UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Ei sunt performerii din județele Iași, Vaslui, Bacău și Vrancea la celebra etapă Birzai Național 2024

Nu mai puțin de 17.541 de cursieri au fost îmbarcați pentru Birzai Național 2024, etapă organizată de către județul Neamț în data de 9 august, printr-o lansare la ora 5:50 dimineața. La această cursă emblematică a Provinciei Moldova au participat 1.214 crescători din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea, precum și din Buzău și Galați, județe care însă nu au îndeplinit condițiile necesare pentru întocmirea clasamentelor.
În articolul de azi continuăm cu prezentarea columbofililor din Iași, Vaslui, Bacău și Vrancea care au reușit să ocupe primele trei poziții în clasamentele județene ale acestei curse.  

Mult așteptatul concurs Birzai Național 2024 a adus la îmbarcare, din județul Iași, 1.328 porumbei și 95 de crescători. La acest zbor de extrem, femelele au reușit să domine clasamentul județean, locul 1 fiind ocupat de către porumbița cu seria 0942369-2020, aparținând columbofilului Nicu Petrică Florea, care a fost înregistrată cu viteza medie de 1.134,39 metri pe minut, sosind acasă, după un zbor de 1.025 de kilometri, în prima zi de concurs, la ora 20:54:01. Ea fost urmată în clasament, pe locul 2 județean, de către tânăra femelă cu seria 0683458-2023, zburătoare care îi aparține Familiei Marchidan. Aceasta a avut de zburat până la destinație distanța de 1.022 de kilometri, pe care a străbătut-o cu viteza de 1.133,38 metri pe minut, ajungând în crescătorie în seara primei zile de concurs, la ora 20:52:26. Podiumul județean a fost completat de către pasărea lui Cornel Gheorghe Furtună, femela cu seria 1008327-2023, care a propagat în aer, pe parcursul celor 1.008 de kilometri, viteza medie de 1.132,69 metri pe minut, călcând trapa în prima zi de la lansare, la ora 20:35:38.

Porumbeii de echipă ai lui Martin Alexandru au făcut o figură frumoasă la această cursă, reușind performanța de a câștiga locul 1 județean Crescători cu un coeficient de 19,58 puncte de penalizare. „Mă numesc Marian Martin și concurez sub titulatura de Martin Alexandru din anul 2018. Am angajat la etapa de Birzai Național 2024 un numeric de 10 porumbei, din care am clasat șapte în clasamentul general. Mare pregătire nu am făcut pentru că era final de sezon. Le-am oferit mai multă odihnă și am făcut trei antrenamente personale mai scurte, deoarece am văzut că nu mai propagau aceeași viteză de zbor ca înainte. Sincer, nu am crezut ca vor intra în noapte deoarece zona în care locuiesc nu este prea prielnică acestui tip de sosiri, dar la ora 01:27:51 minute am primit mesaj pe telefon că totuși cineva a îndrăznit să calce trapa. Dimineața, la prima oră, chiar pe semiîntuneric, a venit și al doilea mascul, care a pierdut multe minute până s-a hotărât să calce trapa. La primul nu prea am conștientizat ce se poate întâmpla, eram prea somnoros, dar dimineață, când am văzut că totuși nu au intrat așa mulți porumbei pe zonă, bucuria a fost foarte mare, mai ales că în acele ore a sosit și femela angajată la o altă cursă foarte importantă, și anume Berlin Internațional. Una peste alta am trăit o zi columbofilă plină de surprize, cu sosiri de la două etape naționale de senzație la final de sezon.

Alexandru Martin

Ca origini, marea majoritate a porumbeilor mei au la bază porumbeii de Jelle Jellama, cu unele adaosuri tot din păsări de top, achiziționați de-a lungul anilor de la Bogdan Ciobanu, un prieten care mi-a dat voie să iau din voliera lui ce porumbei am crezut de cuviință, chiar și păsări oprite pentru el. Ca metodă de zbor practic naturalul deoarece timpul alocat lor este limitat. Ca și calități fizice îmi place să cresc porumbei mici spre medii, ușori, cu o musculatură elastică, neapărat bine închiși la furcă, iar restul selecției îl face coșul. Birzai Național este, pentru mine, un concurs în genul celui de Barcelona, dar o mică modificare i-aș adăuga – lansarea să aibă loc la ora opt dimineața. Atunci ar avea toți porumbeii șanse egale în clasament, indiferent de distanță, și s-ar vedea exact valoarea fiecăruia. Mă bucur pentru fiecare rezultat obținut deoarece concurența este foarte mare ca păsări angajate și ca număr de crescători și de fiecare dată mă bucur că reușesc să fiu înaintea altor crescători care își petrec mult mai mult timp cu porumbeii. Cred din ce în ce mai mult că rețeta succesului este genetica de calitate, sănătatea și, nu în ultimul rând, condiționarea și ținerea păsărilor într-o formă bună“, a explicat Marian Martin.
Locul 2 Crescători pe județul Iași a fost ocupat de către Florin Zaharia, cu 33,89 puncte de penalizare, iar locul 3 i-a revenit Familiei Marchidan, cu 71,54 puncte.

