UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Nordhausen, o cursă de Extrem care a pus la grea încercare porumbeii crescătorilor din Provincia de Vest (partea 1)

Crescătorii din Provincia de Vest au simțit „gustul“ primei etape de Maraton Extrem în data de 29 iunie, atunci când a avut loc lansarea porumbeilor pentru cursa care a avut ca punct de plecare localitatea Nordhausen, Germania. La acest concurs, cei 408 de columbofili din județele Arad, Bihor, Caraș Severin, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Timiș au angajat un număr de 3.679 porumbei, iar primele păsări sosite au fost înregistrate în zorii celei de a doua zi de la lansare. În articolul de azi îi vom prezenta pe câștigătorii concursului, dar vom arunca o privire și pe clasamentele județelor Arad, Bihor și Sălaj.

Locul 1 Nordhausen 2024 a fost câștigat de către masculul cu seria 0454761-2022, pasăre de echipă din lotul tandemului Ardelean Ionuț + Nikolas, din județul Sălaj, acesta reușind să își adjudece victoria cu o viteză medie de 1.030,71 metri înregistrată pe parcursul celor 980 de kilometri până la volieră. „Mă numesc Ionuț Ardelean și, din anul 2021, împreună cu băiatul meu, Nikolas, formăm tandemul Ardelean Ionuț & Nikolas. Concurăm în cadrul Filialei Columbofile Voiajorul Sălaj, iar eu sunt membru activ din anul 2015. Categoriile preferate de către noi sunt Maratonul și Maratonul Extrem, iar anual reproducem în jur de 100 de pui. De regulă, începem sezonul cu porumbeii maturi cu un lot de 50-70 cursieri. La etapa de Nordhausen 2024 am angajat o echipă formată din 12 porumbei, 10 maturi și 2 yearlingi, pe care i-am jucat atât la natural, cât si la văduvie.

Ionuț Ardelean

Masculul câștigător, ca și yearling, a fost locul 1 județean Maraton Tineret și locul 2 județean al categoriei As Maraton Tineret, în anul 2023, cu etapele Karlovy Vary – Dresda – Berlin, iar anul acesta, ca matur, a reușit să facă diferența pe tot concursul printr-o sosire spectaculoasă între noapte și zi, la o etapă fără grad de comparație. Mă refer aici ca și dificultate, fiind un zbor extrem de greu, cu vânt din față. Clasat pe locul 1, din cei 3.679 de porumbei, masculul a sosit cu un avans de peste o oră față de locul 2, eu având distanța aeriană mai mare cu 38 kilometri față de următorul în clasament. Consider că doar un porumbel excepțional, cu un maxim de calități, poate fi capabil de a obține o astfel de performanță. În opinia mea este cel mai frumos și loial mascul, care mi-a umplut sufletul de bucurie și recunoștință. Trebuie să visezi înainte ca visele tale să devină realitate“, a precizat Ionuț Ardelean.
Locul 2 pe lansare i-a revenit lui Florin Brindea, din județul Bihor, a cărui femelă, cu seria 2020271-2022, a parcurs distanța de 942 kilometri cu viteza medie de 930,77 metri pe minut, fiind urmată, pe locul 3 în clasamentul general, de către porumbița cu seria 0444043-2022, ce aparține tandemului Fildan V. & Rutten R., din același județ Bihor. Aceasta a propagat în aer o viteză medie de 907,76 metri pe minut pe durata cursei de 980 de kilometri.
 
În clasamentul rubricii Crescători al acestui concurs s-a impus Iuliu Timișan, din județul Arad, care a obținut un coeficient de 5,98 puncte de penalizare.

