UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969
Ultima actualizare: ianuarie 3, 2024

Istoria Columbofiliei Românești

MOTTO

“Prevăd că nu va trece mult timp sportul columbofil românesc se va alinia la înălțimea sportului columbofil din țările occidentale. Pentru a putea însă ajunge mai repede la acestă înfăptuire, vă rog mult și insistent să puneți cu toții umărul și să mă ajutați.
Eu, în calitate de ctitor și părinte al sportului columbofil național, vă promit din toată inima că voi lucra în acest sens, cu toată ființa mea, așa ca și până acuma.

Nu mă voi opri în fața nici unui obstacol!

Voi realiza!

Dumnezeu să ne ajute!”

Col. Traian Nitescu – 1947

Prima organizație columbofilă cu caracter național

Prima organizație columbofilă cu caracter național a fost Asociația Columba – Uniunea Română pentru Cultivarea Porumbeilor Călători fondată în anul 1937 prin Actul Constitutiv și Statutul autentificate de Tribunalul Notariat la nr. 45389 din data de 18.12.1937.

Principalii ctitori ai columbofiliei românești sunt col. Xenofon Roman (primul Președinte) și Locotenent Traian Nițescu (primul consilier tehnic).

Începuturi și importanța porumbeilor voiajori

Asociația Columba și-a dobândit legal personalitatea juridică în anul 1939 prin Sentința nr. 9 pronunțată în data de 21.03.1939 de Tribunalul Ilfov – Secția 1 CC.

Prima asociație columbofilă românească ia fiintă la nivel local în mun. Brașov în anul 1935, inițiator fiind Iancu Aurel.

Ulterior, în anul 1940, s-au înființat și organizat stațiunile columbofile civile cu scopul de organizare și îndrumare a crescătorilor de porumbei voiajori, pentru ca acești porumbei să poată fi folosiți în interesul apărării naționale. (Legea nr. 3627/29.10.1940).

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial s-a dotat flotila hidroaviației Constanța cu 30 de porumbei voiajori pentru îmbunătățirea rasei existente. Columbofilii civili au contribuit cu 600 de porumbei voiajori pentru nevoile armatei.

Primii porumbei voiajori pursânge de proveniență franceză, belgiană și germană ne-au rămas după Primul Război Mondial la stațiunea centrala a armatei și la stațiunile columbofile militare.

Importanța porumbeilor de sânge străin și primele realizări notabile

Dorind să-și îmbunătățescă rasa, unii dintre columbofilii români au importat porumbei mesageri de sânge străin. În anii 1930-1940 s-au importat porumbei voiajori de la crescătorii germani Iosif Mohr și Walter Listz (efectuate de Traian Nițescu și Frații Gheras – București).

Cel mai important import de porumbei voiajori a fost acela efectuat de Mr. Traian Nitescu de la Dr. Arthur Bricoux- Jolimont Belgia. In anul 1938 Mr. Traian Nitescu a importat un numar de 30 porumbei din crescatoria Dr.Arthur Bricoux, cotata intre cele mai valoroase din Europa prin prisma rezultatelor obtinute in campionatul Columbofil belgian.

În anul 1936 se tipărește la tipografia “Revista geniului” din București prima carte columbofilă denumită “Porumbelul călător”, având ca autor pe col. Roman Xenofon.

Recunoașterea internațională a columbofiliei românești

Pe plan internațional, columbofilia românească beneficiază de o excepțională recunoaștere prin alegerea col. Roman Xenofon în cadrul Congresului organizației “Olympiade Colembophile” desfășurat în anul 1939, în Consiliul Central al primei organizații columbofile internaționale, predecesoarea Federației Columbofile Internaționale.

Asociația “Columba” distribuie primele inele matricole în anul 1942. S-a distribit un număr total de 1250 de inele matricole produse de societatea timișoreană “Iosif Rebholz”, contravaloarea de 10.000 lei fiind alocată asociatiei de Ministerul Agriculturii și Domeniilor.

Primele concursuri oficiale și competiții naționale

⟶ 1942

Prima expoziție columbofilă se organizează în mun. București în anul 1942, stârnind admirația vizitatorilor surprinși de calitatea excepțională a celor 150 de exemplare expuse.

În același an, se efectuează primele antrenamente columbofile pe ruta București – Galați. Asociația “Columba” a emis Certificate de origine (pedigree) care atestă proveniența porumbeilor voiajori aparținând membrilor săi (emise începând cu anul 1939).

⟶ 1947

Prima Adunare Generală a Asociației (Societății) “Columba” a avut loc în data de 19.01.1947 la Institutul Național Zootenic din București.

Începând cu data de 01.01.1947 se plătesc primele cotizații columbofile, societatea columbofilă având un număr total de 56 de membri (46 membri în mun. București, 6 membri în codul Filialei Galați, câte un membru columbofil în orașele Timișoara, Cluj, Brăila și Sebeș).

Ca urmare a desființării columbofiliei militare în anul 1944, a fost donat un număr de 580 de porumbei voiajori către Asociația “Columba” – Uniunea Națională Columbofilă Română.

