrat ca sosit, cu viteza medie de 1.021,14 metri pe minut, masculul cu seria 1117133-2022. „Cresc porumbei de la vârsta de 5 ani, iar categoria preferată este Maratonul. În adolescență, undeva prin anul 2000, m-am înscris pentru prima dată ca membru columbofil și am început să particip la cursele cu porumbeii voiajori, însă în tot acest timp am făcut și o pauză de 11-12 ani din motive personale, fiind nevoit să stau departe de acest minunat sport. În 2020 m-am stabilit definitiv în locația actuală, unde prima dată am construit crescătoria, apoi casa în care locuiesc. La prima etapă din sezonul 2024 m-am prezentat cu 120 de porumbei, 45 de maturi, iar restul au fost porumbei tineri. La concursul Poznan Național am angajat 24 de porumbei, iar cei doi din echipă au sosit al doilea și al treilea în crescătorie. Tatăl primului zburător de la echipă este o combinație între porumbeii achiziționați de la Daniel Măgirescu, linia lui «Super Velden», și Claudiu Roman, păsări de Van Tuyl, linia lui «Rodico», iar mama lui este de la Gelu Vochin, pasăre din linii de Jelle Jellema. Tatăl acestuia este și tatăl primului porumbel sosit, dar care nu a fost nominalizat la echipă. Așadar, cursierii sosiți pe locurile 1 și 2 județene sunt semifrați de tată. Cel de-al doilea de la echipă este o combinație 50% Daniel Măgirescu și 50% Kipp & Sohne. Cei doi masculi din echipă au sosiri bine și la prima etapă de Maraton – Slupca Zonal, ajungând în aceiași ordine acasă, adică tot pe locul 2 și 3 pe crescătorie, realizând un punctaj destul de bun, obținând totodată și locul 2 la Porumbei în protocolul județelor Alba și Sibiu.

Dacian Bugnar

Metoda de joc prin care am pregătit lotul de zbor este naturalul, iar dacă vorbim de calitățile fizice, porumbeii se prezintă excepțional la mână. Diferența a fost făcută în primul rând datorită calitățile lor speciale ca și zburători, dar și datorită managementului adoptat de mine din punct de vedere al sănătății, pregătirii, motivării, etc.. Din punctul meu de vedere, crescătorul trebuie să fie la fel de bun ca și pasărea, altfel nu se pot obține rezultate bune pe termen lung. Acești cursieri nu s-au remarcat până la primul Maraton. Au zburat doar la Demifond în primul an, iar anul acesta nu am concurat prima etapă de Fond, ci am sărit de la Demifond direct la Maraton. Faptul că la acest concurs important am reușit asemenea performanțe reprezintă foarte mult pentru mine în condițiile în care este doar al doilea an de participare la cursele de Maraton. Practic, obțin confirmarea că metoda adoptată de mine este una bună“, a transmis Dacian Bugnar, care a adăugat că la această cursă a angajat 24 de păsări, din care a clasat 14, iar 23 dintre ele au reușit să se întoarcă acasă.
Pe locul 3 județean pe lansare s-a clasat porumbelul de echipă al lui Sebastian Dan, masculul cu seria 1196124-2022, care a zburat cei 784 de kilometri cu o viteză medie de 989,31 metri pe minut. Tot el a ocupat și locul 2 județean Crescători, cu 18,56 puncte de penalizare, iar locul 3 în acest clasament a revenit lui Emanuel Franc, cu 40,81 puncte de penalizare.

Clasament Cluj

Pe raza județului Cluj, primul porumbel sosit de la etapa Poznan Național a fost pasărea care a ocupat și locul 1 pe lansare, masculul 0292119-2022, al tandemului Eszeki și Fornade. Locul 2 județean a fost ocupat de către tânărul mascul 0770603-2023 al lui Sorin Cotîrla, care s-a clasat pe locul 3 pe concurs, iar pe locul 3 județean a fost înregistrat, cu viteza medie de 1.012,13 metri pe minut, porumbelul yearling cu seria 1113946-2023, ce îi aparține lui Liviu Cristurean, pasăre care a avut de străbătut o distanță de 767 de kilometri.

Clasamentul județului Cluj al rubricii Crescători este asemănător cu clasamentul județean al rubricii Porumbei. Astfel, locul 1 i-a revenit lui Sorin Cotîrla, cu 20,98 puncte pe penalizare, el fiind urmat de tandemul Eszeki și Fornade, cu un total de 34,97 puncte, în vreme ce pe locul 3 îl regăsim pe același Liviu Cristurean, cu 38,46 puncte de penalizare.