În urmă cu câteva zile, columbofilii din asociațiile Cluj și Bistrița-Năsăud au concurat împreună pentru prima etapă de fond a actualului sezon. Sâmbătă, 08 iunie, cei 1882 de porumbei care au participat la acest concurs au fost lansați din Bratislava (Slovacia), având de parcurs până în crescătorii distanțe între 530 și 580 km.
Iacob Alexa câștigă cu porumbeii săi locurile 1 și 3 pe lansare și locul 1 crescători la etapa Bratislava 2019
Etapa a fost dominată într-o manieră foarte clară de Iacob Alexa (BN), care a câștigat atât locurile 1 și 3 pe lansare, cât și locul 1 la crescători, clasament din care au făcut parte încă 62 de columbofili. Participând cu un număr destul de mare de porumbei, Iacob Alexa a reușit să fie cel mai bun columbofil al etapei. Porumbeii săi au dovedit că se află într-o formă extraordinară, din cei 147 de porumbei pe care Iacob Alexa i-a angajat în cursă clasând 81, cu 21 de porumbei în primii 100 pe lansare. Primul porumbel sosit în crescătoria sa, în urma unui zbor de 572 de km, a fost o femelă reprodusă în anul 2016. 0207302/2016 este una dintre piesele de bază ale lotului de zbor concurat de Iacob și a reușit să fie cel mai bun porumbel al etapei, înregistrând o viteză de 1161.69 m/min. „Femela de pe primul loc este o bună zburătoare. De exemplu, în 2017 a fost locul 2 General pe județ, iar în 2018 a avut și alte clasări foarte bune, printre care un loc 2 pe lansare tot la un concurs de fond. Părinții săi au fost achiziționați de la Bucur Leonida, un coleg de asociație de la care am cumpărat mai mulți porumbei”, a explicat crescătorul. Pe lângă faptul că a câștigat această etapă, femela 0207302/2016 a fost nominalizată și pentru echipă. Clasându-se pe primul loc, femela a reușit un punctaj foarte mic, lucru benefic și pentru clasamentul crescătorilor. La doar trei minute diferență de primul porumbel sosit, în crescătoria columbofilului din Bistrița a revenit din cursă un alt porumbel. De data aceasta este vorba de un mascul, 0267606/2017, care sosind la fel de bine a reușit să ocupe locul al treilea pe lansare. La fel ca și prima femelă a făcut și el parte din echipă. Împreună, cei doi porumbei au acumulat un punctaj foarte mic, aducându-i crescătorului lor și locul 1 în clasamentul întocmit pe crescători. „Masculul de 2017, cel de pe locul al treilea, este un porumbel care participă pentru prima dată la etapele de distanță. Anul trecut a fost angajat doar la etapele de viteză-demifond, dar anul acesta va participa și la cele de distanță mai mare. Tatăl porumbelului provine din porumbei de la Mihai Trifan, în timp ce mama a fost achiziționată de mine, fiind o femelă pe linia lui Dromer”, a adăugat Iacob Alexa.
Pentru că deține un număr destul de mare de porumbei la lotul de zbor, s-ar putea crede că Iacob Alexa întâmpină mari probleme la alegerea echipei. Lucrurile nu stau chiar așa, columbofilul bistrițean cunoscându-și foarte bine porumbeii. Forma și sosirile foarte bune sunt criteriile după care își alege echipa la fiecare etapă, dovedind la acest concurs că se pricepe destul de bine. În final, iată, pe scurt, principalele puncte ale stilului său de a practica sportul columbofil: „Dețin un număr destul de mare de porumbei, pentru că locuiesc într-o zonă în care pierd mulți porumbei din cauza răpitoarelor. Concurez la văduvie și angajez porumbeii pentru fiecare categorie de zbor. Nu antrenez porumbeii între etape pentru că timpul nu îmi permite, ci doar îi angajez la fiecare etapă. Folosesc un singur fel de mâncare atât înainte de îmbarcare, cât și după etapă. Întotdeauna în ziua îmbarcării porumbeii primesc doar hrană curată, fără nimic adăugat pe ea. La fel, în ziua sosirii porumbeii primesc hrană curată, din care își aleg ce vor să mănânce, și doar în apă le pun electroliți. Porumbeii nu se văd înainte de îmbarcare, iar când sosesc au voie să se vadă doar pe holul volierei, fără a intra în compartimente”, a precizat, în încheiere, Iacob Alexa.