În anul 1947 se organizează primele concursuri oficiale cu porumbei voiajori pe distanțe din ce în ce mărite până la frontiera cu Ungaria. și ulterior cea cu Cehoslovacia.

A doua filială columbofilă (prima fiind cea de la Brașov) se constituie în data de 27.04.1947 la Galați sub denumirea “Filiala Columbofilă Căpitan Dragomirescu Gheorghe”, președinte fiind ales Nicolau Victor.

În anul 1948, Asociația “Columba” organizează Marele Derby Național pe rutele Oradea Mare – Brașov, Oradea Mare – Galați, Oradea Mare – București (participă porumbei în vârstă de 2 ani).

În același an, pe aceleași rute, se organizează Campionatul Național Columbofil, unde pot participa porumbei de toate vârstele pe aceleasi rute de concurs enumerate anterior.
Ambele competiții columbofile s-au organizat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I.

S-au acordat zece premii de onoare la fiecare categorie de concurs și încă zece distincții speciale. Premiile constau în cupe, medalii, diplome și bani.

Filiala din Bucuresti a Uniunii Columbofile Nationale Romane a fost condusa de Dr. Taraza Petre, loctiitor de Presedinte al Uniunii.

Uniunea a fost condusa de la infiintare pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial de col Roman Xenofon (1939-1941) si Mr. Traian Nitescu(1941-1950).

In anul 1951 are loc in Municipiul Timisoara o importanta expozitie de porumbei voiajori.

In perioada 1951-1959, concursurile in tara au inceput sa fie organizate de asociatii(cluburi), reusind sa se efectueze in anul 1959 pentru intaia oara un concurs Derby peste granitele tarii pe ruta Budapesta-Bucuresti, iar in anul 1961 se efectueaza concursul Derby Varsovia-Bucuresti.

In anul 1961, Uniunea Columbofila, se afiliaza la Asociatia Generala a Vanatorilor si Pescarilor din Romania.

In anul 1969, Uniunea Columbofila din Romania, reprezentata de delegati din Bucuresti si Brasov, este afiliata la Federatia Columbofila Internationala, un rol important avand Ing. Cretulescu Corneliu, un important importator de porumbei voiajori , prin legaturile de amicitie stabilite cu membri conducerii FCI de la acea data.

Delegatii Uniunii Columbofile participa la olimpiadele si congresele columbofile organizate de catre Federatia Columbofila Internationala la Viena (1967) si la Chrozow (Polonia 1969, in apropierea orasului Katowice).

A doua Adunare Generala a Uniunii Columbofile s-a desfasurat in data de 07.06.1969 in Municipiul Bucuresti . Cu ocazia acestei Adunari Generale s-a infiintat Corpul National de Arbitri condus de Dr. Dumitru Paul. In acelasi an s-a afiliat la Uniunea Columbofila o Sectie de porumbei de agrement.

In perioada 1970-1976 se organizeaza expozitiile nationale columbofile in Municipiul Bucuresti.

In anul 1970, cu sprijinul forului tutelar AGVPS, s-au importat primele 30 de ceasuri constatatoare cronometru pentru concursurile columbofile.

In aceeasi perioada, s-a achizitionat actualul sediu situat in Municipiul Bucuresti, Str. Fagaras, nr. 14, Sector 1.

Prima manifestare expozitionala a anilor 1970, este organizata in Municipiul Bucuresti, fiind expus un numar total de 168 de porumbei voiajori.

Columbofilii romani participa la Olimpiada incepand cu editia ulterioara afilierii la FCI, reusind sa obtina pentru intaia oara o clasare in primii zece la categoria Standard la Olimpiada desfasurata la Budapesta in 1975 (prin Dr. Dumitru Paul).

Pentru prima data in istoria sa, Uniunea Columbofila organizata la Bucuresti in perioada 14-15 februarie 1976 Spartachiada Columbofila, impreuna cu a VII-a editie a Expozitiei Nationale Columbofile (a avut loc la Sala Polivalenta).

In anul 1976, Uniunea columbofila organizeaza aceasta expozitie europeana unde participa federatiile din tarile socialiste de la acea data, competitie creata ca alternativa la Olimpiadele organizate de FCI.

La aceasta Spartachiada Columbofila s-au facut pentru prima data clasamente la categoria Sport pe natiuni de catre un colectiv condus de Alexandru Dinicu.

In anul 1977 are loc in Anglia (Blackpool) o mare Olimpiada, lotul Romaniei fiind pentru intaia oara clasat in Top 10 pe natiuni.

A treia Adunare Generala columbofila are loc la Poiana Brasov in perioada 10-11 septembrie 1977 fiind schimbata structura organizatorica a Uniunii prin crearea filialelor si cluburilor columbofile la nivelul intregii tari.

Fara vreo baza legala justificata se schimba denumirea Uniunii in Asociatia Centrala a crescatorilor de porumbei (A.C.C.P ), nefiind operata aceasta modificare la instanta de judecata competenta.
La finalul anilor 70 se tipareste pentru prima oara revista columbofila “Buletinul Informativ”.