Iuliu Timișan

„Sezonul acesta l-am abordat cu 93 porumbei, cel mai mare numeric pe care l-am avut în ultimii ani. Între acești 93 porumbei am avut și opt porumbei tineri, voiajori albi, cu care voi zbura doar până la etapele de Fond inclusiv. La etapa de Nordhaussen 2024 am angajat 25 porumbei, din care am clasat 10. Metoda de zbor este văduvia, zburând atât masculii, cât și femelele. Primul porumbel, care a sosit pe locul 8, era nominalizat și la echipă, respectiv yearlingul cu seria 0085135-2023. Tatăl lui este un reproducător consacrat la mine în volieră, cu origine Batemburg, pe linia lui «Special One» și Harold Zwiers. Din acest mascul am avut, în 2019, porumbel care a ocupat locul 4 județean As Maraton Tineret 2020 și încă un porumbel cu care am obținut locul 1 Crescători la o etapă de Fond Tabor, în anul 2022. Mama lui este o femelă de la renumitul trio Măgirescu + Ojog + Dorneanu, pe linia lui «Super Velden». Al doilea sosit din echipă a fost femela 0054962-2022. Este o pasăre care confirmă zicala «bun cu bun scoate bun», ea fiind rezultatul unei împerecheri comune cu un mascul al prietenului meu Marcel Ilia, din Timișoara, mascul cu origine Jellema, din care a avut mai multe păsări cu norme la Maraton și Maraton Extrem. Mama femelei este primită cadou de la Ioan Dabu și este fiica din campionul prietenului meu la As Maraton Arad 2017. 0085135-2023 a clasat, anul acesta, două etape de Demifond și o etapă de fond Tabor, din data de 15.06.2024, sosind al șaselea pe crescătorie, iar anul trecut a clasat pe locul 171, din 6.054 porumbei, etapa de Maraton Dresda Național, obținând 28 puncte penalizare.

Ambii porumbei sunt de talie medie, cu un stern lung și musculatură elastică. Penajul este fin și au aruncat o pană până în prezent. Au o vitalitate excelentă și au fost introduși în echipă datorită formei extraordinare pe care au prezentat-o la antrenamentele din jurul casei. Masculul a fost ultimul nominalizat la echipă, fiind pus exact înainte de îmbarcare, când l-am ales din alți trei masculi yearlingi tocmai datorită punctelor de formă de pe piept. Acest rezultat de locul 1 din 408 crescători reprezintă o confirmare a evoluției mele în columbofilie, prin munca depusă și timpul petrecut printre porumbei, observând detaliile. De asemenea, mă bucur că porumbeii aduși și selectați în crescătorie și perechile gândite anii trecuți produc rezultatele așteptate și îmi dau speranțe pentru ca, la final de an competițional, să fiu din nou pe podiumul categoriei Maraton, de această dată și ca și crescător“, a declarat Iuliu Timișan. El a adăugat că, Maratonul Karlovy Vari, organizat în același weekend, primul porumbel sosit în crescătoria sa este fratele de cuib al lui 0085135-2023. „Așa cum se vede, părinții acestor păsări provin din colaborări cu alții colegi columbofili. După cum am specificat și cu alte ocazii, am avut satisfacții deosebite în urma colaborării cu Paul Toader, Marcel Ilia, Ioan Dabu, Mircea Zerie, deoarece nu doar că am obținut păsări deosebite, ci am câștigat și prieteni buni“, a mai spus crescătorul arădean.
Locul 2 Crescători în clasamentul concursului Nordhausen a fost câștigat de către tandemul Pătruți & Onița, din județul Timiș, cu 15.77 puncte, iar locul 3 Crescători a revenit echipei Maraton Vest, din județul Sălaj, cu un total de 19,85 puncte de penalizare.

Clasament Arad

La nivelul județului Arad, la categoria Porumbei s-a impus Ionuț Burcă, prin femela cu seria 2005657-2022, care și-a surclasat concurența județeană, sosind acasă, după un zbor de 996 de kilometri, cu viteza medie de 871,47 metri pe minut. „Am început sezonul columbofil 2024 din etapa a doua, angajând 102 porumbei, 22 fiind tardivi care au fost concurați doar până la etapa Level – 370 kilometri. La primul Extrem Nordhaussen am angajat 25 de «atleți», din care opt yearlingi și 17 maturi de doi ani. Femela care mi-a adus bucuria, dar a și păstrat oarecum tradiția de anul trecut, este «Daytona», o femelă cu calități deosebite. Ea a fost reprodusă din masculul DV-0185-21-484 «Son Barcelona Lady» – Armin Schmidt & Sohn, linie Noel Peiren, fiu din «Barcelona Lady» și nepot din «Magic Barcelona», original Noel Peiren. Mama, RO-6029052-2017 , «Magda Sony-Strong», originală Ionuț Burcă, este fiică din «Sony – Strong», câștigător al locului 1 național Maraton Național Palmares 2 Ani, și nepoată din «Strong», câștigător al locului 7 internațional Maraton, și din „Miță“, câștigător al locului 1 național Fond, 1 național AS Fond și 8 internațional Fond. Așadar, «Daytona» este o femelă cu super-origini, campionă din campioni, așa cum își dorește orice crescător. A fost concurată la văduvie, fiind reprodusă în ianuarie 2023, dar poartă un inel Gold de 2022. Are o talie medie, bogată în musculatură, un penaj soft, spate lat, coada într-o pană, braț scurt. Atunci când o ții în mână îți dă senzația că, într-adevăr, calitățile ei sunt cele ale unui porumbel superior. Etapa de Nordhaussen s-a desfășurat pe caniculă, 36ºC, cod galben de căldură și vânt din față cu rafale, condiții grele. Porumbeii au fost lansați la ora 6:50, cam târzie ora pentru a străbate cu bine „sahara“ pe ultimii 400 kilometri, când este cel mai cald și mai obositor pentru porumbei. Pentru a reuși asta, porumbeii trebuie să aibă calități, precum voință, sănătate și să fie bine pregătiți, dar să aibă și șansa de a găsi apă pe drum. În acel weekend s-au pierdut foarte mulți porumbei în aceeași zi la concursuri de la 350 – 1.100 kilometri aerieni.