Clasament Vaslui

De pe raza județului Vaslui au fost prezenți la îmbarcarea cursei de Extrem Birzai Național un număr de 97 de crescători, care au trimis spre punctul de lansare 1.263 de porumbei. Și în acest județ cele mai rapide păsări au fost tot femelele, toate trei care au urcat pe podium călcând trapa în miez de noapte. Prima poziție a fost ocupată de către porumbița cu seria 1125030-2021, aparținând lui Alexandru Bugeag, care a zburat cei 1.125 de kilometri până în volieră cu viteza medie de 1.176,07 metri pe minut, fiind înregistrată ca sosită la ora 00:41:45. „Am angajat la Birzai Național 2024 un lot de 20 de porumbei. Câțiva dintre aceștia aveau șansa să facă rezultate după această cursă, iar restul au fost angajați pentru a se obișnui cu zborurile de extrem, oprind acasă 14 tineri care încheiaseră deja norma sau care, fiind tardivi, au potențial să facă performanță în sezonul viitor. Am așteptat păsările care aveau potențial, dar sincer nu mă așteptam să avem asemenea sosiri, pentru că suntem într-o zonă mai puțin favorizată, unde porumbeii trebuie sa fie cu adevărat inspirați pentru a avea sosiri pe întuneric. Femela câștigătoare se trage dintr-un foarte bun zburător, care a reușit sa obțină 29.04 puncte de penalizare la categoria Maraton Palmares 2024 prin două sosiri în noapte, de la Kaunas ajungând la ora 23:17, iar la concursul  de maraton Seta reușind să sosească la ora 02:33, fiind la rândul sau nepot din 3088104-2018, locul 1 județean Maraton Tineret, iar mama lui este nepoată dintr-o femelă de la Ionuț Tănasă, din Fălticeni, și dintr-un mascul de la Dan Octavian Dominte. Lotul de zbor îl concurez la natural. Împerechez porumbeii pe 10-15 aprilie și ei zboară la natural tot sezonul.

1125030-2021 / Alexandru Bugeag

Această femelă s-a comportat cel mai bine la etapele de extrem, clasând cinci din cinci în doi ani. Anul trecut a încheiat norma la Extrem Maturi cu aproximativ 43 de puncte, iar anul acesta încheie norma Extrem Maturi cu 2.28 puncte și As Extrem Maturi cu aproximativ 23 de puncte, ocupând, cu siguranță, la finalul acestui sezon mai multe locuri pe podiumul județean al categoriilor de Extrem Maturi, As Extrem Maturi, Birzai Palmares, Madona Palmares și Extrem Palmares. Femela are calități fizice deosebite, o musculatură bogată, penaj mătăsos și este foarte bine echilibrată, deci are calități necesare pentru ca un porumbel să poată face diferența la zborurile grele de Extrem. Este un pasăre foarte inteligentă și foarte atașată de cuib, de fiecare dată când zboară de pe pui mic reușește să se impună. Birzai Național este un concurs etalon, la care particip cu mare dorință și cu un interes aparte, un zbor dur unde porumbeii se află la final de sezon și doar cei mai puternici rezistă și pot face performanță“, a explicat crescătorul vasluian.
Tânăra femelă cu seria 0553248-2023, sosită la ora 23:01:35, s-a clasat pe locul 2 județean, reușind să dezvolte viteza medie de 1.176,00 metri pe minut pe durata zborului de 1.106 de kilometri, proprietarii acesteia fiind Familia Anei. Locul 3 județean a revenit echipei Tess Top Pigeons, prin zburătoarea cu seria 1128177-2021, care a străbătut cei 1.106 de kilometri cu viteza medie de 1.175,88 metri pe minut, călcând și ea trapa tot târziu în întuneric, la ora 02:20:16.

Vasile Cordeanu a fost columbofilul ce s-a impus în clasamentul județean Crescători al etapei de Extrem Birzai Național 2024, cu un total de 11,87 puncte de penalizare. „Acest concurs este cel mai important din sezon pentru mine, astfel că am angajat 39 de cursieri, adică tot lotul de zburători din sezonul 2024, și, într-adevăr, mă așteptam la obținerea unui asemenea rezultat. Ba chiar am sperat la unul și mai bun, așteptând ca voiajorii să sosească în prima zi la apus, cum au mai făcut-o în decursul anilor. Bucuria primului venit a fost mare, fiind trezit de clinchetul mesajului de la live. Tot atunci am fost sunat de bunul meu prieten Andrei Teslariu, care mă asigura că nu-i un vis.

