UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969
Ultima actualizare: iunie 13, 2024

NORME METODOLOGICE DE APLICARE A RNC al UNCR COLUMBA

CAPITOLUL I
NOTIUNI LEGATE DE COLUMBOFILI SI CONCURSURI


Columbofilii
Art.1 Competițiile cu porumbei sunt practicate de către columbofili, proprietari de porumbei voiajori, și presupune angajarea porumbeilor la concursuri pe diferite distanțe. Aceștia posedă în mod obligatoriu: porumbei călători, crescătorie, ceas constatator electronic dintre mărcile agreate de UNCR “COLUMBA”și legitimație tip card.
Art.2 Pentru a putea participa la concursuri, columbofilii se înscriu în cluburi din cadrul filialele columbofile. Membrii columbofili pot opta să se înscrie într-o altă filială columbofilă decât cea pe raza căreia au crescătoria, cu condiția ca filiala primitoare să fie de acord.
La nivelul municipal, orășenesc și comunal, membri columbofili se înscriu în Cluburi columbofile (denumite în continuare Cluburi), care activează ca sucursale ale filialelor columbofile UNCR “COLUMBA”, unde achită toate taxele aferente.
Ulterior, membri columbofili sunt activați în Programul Național de Clasamente, unde li se introduc datele personale, conform cererii de adeziune, și titulatura sub care vor concura în Campionatul Național Columbofil.
Membri columbofili din cadrul filialei județului Ilfov și cei din filiala municipală Bucuresti vor concura împreună în Campionatul Național Columbofil la categoriile Maraton Extrem, Maraton, Fond și Demifond, pe un singur plan de concursuri întocmit și validat de comun acord, prin votul delegaților desemnați de cluburile columbofile din cadrul acestor filiale. La categoria Viteza, în masura în care își exprimă voința, pot participa la concursuri comune sau pot fi organizate planuri de concurs separate (un plan de concurs aferent filialei Ilfov și unul sau mai multe planuri de concurs aferente filialei municipiului Bucuresti). Membri columbofili cu domiciliul sau crescătoriile situate pe raza județului Ilfov și a municipiului Bucuresti se inscriu intr-una dintre aceste filiale columbofile, în funcție de opțiunea proprie, fără vreo îngrădire în acest sens.
Art.3 În Campionatul Național Columbofil se vor întocmi clasamente pe Centre de clasament, care grupează columbofilii în funcție de coordonatele crescătoriei la cel mai apropiat Centru de clasament. La fiecare inceput de sezon, responsabilii tehnici ai cluburilor vor lua coordonatele centrului de îmbarcare și, sub semnatură, le vor transmite la filiala județeană și, vor fi introduse de tehnicul Filialei in PNC.
Art.4 Filialele columbofile înființează și desființează cluburi columbofile pe teritoriul României, cu excepția deciziilor luate în ședințele Consiliului Director.

        O filială nu își poate constitui un club pe teritoriul altui județ decât în situații excepționale, legate de direcția diferită de zbor sau de relief, cu acordul filialei columbofile care își are sediul în acel județ și a Consiliului Director al Uniunii, urmând ca această hotărâre să fie validată în următoarea Conferință Națională.

         Pentru înființarea unui club columbofil, pe lângă procedurile statutare din filiala, este nevoie și de aprobarea înființării dată de către Consiliul Director al UNCR “COLUMBA”și validarea acestor hotărâri de către Conferința Națională Columbofilă. Filialele columbofile care înființează cluburi noi vor trimite o solicitare în acest sens pe adresa UNCR “COLUMBA”, cu minim 15 zile înainte de sedința acesteia. În prealabil, Consiliul Director al filialei columbofile va aviza aceste cereri, în ședință desfășurată cu prezența fizică a membrilor sau on-line. Conducerea clubului este asigurată de un comitet compus din trei până la cinci membri, aleși de membri clubului: președinte, responsabil tehnic, vicepreședinte cu atribuții financiare și membri.

        Două cluburi din cadrul aceleași filiale nu pot avea sediul în aceeași locație, cu aceleași coordonate, indiferent de numărul de membri din care sunt constituite.


Art.5 Columbofilii au obligația să achite cotizațiile pentru a dobândi calitatea de membri cu drepturi depline, indiferent dacă vor concura individual sau în tandem.