In calitatea sa de presedinte al ACCP, profesorul universitar Savu Paul (Iasi) a editat prima brosura denumita “Catalogul distantelor pentru concursuri”(1980).

De asemenea in anul 1980 s-a editat lucrarea “Instructiuni anuale de practicare a sportului columbofil in Romania”.

Superlativul absolut al columbofiliei romanesti este atins in anul 1981 la Olimpiada de la Tokio, unde Romania a cucerit locul 2 in clasamentul pe echipe la categoria Standard si locul 1 in clasamentul individual –masculi si femele, ambii porumbei campioni olimpici apartinand lui Vasile Ludu (Fagaras).

In perioada 1977-1983, columbofilia romaneasca inregistreaza progrese remarcabile.
Anual sunt organizate la nivelul intregii tari concursuri columbofile cu lansari din tara, precum si lansari din Polonia, Ungaria si Cehoslovacia.

In anul 1978, col Georgica Popescu tipareste o lucrarre columbofila exceptionala denumita “Ghidul Columbofilului”.
( reeditata in anul 1985).

In acelasi an se tipareste “Breviarul Columbofil”, iar ulterior in anul 1980, profesorul Neculai Vlasie, tipareste brosura “Tendinte moderne in standardul international al porumbelului voiajor”.

Cu ocazia unei sedinte de Consiliu in data de 3.03.1985, s-a votat in unanimitate reluarea vechii denumiri, Uniunea Columbofila din Romania.

Ulterior schimbarii regimului politic comunist, conducerea aleasa a Uniunii Columbofile din Romania( Presedinte reg. Carmazan Ioan) a hotarat schimbarea denumirii Uniunii prin adoptarea numelui de “Uniunea Federatiilor Columbofile din Romania“ (Incheierea pronuntata in data de 31.01.1991 de Judecatoria Sector 1 Bucuresti).

De-a lungul vremii denumirile acestei organizatii s-au schimbat in functie de modificările legislative, iar incepand cu anul 2007 a luat fiintă Federatia Crescatorilor de Porumbei din Romania, organizată prin prevederile Legii nr. 26/2000, care a preluat din punct de vedere juridic istoricul si patrimoniul columbofil al Uniunii Columbofile din Romania.

Astfel, Federatia Crescătorilor de Porumbei din Romania, denumită in continuare FCPR, reprezentanta actuala a columbofiliei la nivel national, persoana juridica de drept privat, fara scop patrimonial, cu patrimoniu propriu, distinct si indivizibil. este continuatoarea legală a primei forme de organizare columbofilă din Romania ・Asociaţia Columba- Uniunea Romana pentru Cultivarea Porumbeilor Calatori, fondată in 1937 si infiintata legal de Tribunalul Ilfov in anul 1939.

Federatia Crescătorilor de Porumbei din Romania are sediul in municipiul Bucureşti, strada Fagaras, nr.14, sector 1, Bucureşti cod postal 010898, avand patrimoniu, sigiliu, stampila si emblema sa proprie.

Azi, activitatea noastră este prezentă in toate judetele Romaniei ・45 de ASOCIATII- si in mun. Bucuresti, prin intermediul asociatiilor afiliate care organizeaza anual peste 650 de concursuri pentru cei peste opt mii de membrii activi.

Anual FCPR organizeaza o Expozitie Natională cu porumbei voiajori si Campionatul National Columbofil care desemnează cei mai buni porumbei voiajori si crescători din respectivul sezon. Ceremonia de acordare a premiilor cuvenite crescatorilor romani de porumbei voiajori este una grandioasă, iar petrecerea anuală a columbofililor este in fiecare an una memorabila.
Federatia functioneza prin intermediul asociatiilor afiliate care la randul lor au in componenta cluburi columbofile.

Incepand cu anul 2015 prin obtinerea acordului expres din partea Secretariatului General al Guvernului Romaniei IN VEDEREA UTILIZARII LEGALE A SINTAGMEI NATIONAL, federatia noastra si-a modificat denumirea devenind FEDERATIA NATIONALA A CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA.

Federatia Nationala a Crescatorilor de Porumbei din Romania, membra a Federatiei Columbofile Internationala organizeaza in premiera in Romania Editia a V-a a Expozitiei Europene de Porumbei Voiajori si a Campionatului European Columbofil, manifestari internationale de anvergura unde participa cu loturi de porumbei voiajori doisprezece tari europene, membre FCI.

Expozitia s-a desfasurat in perioada 28-31- ianuarie 2016 in municipiul Bucuresti, in cadrul Centrului Expozitional ROMEXPO, Pavilioanele C3 si C4, situat in mun. Bucuresti, Bulevardul Marasti, nr. 65-67.

Columbofilia romaneasca la nivelul anului 2016, a inregistrat progrese remarcabile recunoscute de membri asociatiilor afiliate si respectate de adversarii nostri.

PRESEDINTE
Ing. MARIUS FLORIN TUNDUC

INTOCMIT
AV. ALEXANDRU FLORIAN GATEJESCU