Vasile Cordeanu

Prima porumbiță sosită a fost nepoata «Reginei», campioană în 2017, nepoata campionilor lui Daniel Măgirescu la categoria Tineret în 2014 și 2015, nepoată «Blauwe Ster», locul 2 național Gerard van Tuyl. Lotul de zbor a fost angajat la natural, unii având ouă proaspete, alții bătând la cuib. Prima pasăre de la echipă a clasat prima pe județ și la concursul de Madona și pot spune că etapele de peste 1.000 de kilometri au fost cele mai reușite. Sunt niște porumbei cu o statură medie, cu un penaj mătăsos și cu o musculatură fină. Diferența pe care au fost capabili să o facă sunt sigur că este înscrisă în ADN-ul lor, acești cursieri trăgând foarte bine la natural, în principal pe ouă proaspete. Primi trei sosiți în crescătorie sunt nepoții «Reginei», campioana categoriei Palmares As Maraton 3 Ani 2017, iar al patrulea a sosit este porumbelul de pe locul 3 național Trofeul Calitate Anduranța Performanță Tineret 2023“, a declarat Vasile Cordeanu.
Alexandru Bugeag a fost prezent și pe podiumul județean al rubrici Crescători, unde a obținut locul 2 cu un punctaj 24,54 puncte, iar pe locul 3 județean Crescători a urcat tandemul Iacob & Gruia Loft, cu 32,46 puncte de penalizare.

Clasament Bacău

În județul Bacău, unde cei 104 crescători participanți au îmbarcat 1.413 de voiajori, Sorin Sandulache a devenit liderului clasamentului județean prin clasarea femelei cu seria 0278118-2020, care a înregistrat o viteză medie de 1.203,33 metri pe minut, ajungând în crescătorie la ora 00:39:38, după un zbor de 1.132 de kilometri aerieni. Locul 2 județean a fost câștigat de către Daniel Unguru, al cărui mascul cu seria 1068530-2022 a reușit performanța de a propaga în aer, pe distanța de 1.124 de kilometri, viteza medie de 1.171,47 metri pe minut, fiind înregistrat în clasament în zorii celei de-a doua zi de concurs, la ora 05:57:00. Locul 3 județean a revenit femelei cu seria 0213045-2021, ce aparține lui Eduard Bălan, care a zburat cei 1.113 de kilometri cu viteza medie de 1.171,08  metri pe minut, reușind să intre în volieră a doua zi de la lansare, la ora 05:48:02.

Trioul Măgirescu, Ojog + Dorneanu și Eduard Bălan, ocupanții locurilor 1 și 2 Crescători pe concurs, au ocupat aceleași poziții și în clasamentul județului Bacău, cu un total de 9,91, respectiv 33,26 puncte de penalizare. Ei au fost urmați, pe locul 3 județean Crescători, de către Dănuț Rusu, care a obținut ia 50,25 de puncte de penalizare.

Clasament Vrancea
 
În județul Vrancea, acolo unde au fost îmbarcați 378 de cursieri de către cei 60 crescători participanți, „ostilitățile“ au fost dominate de către păsările tandemului Chiper Florin + Edi, care au reușit să câștige atât locul 1 județean Porumbei, cât și locul 1 județean Crescători. „Tandemul nostru este format din Florin Cătălin Chiper și Prescornițoiu Eduard. La etapa de Maraton Extrem Birzai Național 2024 am angajat o echipă de cinci masculi, cu speranța de a obține un rezultat satisfăcător pentru secțiunea Crescători, vizând încheierea normei la categoria Extrem Crescători Palmares 3 Ani, iar o altă echipă de cinci masculi a fost trimisă la concursul Vilnius Național. Ca la orice etapă la care angajăm porumbeii sperăm tot timpul în a obține rezultate notabile, mai ales la concursuri de o asemenea anvergură, unde participă un număr impresionant de porumbei și crescători, ținând totodată seama de distanța de 1.200 de kilometri pe care porumbeii noștri o au de parcurs. Urmărind pe aplicația Columba sosirile colegilor, care se aflau în fața noastră ca distanță, am sperat ca, în dimineața celei de-a doua zi de concurs, să ne sosească și nouă porumbeii angajați.