         Un membru columbofil  se poate înscrie în orice club columbofil al unei filiale columbofile, indiferent de locația crescătoriei sale, cu mențiunea că, la constituirea unui nou club în cadrul unei Filiale, acesta să nu poate fi format din membri ce aparțin altor filiale vecine. Un club nou nu se poate înființa cu un procent mai mare de 20% din membri aparținători ai altui club al filialei.

         Filialele columbofile au obligația să primească ca și membri toți columbofilii care au crescătoria pe raza județului, respectiv pe raza municipiului București, unde își desfășoară activitatea filiala, cu excepția celor care au suferit sancțiuni disciplinare de excludere (pe perioada excluderii). Filialele columbofile care aproba dobândirea calității de membru pentru persoane care au suferit asemenea sancțiuni vor fi sancționate cu dezafilierea.
Art.6 O comisie stabilită de Consiliul Director al filialei va determina (măsura) coordonatele GPS ale crescătoriei, care vor fi introduse în Programul Național de Clasamente (denumit în continuare PNC), alături de datele de identificare ale columbofilului și de titulatura de concurs (care apare în clasamente), care poate fi aleasă de columbofil, precum și acordul GDPR, semnat de fiecare membru columbofil.
În programul de clasamente, fiecare columbofil (tandem) are atribuit un cod unic, iar porumbeii, cu care concurează și care se introduc în Programul Național de Clasamente în fiecare an, sunt legați direct de acest cod. Schimbarea codului conduce la pierderea palmaresului la crescător, iar în vederea menținerii palmaresului pentru porumbel se va formula o cerere către CNC, în vederea recalculării.

CAPITOLUL II CONCURSURILE COLUMBOFILE ȘI ORGANIZAREA ACESTORA DE CĂTRE FILIALELE UFCR

Art.7 Organizarea concursurilor cu porumbeii voiajori, din punct de vedere tehnic, reprezintă respectarea întocmai a procedurilor, începând de la îmbarcarea porumbeilor și până la omologarea concursului de către CNC. Se organizează următoarele tipuri de concursuri: Viteză, Demifond, Fond, Maraton și Extrem. Aceste proceduri sunt prevăzute în prezentul RNC și se aplică în mod imperativ. Concursurile se desfășoară începând cu datele mentionate în partea I a RNC pentru perioada 2023-2025 și până în datele din luna august, mentionate pentru fiecare an din această perioadă, pentru porumbeii maturi și porumbei de un an (yearling), respectiv din primul weekend al lunii iulie până în primul weekend al lunii octombrie pentru concursurile cu puii. Puii pot fi concurați în aceleași concursuri cu maturii și tinerii, fiind clasificați exclusiv cu porumbeii tineri (yearlingi).
Porumbeii participanți la concursuri vor fi introduși în lista de start electronic din PNC. Porumbeii maturi se introduc până la data stabilită de Comitetul Filialei, nu mai târziu de începerea campionatului, după care accesul se va bloca. Puii pot fi cuplați în momentul în care se dorește angajarea lor în concurs. În cazul cuplărilor de urgență, fișa va fi introdusă în dosarul virtual al respectivului crescător.
Cuplarea senzorilor se face obligatoriu pe Cluburi, de către personae desemnate de conducerea cluburilor. Crescătorii care nu respectă această decizie nu vor putea concura în Campionatul Național Columbofil.
Art.8 Concursurile se organizează de către filialele columbofile ale UNCR “COLUMBA”, care, premergător datei stabilite de CNC, vor introduce în Programul Național de Clasamente (PNC) planul de concursuri pentru sezonul 2023-2025 și protocoalele încheiate între filialele columbofile sau încheiate între grupări zonale sau între provincii. În prealabil, acesta va fi validat de Adunarea Generală a filialei. Planul de concursuri poate conține:
– 8 (opt) etape din categoria VITEZA
– 7 (șapte) etape din categoria DEMIFOND
– 5 (cinci) etape din categoria FOND
– 3 (trei) etape din categoria MARATON
– 3 (trei) etape din categoria EXTREM.
Comitetul Director al Asociației are obligația de a soluționa problemele apărute cu privire la planul de concursuri și desfășurarea acestora.
Nu pot fi organizate concursuri cu participare sub minimul general de membri sau porumbei stabilit pentru fiecare tip de concurs, chiar dacă acest concurs este ultimul din planul de concursuri.
Organizarea concursurilor de Fond, Maraton și Extrem se va acorda filialelor pe baza unui dosar de organizare, care va trebui să îndeplinească anumite criterii. Fiecare filială organizatoare va trebui să aibă constituit un Comitet de Organizare la etapele care sunt în sarcina sa.
    Filialele organizatoare de concursuri vor gestiona nu doar din punct de vedere tehnic, ci și din punct de vedere financiar întreaga organizare a etapelor, organizatorului revenindu-i întreaga raspundere tehnico-sportivă și financiară pentru buna desfășurare a etapelor.
    Pentru categoria Viteză, o filială columbofila poate organiza mai multe planuri de zbor la cererea reprezentanților cluburilor columbofile, cu aprobarea Adunarii Generale a acesteia, cu mențiunea că acestea nu se vor uni niciodată pe parcursul sezonului.

