UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Debut oficial de sezon pentru Suceava și Botoșani și etape foarte reușite pentru Strava (BV) și Bucșă (SB)

Încă de la debutul său, sezonul 2019 a fost caracterizat de numericul foarte mare de porumbei care au luat startul la primele etape. Însă, recordul acestui an în privința celui mai mare număr de porumbei îmbarcați pentru o singură etapă a fost stabilit în Moldova, unde județele Botoșani și Suceava au îmbarcat pentru prima lor etapă oficială din acest an 21.119 porumbei. Este vorba de etapa Przemysl 1, de la sfârșitul săptămânii trecute, care a fost câștigată de Ilie Nichiforel din localitatea Horodnic de Sus.

O femelă reușește să se impună în fața a 21.118 porumbei

Zona delicată a crescătorilor moldoveni și ruta de zbor impun la început de sezon o situație destul de dificilă. În afară de câteva antrenamente cu mașina de transport a asociației și eventual o primă etapă de viteză mai scurtă, o parte dintre crescătorii din Moldova sunt nevoiți să facă un salt considerabil pentru următoarea etapă. La fel s-a întâmplat și în acest sezon, când porumbeii au fost angajați la prima etapă oficială de la Przemysl 1, concurs cu distanțe de peste 300 de km, organizat de asociația din Suceava. Etapa a fost câștigată de Ilie Nichiforel (foto), a cărui femelă 0296563/2017 a reușit cea mai bună viteză din întregul concurs. „Asociația noastră a făcut mai multe antrenamente cu mașina, însă eu nu am participat. Mi-am antrenat personal porumbeii, ducându-i de patru ori la 40 de km aerieni. Femela câștigătoare provine dintr-o foarte bună zburătoare și reproducătoare a mea, având în spate porumbei de la Gheorghe Șofron din Brașov și Gheorghe Lungoci. A concurat foarte bine și anul trecut, sezon în care a reușit nouă clasări și a fost locul 60 la o etapă cu peste douăzeci de mii de porumbei participanți. Porumbeii au fost foarte sănătoși, se antrenau foarte bine în jurul crescătoriei și speram să am un porumbel măcar în primii 20, însă nu mă așteptam chiar să câștig cursa. A fost o etapă puțin mai grea, cu vânt din față, dar foarte plăcută”, a declarat crescătorul.

Familia Strava (BV) se impune categoric în etapa a doua a sezonului

În asociația columbofilă din Brașov, duminica trecută s-a desfășurat cea de-a doua etapă a sezonului. De data aceasta porumbeii au fost lansați din localitatea Vâlcele din județul Cluj, un concurs cu distanțe de 180-200 de km. Cursa cu peste 7.800 de porumbei participanți a fost câștigată clar de Familia Strava, care a ocupat primele șapte locuri ale clasamentului. Locul 1 din cei 222 de crescători a fost câștigat tot de Familia Strava, doi dintre porumbeii selectați pentru echipă aflându-se între cei de pe primele șapte poziții. „Noi concurăm doar cu masculii, care sunt în momentul de față văduvi, ca atare nu am pregătit în mod special această etapă. La mijlocul săptămânii masculii au fost la un antrenament de la 30 de km, la sosire femelele așteptându-i în boxe. A fost o etapă cu vânt din față pe toată distanța, ceea ce porumbeilor mei le place. Mă așteptam la sosiri foarte bune, dar nu de felul acesta. Între cei șapte de pe primele locuri sunt trei frați buni. Mă refer la cei din anul 2017, porumbei care și până acum au zburat foarte bine, 2044469/2017 fiind campion județean anul trecut la categoria As Speed. Toți cei trei masculi provin din masculul meu olimpic și dintr-o femelă care se dovedește o foarte bună reproducătoare. Pentru echipă m-am bazat pe porumbelul care a venit primul la prima etapă în crescătoria noastră, iar celălalt porumbel cu care am făcut echipa este campionul județean de anul trecut la As Speed, deci un porumbel foarte bun. Aș adăuga faptul că le-am administrat două zile înainte de îmbarcare iod în apa de băut, iar legat de hrănire i-am hrănit corespunzător, fără a exagera”, ne-a explicat Ionuț Strava.

Bucșă Ioan (SB), primele trei locuri și locul 1 la crescători la etapa a doua a sezonului

Un alt rezultat remarcabil a fost înregistrat weekend-ul trecut de Ioan Bucșă din Sibiu la etapa a doua a sezonului. Este vorba de etapa de la Prislop, Maramureș, concurs la care au participat 3.386 de porumbei și 56 de crescători. Având în concurs 169 porumbei, Ioan Bucșă a ocupat primele trei poziții ale clasamentului pe lansare și locul 1 la crescători, cu 98 de porumbei clasați, dintre care locurile 1 și 3 au au făcut parte și din echipă. Sosirile foarte bune au fost realizate de trei femele, care au intrat în crescătorie în același timp, fiind înregistrate în doar câteva secunde. „Nu am pregătit deloc special această etapă, în afară de faptul că porumbeii sunt în momentul de față văduvi. Toate cele trei femele sunt foarte bune zburătoare, cu multe clasări, motiv pentru care două dintre primele trei femele sosite au și făcut parte din echipă. De exemplu, femela 0275129/2017, prima sosită la această etapă, a avut un sezon 2018 foarte bun. Deși a fost tardivă, a avut mai multe locuri de față la diferite etape”, ne-a declarat Ioan Bucșă.

Așadar, am avut parte de o nouă etapă cu sosiri foarte bune, concursuri câștigate categoric de crescători foarte buni și cu porumbei pe măsură. De asemenea, am fost martorii uneia dintre cele mai ample etape organizate vreodată în România, concursul Przemysl 1, organizat de asociația columbofilă din județul Suceava.