UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Ioan Bucșa, rezultate de invidiat!

 

Încă de la debutul sezonului competițional 2019, Ioan Bucșa din Sibiu a demonstrat că va fi unul dintre cei mai puternici concurenți ai campionatului sibian. După o primă etapă dominată categoric, pentru Ioan Bucșă au urmat alte cinci etape foarte bune, la fiecare dintre ele reușind clasări de top și serii de sosiri impresionante. La etapa trecută Ioan Bucșa a înregistrat a treia victorie zdrobitoare a sezonului, câștigând primele 10 locuri pe lansare și locul 1 la crescători.

Cea de-a șasea etapă a anului organizată de asociația columbofilă din județul Sibiu a fost concursul de la Feleacu (Cluj), o etapă de viteză la care au participat 701 porumbei și 34 de crescători. Concursul a avut loc în ziua de sâmbătă, 15 iunie 2019, având rolul mai mult de a pregăti porumbeii pentru etapa de fond Radomsko 1.

Primii 10 porumbei sosiți în același timp

Pentru etapa de la Feleacu, Ioan Bucșa a angajat 74 de porumbei, concurați la văduvie. Lansați la ora 06:00 dimineața, porumbeii săi au avut de parcurs 112 km, distanță care se pare că nu le-a pus nici un fel de problemă. După doar 90 de minute de zbor, primii porumbei au început să sosească în crescătoria lui Ioan Bucșa și nu oricum, ci într-o serie uluitoare. Nu mai puțin de 10 porumbei au sosit în același timp, fiind costatați de ceas în doar 15 secunde. Toți cei 10 porumbei, trei masculi și șapte femele, au ocupat primele 10 locuri ale clasamentului, ceea ce a făcut ca Ioan Bucșa să contorizeze a treia etapă din șase la care se impune incontestabil.

A patra etapă cu loc 1 crescători

Un atuu foarte important al crescătorului din Sibiu este, fără îndoială, capacitatea de a selecta cei mai potriviți porumbei pentru echipă. Din șase etape organizate până acum, la nu mai puțin de patru Ioan Bucșa a acumulat cel mai bun procent la crescători, ceea ce îi demonstrează măiestria în a-și concura și pregătii porumbeii. La etapa de la Feleacu, două femele din cei 10 porumbei sosiți în același timp, 0343248/2015 și 0224011/2016, au făcut parte din echipa pe care Ioan Bucșa a mizat de data aceasta și i-au adus un nou loc de 1 la crescători. Cele două femele sunt doi dintre cei mai constanți porumbei ai săi din actualul sezon, ambele cu toate etapele clasate până acum. Mai mult decât atât, femela 0224011/2016 se află pe lista scurtă a posibililor campioni naționali la categoria viteză, în acest moment concurând reclemată cu un stiker de control, conform prevederilor Federației Naționale a Crescătorilor de Porumbei din România. Forma este principalul criteriu după care Ioan Bucșa îi alege porumbeii de echipă, la care trebuie adăugată și inspirația crescătorului de a selecta mereu cei mai pregătiți porumbei.

„Porumbeii sunt concurați la văduvie totală, iar pregătirea lor urmărește pașii clasici. Folosesc un sortiment de mâncare din Polonia, căruia îi adaug în special mazăre atunci când trebuie să pregătesc un concurs de fond. În timpul săptămânii porumbeii primesc un singur fel de mâncare, o hrană simplă, ușoară și sunt duși la antrenamente cu mașina în măsura în care dispunem de timp. De regulă facem mai multe antrenamente de felul acesta, iar dacă nu avem timp suficient îi ducem măcar la unul. După antrenament porumbeii au voie să stea o perioadă împreună, după care sunt separați. Înainte de etapa de la Feleacu au fost duși la un singur antrenament. Acum, o parte dintre ei vor merge la etapa de fond, iar o altă parte vor fi păstrați pentru a concura la etapele de viteză-demifond”, a precizat Ioan Bucșa.