Ionuț Burcă

După aceste clasări cred că testul calității este evident. «Daytona» s-a mai remarcat în acest sezon și la Level I – 370 kilometri, unde a fost din nou o etapă grea, cu vânt din față, la care s-au pierdut și atunci multe păsări, ea câștigând locul 17 din 2.841 porumbei, sosind prima pe crescătorie. Atunci, într-adevăr, mi-a atras atenția. Mai are clasate și câteva etape de Viteză, dar și un Fond de 623 de kilometri. La Extrem însă a intrat pe categoria ei și s-a văzut diferența. Acum așteptăm Stendal Național și ne pregătim pentru această etapă sperând din nou la o figură frumoasă“, a transmis Ionuț Burcă. El a menționat că primul său porumbel sosit de la Maraton Karlovy Vary, cursă organizată tot în data de 29 iunie, este un yearling pe nume «Richard», acesta fiind frate 100% cu «Daytona», zburător care a ocupat locul 21 din 8.535 porumbei, dar și locul 3 Clubul Gold.
Teodor Varsandan a ocupat locul 2 județean datorită sosirii porumbiței sale de echipă, femela cu seria 0505088-2022, care a zburat cursa de 976 de kilometri cu viteza medie de 867.23 metri pe minut, iar pe locul 3 s-a clasat masculul yearling cu seria 0085135-2023, aparținând lui Iuliu Timișan, tot pasăre de echipă, care a străbătut cei 986 de kilometri cu viteza medie de 862.33 metri pe minut, ajutându-l astfel pe proprietar să obțină locul 1 Crescători pe județ, cu 11,75 puncte de penalizare, dar și în obținerea locului 1 Crescători pe întreaga lansare. Locul 2 Crescători al județului Arad a revenit lui Cătălin Galos, cu un coeficient de 36,71 puncte de penalizare, iar pe locul 3 județean Crescători s-a clasat Attila Mester, care a obținut 63,14 puncte.

Clasament Bihor

2020271-2022 este seria femelei care i-a adus proprietarului său, Florin Bindea, locul 1 în clasamentul județului Bihor. Porumbița a fost înregistrată ca sosită a doua zi, aceasta dezvoltând pe parcursul celor 942 de kilometri pe care i-a avut de zburat o viteză medie de 930,77 metri pe minut. „Am început acest sezon cu un numeric de 50 de porumbei, din care 15 au fost retrași după primul Fond. La acest concurs de Extrem am angajat 18 cursieri, 11 maturi și șapte tineri. Femela cu seria 2020271-2022 a reușit să obțină locul 1 județean și loc 2 în clasamentul general, din 3.679 de porumbei. Ea este 50% Jelle Jellema și 50% familia mea de porumbei de bază, Aarden × Cor de Hejde. Eu concurez porumbeii doar la natural, iar porumbița a fost trimisă pe ouă de 5 zile, atracția ei față de cuib fiind foarte mare. Ca și calități pot aminti un braț foarte puternic, o musculatură extra și o vitalitate foarte puternică. Pentru mine este un rezultat excepțional, femela fiind verișoară cu campioana Provinciei de Vest la categoria As Extrem Maturi 2023, verișoară și cu campionul provincial As Extrem Tineret 2023, nepoată din campionul provincial Maraton Palmares 2 ani 2022, iar sora ei de cuib a câștigat locul 3 pe club la Clubul Gold 2023.