   Planurile de zbor vor conține un număr de maxim opt (8) etape din această categorie.

   Un membru columbofil nu poate participa în aceiași dată (același weekend) la două sau mai multe etape de concurs la categoria Viteză. Organizarea etapelor de viteză prevăzute în planurile de concurs se efectuează de către un club columbofil desemnat de Consiliul Director al Filialei Columbofile. Comitetul de conducere al clubului organizator va fi responsabil de organizarea etapelor de viteză din planul de concurs.
    Filialele columbofile nu pot organiza etape din categoria viteză, cu distanțe superioare limitei de 420 km. Aceasta limită superioară este aplicabilă la nivel FCI. ( 400 Km, la care se poate adăuga toleranța de +/- 5%)
    Planul de concursuri se respectă, cu mențiunea că organizatorii pot alege inversarea etapelor de viteză și demifond. În caz de forță majoră, cu respectarea condițiilor conforme legislației în vigoare (Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil, conform articolului 1351 din Noul Cod Civil), coroborat cu anunțarea și aprobarea obținută din partea responsabilului de zonă, o etapă poate fi lansată din altă localitate decât cea menționata în planul de concursuri.

    La categoriile Demifond și Fond, într-o filială, pot exista două planuri de concurs, care trebuie să fie pe direcții diferite (unghiul format de cele două direcții să fie de minimum 90 de grade). Aceste planuri nu se vor putea uni pe parcursul sezonului.
Art. 9 Când mai multe filiale columbofile participă la același concurs, acestea vor întocmi protocoale care se vor atașa în PNC. De asemenea, se pot incheia protocoale intre grupari zonale si provinciile din cadrul UNCR “COLUMBA”. Columbofilii pot participa doar la concursurile Nationale de Maraton si Extrem organizate de alte provincii, cu condiția să aibă distanță mai lungă decat distanța oricarui crescător dintr-o filiala din cadrul acelei provincii. Acesta va fi primit, cu condiția să își anunțe participarea cu 30 de zile înainte de dată etapei, sa aiba acordul filialelor participante și să își achite taxele de participare, care nu pot fi mai mari decât a celorlalți crescători participanți la concurs. Columbofilul(ii) vor îmbarca la cel mai apropiat centru.
Art. 10 CNC se ocupă de supravegherea desfășurării concursurilor și de centralizarea acestora în Campionatul Județean, Provincial și în Campionatului Național Columbofil, începând cu verificarea și avizarea planurilor de concursuri, supervizarea organizării concursurilor prin responsabilii de zona (se stabilesc de CNC la începutul fiecărui mandat), omologarea concursurilor, aplicarea sancțiunilor în conformitate cu Statutul UNCR “COLUMBA” și prezentul RNC, precum și omologarea rezultatelor finale, respectiv validarea normelor obținute pe diferite categorii.


