UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Nordhausen, o cursă de Extrem care a pus la grea încercare porumbeii crescătorilor din Provincia de Vest (partea 2)

Dacă în prima parte a articolului dedicat etapei de Maraton Extrem – Nordhausen, organizată, în data de 29 iunie, vi i-am prezentat câștigătorii concursului, precum și pe crescătorii care au ocupat primele trei poziții în clasamentele județelor Arad, Bihor și Sălaj, în articolul de azi vom merge în județele Caraș Severin, Timiș și Satu Mare, pentru a-i cunoaște pe columbofilii care au sărbătorit la finalul acestui frumos concurs.

În județul Caraș Severin, cursa de Extrem Nordhausen a fost câștigată de către pasărea lui Cristian Vit, masculul cu seria 0198914-2022, care a avut de zburat 1.071 de kilometri, distanță pe care a străbătut-o cu viteza medie de 773,04 metri pe minut. „Practic columbofilia din anul 2001, dar porumbei am de mic copil. Ca și categorii de zbor prefer Maratonul Extrem, iar etapele scurte sunt antrenament pentru musculatura și educarea păsărilor. Am început zborurile în sezonul 2024 cu un numeric de 60 de păsări, dintre care 20 de porumbei maturi, cu vârsta de doi și trei ani, iar restul lotului a fost format din yearlingi, pe care după o etapă de Fond de 600 de kilometri i-am oprit acasă pentru sezonul următor, deoarece la noi, în Zona de Vest, etapele de Fond sunt catastrofal de grele, mai ales pentru păsările tinere.

Cristian Vit

La etapa Nordhausen am angajat un numeric de 15 porumbei, doar maturi, dintre care au revenit acasă doar patru, deoarece a fost un zbor de Extrem foarte greu pentru noi, cei din județul Caraș Severin. Porumbelul câștigător este reprodus la mine în volieră din părinți cu rezultate doar la concursurile de Extrem, din păsări 100% Ion Caragea, un super maratonist cu păsări foarte bune. Masculul a fost jucat la natural, pe ouă de 10 zile. Porumbelul a clasat anul acesta doar acest zbor de Extrem, cu toate că a mai jucat o etapă de Maraton anul trecut, în 2023, dar fără să claseze, atunci fiind doar un yearling fără experiență. Are o musculatură elastică și arată foarte bine la mână, după fiecare etapă revenind la crescătorie foarte fresh. Diferența a făcut-o datorită originilor bune din care provine și datorită antrenamentului și pregătirii făcute de mine. Acest rezultat a fost ceva de vis pentru mine și doresc fiecărui crescător de Maraton să treacă prin emoțiile prin care am trecut eu de data aceasta“, a declarat Cristian Vit, care a adăugat că și-ar dori să vadă înființate cluburi speciale pentru zborurile de Maraton Extrem.
Pe locurile 2 și 3 în județul Caraș Severin au fost înregistrate ca sosite două păsări de echipă ale Fraților Buliga, respectiv femela cu seria 0223330-2022, ce a ajuns acasă după cursa de 1.134 kilometri cu viteza medie de 759,26 metri pe minut, și porumbița 0223336-2022, ce a dezvoltat în aer viteza medie de 748,33 metri pe minut. Datorită clasărilor de vârf a celor două femele, tandemul Frații Buliga și-a adjudecat și locul 1 județean Crescători, cu 11,47 puncte de penalizare.

Vasile Buliga

„Acest sezon l-am abordat cu un lot format din 63 porumbei, iar la Nordhausen am angajat o echipă de nouă porumbei și am clasat cinci. Păsările de la echipă sunt păsări constante în sosiri, specializate pe etapele de Maraton și Maraton Extrem. Sunt păsări deosebite la mână, iar ca sânge sunt 50% Bebe Alexandrescu și 50% Frații Buliga. Metoda de joc pe care o practicăm este văduvia. Acest rezultat obținut este o performanță pe măsură, ținând cont că am avut distanța cea mai mare din concurs, respectiv 1.134 de kilometri, zburând cu o diferență de 200 de kilometri față de cei din prima linie. Dar, după cum bine știm cu toții, porumbeii buni fac diferența“, a conchis Vasile Buliga, care formează un tandem alături de fratele său Ion Buliga.
Locul 2 județean Crescător i-a revenit lui Ionel Crăciun, cu un total de 27,53 puncte, iar pe locul 3 s-a clasat tandemul Doban & Molnar, cu un coeficient de 68,81 puncte de penalizare.

Clasament Timiș

În clasamentele județului Timiș s-a impus, în mod clar, tandemul Pătrăuți & Oniță, echipă formată din Adrian Pătrăuți și Valentin Oniță, care a reușit să ocupe locurile 1, 2 și 3, respectiv locul 1 județean Crescători. Prima pasăre a echipei sosită din această cursă a fost femela cu seria 2002829-2022, care a izbutit să ajungă acasă după cursa de 1.074 de kilometri a doua după lansare, cu viteza medie de 835,13 metri pe minut. Cea de-a doua femelă sosită în clasamentul județean a fost și prima sosită de la echipă, aceasta fiind porumbița 2002824-2022, care a fost înregistrată cu viteza medie de 825,33 metri pe minut, în timp ce pe locul 3 s-a clasat femela cu seria 1223157-2021, care a înregistrat o viteza medie de 813,68 metri pe minut.