2020271-2022 / Florin Bindea

Mă bucur, de asemenea, pentru acest rezultat deoarece la ultimele trei Maratoane Extreme, în județul nostru, am reușit să obțin locul 1, locul 4 și din nou locul 1, cu trei porumbei diferiți, dar rude între ei. Pentru mine este ceva la care nici nu am visat. Consider că cea mai mare realizare a mea este că, după patru ani de când concurez porumbeii, am reușit să încheg o familie extraordinară de voiajori, având deja la matcă patru campioni concurați și reproduși la mine în crescătorie și sper ca și în acest an să mai adaug o pasăre, acesta fiind și scopul meu în acest sezon. Vreau ca, în viitorul apropiat, să am o matcă formată doar din păsări crescute, selectate și concurate la mine în crescătorie“, a explicat Florin Bindea.
Tandemului Fildan V. & Rutten R. și-a asigurat locul 2 județean prin sosirea porumbiței lor cu seria 0444043-2022, femelă care a parcurs distanța de 980 de kilometri cu viteza medie de 907,76 metri pe minut. Locul 3 județean a revenit echipei Bic D. + Ungur datorită sosirii masculului lor de echipă cu seria 2020005-2022, care a înregistrat viteza medie de 863.82 metri pe minut, în cei 955 de kilometri pe care i-a avut de parcurs.

În urma clasărilor bune ale porumbeilor nominalizați la echipă, locul 1 în clasamentul Crescători din județul Bihor a fost câștigat de Matia Călin Șchiop, cu 42,98 puncte de penalizare. „Primul contact cu porumbeii l-am avut la vârsta de 14 ani și am început să concurez la vârsta de 19 ani. Având locația aproape de finalul traseului, șansele de a concura porumbeii pe distanță scurtă și medie sunt mai mici. De aceea prefer cursele lungi de Maraton și Maraton Extrem.

Matia Călin Șchiop

Am început sezonul 2024 cu 55 de porumbei, iar la etapa de Maraton Extrem am angajat 10 porumbei, din care s-au întors acasă șase, clasând cinci dintre aceștia. Primul porumbel de echipă, cu seria 0523451-2022, provine din porumbeii lui Philip Geerding, din Olanda. Al doilea porumbel, cu seria 94117-2021, este o pasăre de Kipp. Metoda prin care îmi pregătesc și prin care îmi concurez porumbeii este metoda natural, iar etapele la care au clasat cel mai bine sunt Maraton și Maraton Extrem. Ei au mărime medie spre mică, sunt ușori și au musculatură foarte bine dezvoltată. Cred că antrenamentele, pregătirea și selecția sunt foarte importante. Iar menținerea sănătății porumbeilor și, de asemenea, motivația lor cred că fac diferența. Este o plăcere deosebită să aștepți porumbeii care trebuie să sosească acasă din cursă, iar asta mă face fericit și satisfăcut“, a transmis Matia Călin Șchiop.
Echipa Bic D. + Ungur este prezentă și pe podiumul județean al clasamentului Crescători, unde a ocupat locul 2 județean, cu 58,27 puncte, iar pe locul 3 județean Crescători îl găsim pe Marius Sandro, cu un coeficient de 71,64 puncte de penalizare.

Clasament Sălaj

Cea mai rapidă pasăre sosită de la Extrem Nordhausen 2024 în județul Sălaj a fost masculul care a obținut și locul 1 pe întreg concursul, porumbelul cu seria 0454761-2022, care aparține tandemului Ardelean Ionuț + Nikolas. El a fost urmat, pe locul 2 județean, de către femela 0450295-2022, a echipei Maraton Vest, care a sosit acasă după zborul de 998 de kilometri cu viteza medie de 815,81 metri pe minut. Podiumul județean este completat de porumbița tandemului Lucaciu + Cighi, cu seria 0399443-2021, care a fost înregistrată pe durata zborului de 1.003 de kilometri cu viteza medie de 789,65 metri pe minut.

Echipa Maraton Vest a obținut și locul 1 județean Crescători la acest prim zbor de Extrem din sezonul 2024, cu un punctaj de 26,61 puncte de penalizare, fiind urmată în clasamentul județean de de către Familia Drăgan, cu 79,85 puncte, în vreme ce pe locul 3 a regăsim echipei Pocola + Ficuț, cu un coeficient de 83,65 puncte de penalizare.