Capitolul III IMBARCAREA PORUMBEILOR PENTRU CONCURSURILE COLUMBOFILE


Art. 11 Datele îmbarcărilor sunt menționate în planurile de concursuri introduse în PNC. Consiliul Director al Filialelor este obligat să anunțe data și ora îmbarcarii cu cel puțin trei (3) zile înainte de data acesteia.
   Columbofilii îmbarcă porumbeii la centrul de îmbarcare al propriului club (clubul columbofil la care adera, respectiv dobândesc calitatea de membri înainte de începerea sezonului columbofil) la concursurile de tipul viteza și demifond, atât timp cât la îmbarcare sau la desigilare sunt prezenți minimum 15 columbofili ce dețin 15 sisteme diferite de cronometrare (ceasuri) și 150 de porumbei.           Procedura îmbarcarii, în cazul crescătorilor care angajează la concurs un număr mai mic sau egal cu 3 (trei) porumbei va fi filmata, urmand ca aceasta filmare sa fie atasata in PNC, in ziua imbarcarii. Centrul de imbarcare trebuie să existe obligatoriu în jurul localități unde clubul își are sediul sau acolo unde sunt majoritatea crescătorilor.
În momentul când sunt anunțați în PNC 15 columbofili și 150 de porumbei, iar prezenți la îmbarcare sunt mai puțin de 15 columbofili și 150 de porumbei, aceștia îmbarcă porumbeii, iar desigilarea o fac la cel mai apropiat centru.
Art. 12 Columbofilii îmbarcă pentru concursurile de tipul fond pe centre de îmbarcare desemnate. Acestea sunt stabilite de filiale și pot exista maximum patru centre la nivelul unui județ.
Pe lânga acestea, mai pot exista, la solicitarea întemeiată a unei filiale columbofile, maximum doua puncte de colectare, fără clasament, aferente unui centru de îmbarcare/clasament, unde vor îmbarca minim 20 crescatori și 250 porumbei. În mod exceptional, cu aprobarea expresă a CNC, acest număr de puncte de colectare se poate suplimenta cu încă două, în cazul unor filiale cu un număr foarte mare de membri.
Un centru de îmbarcare/punct de colectare se desființează când îmbarca mai puțin de 20 de columbofili, 20 de fișe de îmbarcare postate în dosarul etapei respective și 250 de porumbei.
Filialele pot solicita puncte de colectare, prin cerere către CNC, odată cu introducerea planului de zbor, acestea fiind aprobate în ședința comisiei.
Consiliul Director al filialei columbofile va stabili repartizarea columbofililor la centrele de îmbarcare și punctele de colectare organizate la categoriile Fond si Maraton.
Art. 13 Columbofilii îmbarcă pentru concursurile de tipurile maraton și extrem la nivelul unor centre cu un numar de minim 50 de participanți, 50 fișe de îmbarcare postate în dosarul etapei respective și 250 de porumbei.
Aceste centre de îmbarcare sunt unice la nivel de județ.
Pe lânga acestea, mai pot exista, la solicitarea întemeiată a filialei columbofile, maximum trei puncte de colectare suplimentare, unde vor îmbarca minim 50 de crescători și 250 porumbei. Îmbarcarea sub numericul de mai sus conduce la desființarea centrului/punctului de îmbarcare pentru următoarele etape de maraton, respectiv extrem.
Art. 14 Cluburile, centrele de îmbarcare și punctele de colectare se menționează (bifează) în Programul Național de Clasamente odată cu introducerea planurilor de zbor, cu aprobarea Adunării Generale a filialei columbofile.
Pentru a funcționa, un club columbofil trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– existența unei locații de îmbarcare (coordonate GPS introduse în PNC)
– să posede sisteme de îmbarcare
– să posede imprimante funcționale
– să posede un laptop funcțional
– să posede mijloace de filmare și de transmisie live pentru toate îmbarcările.
