Situat în Portugalia, într-o frumoasă locație pe malul Oceanului Atlantic, aproape de granița cu Spania, Algarve Golden Race este unul din cele mai importante columbodroame din Europa, al cărui fond de premii acordate în acest an a fost în valoare de 1.100.000 euro. Locația este foarte apreciată și de columbofilii români, crescători care reușesc, an de an, să obțină aici rezultate foarte bune. La fel s-a întâmplat și în acest sezon când, în marea finală, doi dintre porumbeii sosiți în primi zece au aparținut crescătorilor români Florin Cristuinea și Sorin Florea. De asemenea, pe locul 11 în finală s-a clasat un alt porumbel din țara noastră, voiajor din echipa lui Dragoș Chirițescu.
Prima pasăre concurată sub tricolorul românesc care a călcat trapa la sosirea din finală a fost puiul cu seria 133255-2024, jucat sub titulatura Florin-Derby Corabia-A, al cărui proprietar este Florin Cristuinea, din localitatea, Corabia, județul Olt. „Am fost prezent la etapa finala Algarve Golden Race din acest an, trăind cu mare emoție și bucurie fiecare moment, împreună cu colegii și prietenii columbofili din țară, dar și cei de peste hotare. Acesta este cel mai renumit columbodrom din Europa, unde concurența atinge cote maxime, anual fiind prezenți la startul competiției nu mai puțin de 7.182 de porumbei. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, cursa finală nu s-a putut desfășura din locația în care fusese anunțată în prealabil, numărul de kilometri fiind redus de la 505 la 385, lansarea având loc din localitatea Vilar Formoso. Pentru marea finală au fost îmbarcați 2.814 porumbei.
Primii doi porumbei sosiți au fost cronometrați cu vitezele medii de zbor de 1.215 metri pe minut, respectiv 1.213 metri pe minut, ocupantul locului 1 finală fiind puiul prietenului meu Johann Mehler, român și el, dar stabilit în Germania. La distanță de cinci minute după primii doi a sosit un grup de opt cursieri, printre care s-au aflat încă două păsări ale noastre, ale românilor, puiul meu reușind să calce trapa și să se înregistreze pe poziția a 6-a. În finală am avut zece porumbei îmbarcați, șapte au sosit în prima zi și doi a doua zi, obținând locurile 6, 50, 149, 538, 788, 812. Unul dintre cele mai importante obiective ale mele în columbofilie este într-adevăr jocul pe columbodroame, iar în urmă cu o săptămână am obținut un alt loc 6 în finală, la columbodromul Costa de la Luz, din Spania. Recent am câștigat locul 1 As (6 etape), la Romanian Golden Pigeons. Am fost vicecampion și campion european pe echipe la columbodromul Mira – Portugalia, am avut în Bulgaria, la Nova Zagora, locul 2 și 6 în finală, la distanța de 520 de kilometri, locul 2 Super Derby, 430 kilometri, Costa del Sol Spania, locul 4 Derby Costa del Sol Spania, locul 2 semifinala Costa de la Luz Spania, locul 6 Finala Costa de la Luz Spania și locurile 1, 2, 4 Hot Spot pe columbodromul Pa Mok, din Thailanda.
În general, păsările cu care joc sunt din linii celebre, selectate pentru columbodroame, dar pe lângă originea lor este foarte importantă și selecția lor și observate bine perechile care dau randamentul necesar. De exemplu, tatăl puiului care a ocupat locul 6 finală Algarve Golden Race a fost zburat în cadrul columbodromului Corabia Winter Race și este de la Comb. Wanrooij, iar mama lui fiică directă a lui <<The Ace>>, Markus Soellner, combinație între păsări de Gerard Koompan și Van de Bulk, pe linia lui <<Kittel>> “, a declarat Florin Cristuinea.
După cum ne-a obișnuit, Sorin Florea, din București, nu s-a lăsat mai prejos, punctând și el între crescătorii de top în marea finală Algarve Golden Race 2024, prin puiul cu seria BE 4091264-2024, izbutind o importantă clasare pe locul 8. „Pentru această ediție am trimis la Algarve Golden Race cinci echipe, dar am fost anunțat că în perioada carantinei doi pui nu au reușit să se acomodeze și astfel am început competiția cu 23 de cursieri. A fost un an nu tocmai ușor, dacă ne uitam că aici au jucat 1.442 crescători, care au avut la start un număr de 7,182 de porumbei, deci o concurență cu adevărat puternică. În finală, printre cei 2.814 îmbarcați, am avut 13 pui angajați, care au revenit cu toții la columbodrom, iar cel mai bun dintre ei a sosit în stolul de opt care au ocupat de la poziția 3 până inclusiv locul 10 în clasament.
Deci puteam la fel de bine să ocup locul 3 finală, dar și locul 10, doar dramul acela de noroc a contat. Puiul BE 4091264-2024 are la bază combinații între păsări celebre ale lui Pros Roosen, Pierre Mathijs, Vandeheede și Eric Limburg. Ca și în cadrul columbodromului Mira, crescătorii români au reușit să joace foarte bine, să aducă faimă țării și tricolorului nostru, să domine sosirile în finală, ținând cont că în primii 11 sosiți se regăsesc patru crescători români, dacă îl includem și pe colegul nostru care a câștigat locul 1 finală, Johann Mehler, român și el, dar stabilit în Germania, prin al cărui pui campion curge și sânge din păsările crescătoriei „Sparta 300”, el fiind nepot pe partea mamei din <<Dream Boy>>, o pasăre Sorin Florea“, a precizat cunoscutul crescător bucureștean.