Despre categoria As Fond, atunci când am prezentat porumbeii maturi din top 3 național, am afirmat că este o categorie foarte dificilă și pe bună dreptate, pentru că porumbeii sunt obligați să claseze toate cele cinci etape de fond. Constatarea este cu atât mai potrivită, însă, în cazul porumbeilor tineri care, încă din primul sezon al carierei lor, reușesc performanța de a clasa toate cele cinci concursuri de fond la care sunt angajați. În sezonul 2021, 435 de tineri au „respectat” aceste criterii, debutând cu dreptul în competițiile columbofile.
În ordinea locurilor din clasamentul național, premianții categoriei As Fond Tineret 2021 sunt Ioan Manolache, din Asociația Galați, Andrei-Ionuț Teslariu, din Vaslui, și Georgian-Timy Sandu, din Argeș. Ei sunt cei trei columbofili care au obținut cele mai bune punctaje cu porumbeii lor, în cazul de față doar masculi tineri.
Ioan Manolache (GL), la cel mai bun rezultat de până acum
Gălățeanul Ioan Manolache, membru al Clubului Columbofil Tecuci, concurează de peste un deceniu. În acest timp, el a reușit să devină unul dintre columbofilii foarte buni ai asociației sale, iar în 2021 putem spune că a ajuns la apogeu. Tănărul mascul RO-20-0284002 a surclasat întreaga concurență din țară și a devenit campion national la categoria As Fond, cu un coeficient de 80,94 puncte de penalizare și i-a adus lui Ioan Manolache cel mai bun rezultat de până acum. Dar, trebuie precizat că aceasta nu este singura performanță a crescătorului din Tecuci. La nivel provincial și județean, Ioan Manolache deține deja un palmares important, trofeele fiind obținute în principal la categoria Fond. „Am debutat în anul 2009, în 2010 mi-am achiziționat primul ceas electronic și, pe fiecare an, am încercat să evoluez. În anii 2013-2014 am făcut mai multe achiziții, am adus porumbei Vandenabeele, porumbei Van Dyck, dar și de la columbofili români, ca Moise Dinu, Vicențiu Scripcaru și George Vochin. Odată cu aceste achiziții, au început să apară și rezultatele. Metoda de zbor este văduvia. După prima etapă de fond separ porumbeii și rămân așa până la ultima etapă, când îi împerechez iar. Când folosesc naturalul, porumbeii pleacă pe ouă de 8-10 zile. La începutul lunii ianuarie separ porumbeii, după care îi împerechez cu trei săptămâni înainte de prima etapă de fond. Văduvia se face prin rotație. Dimineața antrenez masculii, după care femelele le trec pe boxe ziua, iar masculii trec pe odihnitori. Seara antrenez femelele și trec masculii pe boxe. Fac asta de trei ani, rotație la boxe și pe odihnitori pentru ambele sexe. Provine din porumbei care au concurat foarte bine. Mama sa are As Fond Palmares 3 ani, iar tatăl său, la fel, a zburat foarte bine. S-a pierdut, din păcate, la ultima etapă de fond din 2021. Dacă ar fi clasat și acest concurs, ar fi realizat și el As Fond Palmares 3 ani. Una dintre bunicile sale este o femelă Vandenabeelle, achiziționată dintr-o licitație a unui columbodrom, femelă angajată acolo de Ionuț Drăgușin. Un alt bunic provine de la Vicențiu Scripcaru. Nu pot să spun că l-am pregătit special sau l-am motivat special. Însă, după etapa a treia, am stat cu gândul doar la el, sperând la o normă bună de As Fond. Din fericire, acest lucru s-a întâmplat”, a declarat Ioan Manolache.
Tot din Moldova este și ocupantul locului 2 național
Pentru a afla cine este vicecampionul categoriei rămânem tot în zona Moldovei, mai exact în Asociația Columbofilă Vaslui. Aici concurează columbofilul Andrei-Ionuț Teslariu, care, în sezonul 2021, este fericitul câștigător al locului 2 Național As Fond Tineret. Rezultatul său a fost obținut tot de un mascul, care are seria RO-20-0557057 și care a obținut 105,28 puncte de penalizare în cele cinci concursuri de fond pe care le-a clasat. Interesant este faptul că, deşi columbofilul vasluian nu este un împătimit al acestei categorii, prima sa cupă națională este la As Fond, iar la nivel județean, Andrei-Ionuț Teslariu ocupă toate cele trei locuri ale podiumului. „Eu am început să concurez în 2014, iar obictivul meu sunt etapele de maraton. Concurez însă la fond porumbeii tardivi și o parte din tineri, care se remarcă la primele etape din țară ca fiind porumbei mai rapizi. Concurez la natural, iar în cazul acestui mascul pot spune că de fiecare data când a fost îmbarcat a avut ouă recent depuse de către femela sa, care părăsea de fiecare data cuibul când rămânea singură. A fost concurată și ea două fonduri, după care am oprit-o acasă pentru a nu risca să rămână masculul fără pereche. Doar la una dintre etapele de fond nu s-a încadrat femela să ouă în timp util, erau deja în bătaie la cuib și am fost nevoit să îi pun un ou de plastic pentru a se liniști. Mâncarea folosită în sezon a fost de la Vanrobaeys, iar suplimentele pe care le-am administrat au fost Belgasol, Probac și K+K. Între etapele de fond am dus porumbeii împreună cu mai mulți colegi la antrenamente, undeva la trei-patru, la distanțe de 50 și maxim 100 km”, a detaliat Andrei-Ionuț Teslariu.
Argeșeanul Georgian Sandu câștigă locul al treilea
Ultimul dintre cele trei trofee naționale a fost câștigat de columbofilul Georgian Sandu, din Asociația Columbofilă Argeș, grație masculului cu seria RO-20-0381528-20. Coeficientul său este de 148,52 puncte de penalizare, iar una dintre cele mai bune etape dintre cele cinci clasate a fost concursul Partizanske (622 km), la care a obținut locul 9 din 5.104 porumbei.