Art. 15 Îmbarcarea porumbeilor se face de către comisii de îmbarcare (denumite în continuare Comisii), formate din minimum trei columbofili, fără ca membrul columbofil căruia i se îmbarcă porumbeii să își îmbarce proprii porumbei. Este obligatoriu ca fiecare serie de porumbel să fie verificată de comisie.
Îmbarcarea propiilor porumbei de către columbofil sau de către o altă persoană aflată în relații de rudenie, colaborare, subordonare se sancționează cu anularea etapei.
În cazul scăpării unui porumbel, membri Comisiei și responsabilul de centru au obligația de a întocmi un proces verbal în care să se menționeze acest lucru, cu obligația de a se nominaliza crescătorul al cărui porumbel a scăpat dacă acest lucru este posibil.
Art.16 După îmbarcare, se listează fișa de îmbarcare și se semnează de către toți membrii comisiei și de către columbofil, după ce acesta se asigură că i s-au îmbarcat în mod corect toți porumbeii și verifică conținutul acestei fișe. Fișele de îmbarcare vor fi introduse în PNC nu mai târziu de 30 minute de la listarea acestora. Ulterior, columbofilul va participa la validarea lui electronică.
Art. 17 Porumbeii se îmbarcă pe prima cursă liberă la fiecare etapă, începând cu cursa unu (1). Columbofilul este direct responsabil de acest lucru, dar și de conectarea la ceasul atomic. În acest sens, va verifica personal îndeplinirea acestor cerințe.
Sincronizarea cu ceasul atomic trebuie sa nu fie anterioara datei sincronizarii cursei unu (1).
Art. 18 În momentul în care la un club/centru de îmbarcare se îmbarcă sub numericul minim necesar pentru fiecare categorie, acesta se desființează pentru întreg sezonul la categoria respectivă. Ulterior datei desființării clubului/centrului de îmbarcare, columbofilii vor îmbarca la cele mai apropiate cluburi/centre de îmbarcare, PNC urmând să îi distribuie în funcție de coordonate (se elimină coordonatele clubului unde au imbarcat anterior și rămân valabile coordonatele celorlalte cluburi columbofile, fiind astfel reîmpărțiți membri columbofili participanți la concurs în functie de acestea).
Art. 19 Fiecare membru al unei filiale columbofile este centralizat în clasamentul centrului corespunzător, indiferent de locul unde a îmbarcat. La fond și maraton, toti membri unei filiale care nu au centru de îmbarcare, imbarcă la același centru în cadrul altor filiale, intrând în clasamentul de centru.
Art. 20 În cazul în care se constată că, în urma anunțurilor din PNC, numărul de columbofili și porumbei este insuficient, nu se va mai efectua îmbarcarea la centrul respectiv. Acest centru de îmbarcare se va desființa pentru restul etapelor de concurs din categoria respectivă, crescătorii urmând să îmbarce la celelalte centre de îmbarcare. În cazul columbofililor care anunță participarea la un concurs și nu participă, se va aplica sancțiunea anulării etapei din aceeași categorie la care a obținut cel mai mic punctaj, cu excepția cazurilor de forță majoră și celor fortuite, care vor fi anunțate președintelui clubului columbofil din care face parte în ziua îmbarcării.
Art. 21 La toate tipurile de concursuri, crescătorii trebuie să anunțe obligatoriu în PNC, în termenul stabilit de organizator, numărul de porumbei care participă la concurs pentru fiecare etapa. Obligatoriu numărul de porumbei trebuie să se încadreze într-un procent între 2-10%, cu mențiunea că asociațiile stabilesc acest procent în marja menționată. Membri care nu anunță, nu vor putea imbarca la etapa respective. Pentru nerespectarea obligatiilor privind anunțarea porumbeilor, eventualele sancțiuni vor fi dispuse de Consiliul Director al Filialei.
Art. 22 Dacă la un centru de îmbarcare nu se organizează îmbarcare pentru etapa respectivă, deși este nominalizată în PNC și organizată de filiala columbofilă, centrul de îmbarcare se desființează pentru tot restul planului de zbor la categoria respectivă.