82078-2022 / Chiper Florin + Edi

Bucuria a fost imensă când masculul 82078-2022 a ajuns acasă la ora 06:46:19, dezvoltând o viteză medie de 1.187 metri pe minut, porumbelul reușind să obțină și locul 3 național pe lansare, dintr-un număr de 17.541 de zburători. Tatăl acestuia este porumbelul nostru cu seria 290015-2014, care a fost campion al Provinciei Moldova la categoria Maraton Extrem Palmares 3 Ani 2018 și dublu vicecampion provincial la categoriile As Maraton Palmares 3 Ani 2018 și Maraton Palmares 3 Ani 2018. Mama lui «078» este o femelă din crescătoria Gheorghe Struț, din Suceava, cu care avem o relație de prietenie și colaborare în domeniul columbofil. Următorul sosit a fost cursierul cu seria 480063-2020, acesta fiind cronometrat la ora 08:22:24 cu o viteză medie de 1.084 metri pe minut, obținând locul 461 pe lansare. Tatăl lui este un fost zburător al echipei noastre, care a fost retras în compartimentul de reproducție, acesta fiind fiu din reproducătoarea noastră de bază, anume femela DV 06348-574-2012, originală Freialdenhofen. Mama lui «063» este o semisoră de mamă cu masculul 290015-2014, prin urmare primii doi porumbei sosiți sunt verișori din partea uneia dintre bunici.

480063-2020 / Chiper Florin + Edi

Odată cu sosirea primilor doi am obținut un satisfăcător loc 14, din 1.214 columbofili participanți, în clasamentul general. Dacă analizăm cu atenție arborele genealogic al acestor doi masculi ajungem la concluzia că, în procentul cel mai mare, aceștia sunt descendenți din porumbeii reproduși de către prietenul și colegul nostru Dinu Moise, cu infuzii de sânge Freialdenhofen, Luc Van Coppenolle, Wegen și Velden (Claudiu Roman), Devos (Gheorghe Struț), Hausoul (Dorel Sava), Hagens și profesorul Mihai Vasiliu. După un sezon în care majoritatea obiectivelor propuse nu s-au realizat sau au fost realizate parțial, finalul sezonului ne aduce o alinare pentru ceea ce s-a întâmplat pe parcursul acestui an competițional. Mai exact, la etapa de Maraton Extrem Birzai Național am reușit următoarele performanțe:
Locul 3, 461, 658, 810 național / 17.541 porumbei
Locul 3, 30, 42, 47 Zona 3 / 1.108 porumbei
Locul 2, 24, 35, 39 Centrul Focșani / 547 porumbei
Locul 1, 17, 24, 27 județean / 378 porumbei
5 angajați/ 4 sosiți/ 4 clasați
Locul 1 Zona 3 / 132 crescători
Locul 1 Centrul Focșani / 86 crescători
Locul 1 județean / 60 crescători
Loc 14 național / 1.214 crescători

Metoda prin care noi concurăm lotul de zbor este cea a văduviei, doar cu masculii, aceștia fiind văduvi de la prima la ultima etapă din sezon. Se pare că acestor cursieri le plac îndeosebi distanțele foarte lungi, noi nefiind la primul rezultat onorabil obținut la acest tip de distanță. Amintim doar unul dintre aceste rezultate, anume obținerea locului 1 național Birzai Palmares 2020-2021, cu masculul 390093-2017, acumulând în doua curse de Birzai 3,82 puncte de penalizare, acesta fiind fiul femelei noastre de bază – DV 06348-574-2012 (Freialdenhofen) și, totodată, tatăl lui 82015-2022, care a obținut locul 3 național la categoria As Maraton Tineret 2023“, a transmis Florin Cătălin Chiper.
Femela lui Racovel, cu seria 0399325-2019, a devenit ocupanta locului 2 județean, după ce a reușit să dezvolte viteza medie de 1.142,80 pe parcursul celor 1.203 de kilometri, ajungând acasă a doua zi dimineața, la ora 07:29:48. Ea a fost urmată în clasamentul județean, pe locul, de către porumbița cu seria 0483163-2020, care a făcut parte din lotul de porumbei îmbarcat pentru acest zbor de către echipa Novac Aurel + Alin. Pasărea lor a sosit în crescătorie în cea de-a doua zi de concurs, la ora 07:29:48, parcurgând distanța de 1.200 de kilometri cu viteza medie de 1.140,57 metri pe minut.

În clasamentul județului Vrancea al categoriei Crescători, tandemul Chiper Florin + Edi a reușit ocuparea locului 1 cu un total de 47,62 de puncte de penalizare, locul 2 județean Crescători a fost câștigat de către Flavius Andronic, cu 50,27 de puncte, iar pe locul 3 județean Crescători s-a clasat Nicolae Potlog, cu un coeficient de 52,91 de puncte acumulate la echipă.