Presov (Slovacia), prima etapă organizată de asociația columbofilă din județul Bihor, a fost dominată, fără doar și poate, de Familia Lucaci din Oradea, care au obținut primele trei locuri pe întreaga lansare și locul întâi în clasamentul crescătorilor. Noul sezon a fost început de Familia Lucaci cu un lot de doar 25 de porumbei, la rândul lui, împărțit în două loturi mai mici. Pentru etapele de viteză-demifond, anul acesta, Familia Lucaci participă cu 18 porumbei, în timp ce etapele de maraton vor fi abordate cu un lot de doar șapte porumbei. Astfel, la prima etapă a acestui sezon au fost angajați doar cei 18 porumbei care fac parte din lotul de viteză-demifond, la finalizarea clasamentului Familia Lucaci reușind performanța de a clasa toți cei 18 porumbei angajați în cursă.
Podiumul, ocupat în întregime de Familia Lucaci
Etapă de debut a noului sezon competițional, concursul de la Presov, a reunit cei 117 crescători din județul Bihor, care împreună au reușit să îmbarce un număr de 3791 porumbei. Pe primele trei locuri ale clasamentului etapei s-au poziționat trei porumbei ai Familiei Lucaci, confirmând încă o dată axioma care ne îndeamnă să căutăm calitatea și nu cantitatea. Un alt porumbel s-a clasat pe locul opt, ceea ce a făcut ca din primii 10 porumbei pe întreaga lansare, patru să fie ai Familiei Lucaci. „Porumbeii din lotul de zbor pentru etapele de viteză și demifond provin din porumbei achiziționați de la Cosmin Olteanu, porumbei de o calitate deosebită. În momentul de față sunt văduvi și așa vor rămâne până la finalul sezonului. Femela care a câștigat locul întâi la această etapă este o femelă tardivă reprodusă în anul 2017. Ceilalți doi porumbei sunt doi masculi din 2018, care au zburat foarte bine ca pui, având câte opt clasări. Porumbelul de pe locul al treilea a avut ca pui două rezultate foarte bune, la o etapă fiind locul 1 pe lansare, iar la o alta, locul al treilea pe lansare. Pot să spun că pun foarte mult accent pe pregătirea lor, adică încerc să îi antrenez cu mașina personală cât de mult pot. De exemplu, chiar cu o zi înainte de prima etapă au fost la un antrenament de la 110 km aerieni. În timpul săptămâni, când vremea îmi permite, fac cel puțin două antrenamente, dintre care unul chiar cu o zi înainte de îmbarcare, de la o distanță de 50-60 km. Folosesc foarte puține produse pentru ei. De exemplu, recuperarea porumbeilor o fac cu miere de albină și lămâie. În schimb, acord importanță antrenamentelor cât mai dese și prefer să îmi selectez porumbeii în felul acesta”, a explicat Ionuț Lucaci.
Familia Lucaci obține locul 1 și la crescători din 117 participanți
Alegerea echipei pentru orice etapă este un moment greu pentru orice crescător. Cu atât mai mult la prima etapă, când porumbeii încă nu au demonstrat cât pot fi de constanți, alegerea echipei este o adevărată provocare. Aici intervine într-o proporție majoritară intuiția crescătorului și felul în care își cunoaște porumbeii. Așa cum se poate vedea și în clasament, toți cei trei porumbei ai Familiei Lucaci au sosit în crescătorie în același timp, fiind constatați la ora 11:11 și departajați de doar câteva secunde. Primii doi porumbei din clasament, femela 0017708/2017 și masculul 0018059/2018, au fost nominalizați și pentru a face parte din echipă. Înregistrați la diferență de doar o secundă unul de celălalt, cei doi porumbei ai Familiei Lucaci au câştigat și locul întâi în clasamentul pe crescători, la finalul unei curse de vis. „Având puțini porumbei, îi cunosc foarte bine pe fiecare în parte. Ei sunt văduvi, ceea ce îmi permite să îi supraveghez foarte bine, dar și să am o legătură foarte strânsă cu ei, în special cu femelele. Așa s-a întâmplat și la prima etapă. Am constatat care sunt cei mai motivați porumbei și pe aceia i-am nominalizat”, a adăugat Ionuț Lucaci.
Rezultatul realizat de Familia Lucaci este unul de invidiat și dorit de fiecare crescător. Ai nevoie ca toate lucrurile să fie așezate la locul lor, dar, mai mult decât atât, ai nevoie de porumbei de foarte mare calitate, pe care să îi cunoști extrem de bine ca să domini o etapă în maniera în care a reușit Familia Lucaci. Încă o dată se dovedește faptul că și în columbofilie este mult mai importantă calitatea, decât cantității, care nu este aproape niciodată garanţia succesului.