Art. 23 Cluburile/centrele de îmbarcare și punctele de colectare se creează în Programul Național de Clasamente odată cu introducerea planurilor de zbor, fiind desemnate de filiale.
Art. 24 Filialele columbofile trebuie să dețină în proprietate sisteme de îmbarcare a porumbeilor și accesoriile acestora, precum și documentația (procese verbale care se găsesc pe site-ul ufcr.ro, la secțiunea Anexe ), necesară desfășurării procedurilor de îmbarcare.
Art. 25 La începutul sezonului competitional, toate tipurile și seriile sistemelor de îmbarcare vor fi introduse în program (PNC).
Art. 26 Filialale vor efectua operațiunile de îmbarcare electronic, prin intermediul PNC. Pentru aceasta este nevoie de un calculator/laptop la centrul de îmbarcare/clubul columbofil și o sursă de internet. Columbofilii sunt înregistrați în momentul îmbarcării prin intermediul unui scanner care scanează legitimațiile tip card sau în mod manual.
Art. 27 Amânarea și devansarea îmbarcărilor la etapele de concurs
1. Amânarea sau devansarea îmbarcării etapelor de fond, maraton și extrem se pot face doar în caz exceptional în PNC, pentru situații meteo neprielnice, pe baza votului online al majorității membrilor participanți la etapa respectivă, decizia fiind comunicată responsabilului de zonă.
2. Amânarea unei etape nu va duce la amânarea celorlalte etape care urmează a se desfașura.
Amânarea sau devansarea unui concurs columbofil, cu nerespectarea dispozitiilor pct. 1 și 2 al prezentului articol, conduce la anularea etapei pentru întreg Consiliul Director al filialei columbofile organizatoare.
Art. 28 În pagina aplicației se introduc ulterior și următoarele date:
1. Numărul de înmatriculare al fiecărei autoutilitare participante la etapă și metri pătrati de boxe ai acestora.
2. Numărul de porumbei pe mașina (PNC calculeaza automat numărul total).
3. Seriile sigiliilor fiecărei mașini – obligatoriu acestea se vor filma și citi LIVE pe Facebook (sauYoutube) înainte de plecarea autoutilitarei de la centrul respectiv, iar linkul cu filmarea se va anexa în dosarul virtual al etapei respective în PNC. Tehnicul columbofil al centrului următor (clubului columbofil) va filma sigiliile la sosirea autoutilitarei la centrul de îmbarcare al clubului și, la rândul său, o va atașa la etapa respectivă în PNC (linkurile filmărilor vor putea fi adăugate, după acționarea butonului FINALIZARE ÎMBARCARE, în momentul în care se vor adauga în procesul verbal seriile sigiliilor). La fiecare masina se va putea introduce în procesul verbal numărul necesar de sigilii.
Președintele și tehnicul centrului unde se realizează îmbarcarea sunt răspunzători pentru realizarea activităților de filmare, acestora urmând a li se anula etapa în cauză dacă nu vor respecta aceste obligații.
4. Numele delegatului, respectiv delegaților.
Ulterior, prin accesarea butonului salvează de către tehnicul columbofil de la fiecare club/centru și, ulterior, de tehnicul organizator, datele se salvează, devenind astfel publice.
Art. 29 Deblocarea unui concurs pentru corectarea unei greșeli se poate face doar cu acordul responsabilului de zona și numai înainte de lansarea porumbeilor. Columbofilii au obligația verificarii datelor on-line pentru a se asigura că participă activ în concurs, înainte de lansarea porumbeilor.
Art. 30 Apariția columbofilului în procesul verbal on-line presupune că tehnicul de club/centru de îmbarcare confirmă participarea în concurs a acestuia în condițiile RNC.
Art. 31 Fiecare membru se poate înscrie în ce club dorește, iar clasamentele se fac pe centre de clasament generate automat de programul de clasamente prin repartizarea columbofililor în centre de clasament conform distanțelor crescătoriei față de cluburi.