Valentin Oniță

„Sezonul 2024 l-am început cu un efectiv de 52 porumbei, 28 femele și 24 masculi, iar la această etapă am îmbarcat 27 porumbei, 26 femele și un mascul. Porumbelul de pe locul întâi este o femelă din anul 2022, fiind o combinație Curea Dinu x Desbuquois Gebr x Menne x van Tuyl. Porumbeii sunt concurați la sistemul natural, femela fiind îmbarcată pe un pui de șapte zile, așa cum au fost și celelalte femele. Porumbița câștigătoare nu a ieșit în evidență până acum, fiind prima etapă de Extrem la care participă, ea fiind trimisă la vârsta de un an la două concursuri de Maraton. Este o pasăre de talie medie spre mică, foarte suplă, având o aripă bine ventilată și un penaj mătăsos.

Cu privire la această etapă, care s-a desfășurat în condiții grele, cu sosiri târzii, a doua zi spre prânz, pot să spun că suntem mulțumiți de rezultatul obținut de către porumbeilor noștri, având în vedere că am ocupat locurile 1, 2, 3, 5 etc. în clasamentul județean, iar porumbeii de pe locurile 2 și 5 au fost nominalizați la echipă, obținând astfel și locul 1 județean Crescători“, a explicat Valentin Oniță.
Locul 2 Crescători în clasamentul județean a fost ocupat de către Alin Talpeș, cu 23,77 de puncte de penalizare, iar locul 3 județean i-a revenit lui Ilie Alămurean, cu un total de 44,58 puncte.

Clasament Satu Mare

În clasamentul județului Satu Mare, primele trei poziții pe lansare au fost câștigate doar de către femele, cea mai rapidă dintre ele fiind seria 0144113-2021, care îi aparține lui Marius Sabou, ea ajungând acasă în cea de-a doua zi de concurs, parcurgând cei 953 de kilometri cu viteza medie de 886,01 metri pe minut.

Marius Sabou

„Sunt membru al Filialei Columbofile Satu Mare și am început sezonul 2024 cu un număr de 76 de porumbei. La etapa de Extrem Nordhausen, care s-a dovedit a fi o cursă foarte grea, am angajat 34 de porumbei, din care 29 de maturi și 5 yearlingi. Femela 0144113-2021, cea care și-a adjudecat locul 1 pe județul Satu Mare, este la rândul ei nepoată din celebra «Luna», având în pedigree și o femelă de Niko Volkens. De menționat că această pasăre a mai clasat cursele de Berlin 2023 și Stendal 2023. Ea prezintă niște calități fizice deosebite, care au și făcut diferența, ajutate de motivare și sănătate în același timp, iar performanța obținută de ea de această dată reprezintă pentru mine o bucurie deosebit de mare“, a precizat Marius Sabou, care a adăugat că metodă de zbor abordată este naturalul.
Cea de-a doua porumbiță din clasamentul județului Satu Mare a fost femela cu seria 0326678-2022, pasăre ce aparține lui Alexandru Gyurkan. Ea a parcurs cei 952 de kilometri cu viteza medie de 843,52 metri pe minut, fiind urmată în clasament, pe locul 3 județean, de către porumbița lui Sergiu Vanani, femela cu seria 0144053-2021, care a zburat distanța de 952 de kilometri cu viteza medie de 843,33 metri pe minut.

În clasamentul rubricii Crescători al acestui județ s-au evidențiat porumbeii de echipă ai lui Norbert Demeter, păsări care au câștigat locul 1 județean cu un punctaj de 38,91 puncte de penalizare.

Norbert Demeter și 0141612-2021

„Am 33 de ani, sunt din localitatea Vetiş și particip la concursurile cu porumbeii în cadrul Filialei Columbofile Satu Mare din anul 2009. Categoria mea preferată de zbor este Maratonul. Sezonul 2024 l-am început cu un numeric de 55 de porumbei la lotul de zbor, iar pentru prima etapă de Extrem – Nordhausen am pregătit și angajat o echipă de șase porumbei, dintre care au reușit să claseze patru. Porumbeii care mi-au adus acest rezultat de vis provin din cursierii bunului meu prieten Andrei Ionescu, de la Târgovişte, căruia vreau să îi mulțumesc pe această cale pentru tot sprijinul acordat pe parcursul anilor, în combinație cu porumbei de la Sergiu Vanani, în special păsări pe linia lui «Storm».

0141614-2021 / Norbert Demeter

Lotul de zbor îl concurez prin metoda natural, ambii porumbei de echipă plecând la etapă de pe pui de șase zile. Aceștia au o talie mijlocie spre mică, cu o musculatură bogată, temperament calm, capacitate de recuperare foarte bună și atașament mare față de cuib. Acest rezultat reprezintă un vis împlinit pentru mine, iar pe viitor sper să reușim să realizez o normă frumoasă la Maraton Extrem sau chiar As Maraton Extrem“, a precizat Norbert Demeter.
Locul 2 județean Crescători i-a revenit lui Sergiu Vanani, cu 40,86 puncte, iar locul 3 a fost revendicat de către Vasile Pop, cu 60,31 puncte de penalizare.

Noutăți