UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Cristinel Chelaru intră pe lista selectă a crescătorilor care au reușit să câștige Trofeul „Mihai I“ pentru măiestrie în columbofilie

Anul 2024 a fost unul foarte generos dacă ne uităm la numărul trofeelor naționale acordate, un sezon în care nu mai puțin de doi dintre crescătorii care activează în cadrul celei mai importante organizații columbofile din România – UNCR Columba – au îndeplinit condițiile pentru a primi Trofeul pentru Măiestrie în Columbofilie, cunoscut drept Trofeul „Mihai I“, care se acordă o singură dată în carieră. Unul dintre cei doi columbofili nominalizați pentru decernarea acestei înalte distincții este cunoscutul Cristinel Chelaru, din județul Vrancea.

„Activez în sportul columbofil din 2011, făcând o pauză de 5 ani între anii 2014-2019, din cauza faptului că am fost plecat din țară. Ca și categorii de zbor îmi plac concursurile de o zi, în special categoriile de fond, acolo unde un porumbel de locul 1 poate să-și arate adevărata valoare și are șansa să ajungă acasă în prima zi, nefiind nevoit să înnopteze în altă parte, în afară de crescătoria sa, acolo unde mereu va fi expus la diferite pericole. Categoria Fond a fost și categoria care m-a propulsat spre trofeul „Mihai I“ – acordat pentru Măiestrie în Columbofilie, distincție care, din punctul meu de vedere, completează tot ceea ce reprezintă o carieră de mare succes în columbofilie. Este cea mai înaltă treaptă pe care poate urca un columbofil, iar acest lucru nu îl spun eu, ci o spune chiar numericul crescătorilor care au reușit această performanță în țară, care este undeva la 40 de crescători.
Porumbeii care m-au ajutat să obțin acest trofeu au fost mai mulți, dar o să îi enumăr pe cei mai remarcabili. Primul dintre aceștia este porumbel mascul cu seria 145315-2011, <<Favoritul>> așa cum l-am numit eu. În 2013, el a reușit să devină dublu campion național al categoriei Fond Maturi și Fond Palmares, ocupând și locul 3 pe Europa la categoria Fond.

Cel de-al doilea porumbel este masculul 2003793-2020, <<Olimpic Roby>>, care în anul 2022 a reușit să ocupe locul 2 național As Fond Maturi, iar în anul 2023 a participat la Olimpiada de la Maastricht, din Olanda, fiind și locul 3 pe România la categoria Fond. În 2024 același porumbel a reușit să devină campion național la categoria Fond Palmares 3 Ani.

A treia pasăre pe care aș dori să o reamintesc este mascul cu seria 493780-2020, supranumit <<Asul>>, care este singurul porumbel din țară care în anul 2023 a reușit să încheie norma la categoria As Fond Palmares 3 Ani, fiind evident și campion național.

Acești porumbei provin în mare parte de la crescători consacrați din Belgia și Olanda, o parte din ei fiind încrucișați cu porumbei de la bunul meu prieten Florin Hereș, din Bacău, și aș dori aici să menționez femela 400435-2012, ce în anul 2015 a reușit să urce pe podiumul național, fiind și locul 3 național la categoria As Fond Palmares 2 Ani, totodată este și bunica lui <<Asul>>, campionul național din 2023. Ca și crescători din afara țării de unde dețin porumbeii ce m-au consacrat și m-au ajutat să câștig concursuri în ultimii trei ani, concurând la cel mai înalt nivel, sunt, din punctul meu de vedere, Arie Dirjkstra, Jacob Poortvliet, Andre Roodhoft, Jan Beute, Roger Debusschere, Flor Engels, Michel Vanlint, Joel Versholt și nu în ultimul rând Thibaut Boons, din crescătoria căruia o dețin pe mama masculului olimpic. În urma analizei făcută la mine în crescătorie, am ajuns să cred doar în porumbei buni și nimic altceva. Acești porumbei sunt capabili să găsească cel mai scurt drum către casă, doar în acest fel au reușit să câștige concursuri, repetând isprava de fiecare dată, demonstrând că nimic nu a fost întâmplător“, a ținut să precizeze noul Maestru Columbofil, Cristinel Chelaru.