Capitolul IV PROCEDURI DE RECLEMARE A PORUMBEILOR
Art. 32 Toți porumbeii vor fi reclemați la următoarele concursuri:
– Concursurile NAȚIONALE din categoria Maraton,
– Concursurile NAȚIONALE din categoria Extrem,
– Porumbeii inelati cu inele GOLD vor fi reclemați de la a doua etapa nominalizată în competiția GOLD
Capitolul V PROCEDURI DE CONTROL AL PORUMBEILOR CAMPIONI
Art. 33 Programul Național de Clasamente va scana automat clasamentele în timpul sezonului, calculând automat porumbeii cu șanse la ocuparea primelor locuri naționale pe categorie, după un anumit număr prestabilit de etape, respectiv:
– trei etape la Categoria Viteza
– doua etape la Categoria Demifond
– doua etape la Categoria Fond
– o etapa la Categoriile Maraton si Extrem
Art. 34 Porumbeii care se află în media pe etapă a punctajului necesar obținerii unor locuri de frunte, pe baza punctelor de penalizare din campionatul anului anterior, vor fi reclemați.
Art. 35 La palmares vor fi verificați prin scanare primii 15 porumbei din campionatul național columbofil al anului trecut și vor fi reclemați când intră în media punctelor de la palmares.
Art. 36 În momentul în care porumbeii ajung în media punctelor, lista acestora se va publica saptămânal pe site-ul UNCR “COLUMBA”, iar porumbeilor care sunt selectați ca posibili campioni (Top 5) li se va aplica din acel moment un control de securitate, prin reclemare la toate etapele din categoria respective care urmeaza, iar îmbarcarea acestor porumbei se va filma și se va încărca pe pagina de Facebook a Filialei în ziua îmbarcării. Columbofilii și conducerea clubului au obligația să solicite reclemarea porumbeilor care se încadrează la controlul prin reclemare, porumbei care, anterior, apar pe lista emisă de UNCR “COLUMBA”. În caz contrar, porumbelului i se anulează rezultatul și membri comitetului clubului vor avea rezultatele anulate la acea etapă.
Art. 37 Columbofilii sunt obligați să anunțe datele de identificare ale porumbeilor, seria stikerelor porumbeilor reclemati, precum și ora, minutul și secunda înregistrării de către sistemul de cronometrare, în termen de 30 minute de la înregistrarea în ceas, prin PNC.
Columbofilii care trebuie să anunțe în procedura de control mai mult de trei porumbei vor avea la dispoziție 60 de minute pentru anunțare.
Art. 38 Anunțarea eronată atrage următoarele sancțiuni:
– Anunțul eronat la ora, minute, secunde, serie, an și seria stickerului atrage anularea porumbelului;
– Daca nu sunt anunțați unul sau mai mulți porumbei i se anulează crescătorului etapa respectivă pentru porumbelul sau porumbeii în cauza;
– Daca sunt anunțați în afara termenelor regulamentare de 30 minute, respectiv 60 de minute, li se va lua în considerare ora anunțului.
Art. 39 Sancțiunile de mai sus se aplică cu condiția să aibă un punctaj de până în 50 de puncte sau 25% din clasament, la oricare clasament al respectivei etape.
Art. 40 Pentru punctaje mai mari, porumbeii nu se anulează și nici nu li se ia în considerare ora anunțului, rămânând pe locul ocupat în clasament, dar porumbelul trebuie să se încadreze, dacă este cazul, în celelalte prevederi ale RNC referitoare la anunțuri.
Art. 41 Indiferent de motivul pentru care nu sunt reclemați, porumbeilor li se anulează etapa respectivă dacă ar fi trebuit controlați și nu s-a derulat în integralitate procedura respectivă.
Art. 42 În cazul defecțiunilor de server, pe pagina live a concursului va apărea un mesaj în acest sens și, pentru acel concurs, nu se vor lua în calcul erorile de anunț.
Art. 43 Modelul anunțului este următorul: control(numele etapei).serie.an.ora.minut.secunda.sticker (se razuiește stickerul și se anunță seria mare de sub razuitură).
Art. 44 Columbofilii pot solicita la etapele de fond, maraton și extrem reclemarea cu stikere a tuturor porumbeilor proprii și trecerea lor într-un proces verbal.
Art. 45 În cazul în care ceasul electronic nu funcționează, columbofilul poate să anunțe sosirea porumbelului în PNC, urmând să i se ia în calcul ora anuntului din program. Această procedură se aplică doar în cazul porumbeilor care au fost reclemați cu stickere de control.
Art. 46 Totodata, va trimite prin WhatsApp sau Messenger o filmare cursivă, care să conțină imagini clare ale porumbelului, seriei de inel și a celei de stiker, care va fi răzuit în maximum cinci minute dupa anunțarea în PNC. Mesajul va fi transmis catre un grup de Whats App sau Messenger creat special, care va include comitetul filialei județene și responsabilul de zonă.
Art. 47 Filmarea se va atașa de către responsabilul tehnic de județ, în mod obligatoriu, la dosarul virtual al etapei respective.
Art. 48 Porumbeii care corespund, conform cu procedurile de mai sus, vor fi introduși în clasamente, iar procesul verbal atașat dosarului concursului.
Art. 49 Filiala organizatoare, cele participante (pentru proprii membri) sau CNC pot solicita măsuri suplimentare de control și siguranță a concursului pentru orice crescator participant la orice etapa de concurs.
Art. 50 Tabelul de reclemare este păstrat la tehnicul filialei, care va organiza o comisie de trei membri care vor verifica corectitudinea datelor, imediat dupa etapa.
Art. 51 Tehnicul columbofil va încărca tabelul scanat imediat după îmbarcare în PNC și, ulterior, după desigilare, va fi din nou scanat, cu seriile răzuite și verificate, și încărcat în PNC, pentru conformitate.
Art. 52 La etapele naționale de maraton și extrem, unde se reclemează porumbeii, dosarul cu fișele de reclemare se trimite la responsabilul de zona în termen de 24 de ore (mai puțin sâmbătă și duminică), iar acesta are obligația să verifice corectitudinea datelor, indiferent de modul în care se efectuează omologarea.

CAPITOLUL VI – Transportul porumbeilor
Art. 53 Transportul porumbeilor voiajori între cluburi/centre de îmbarcare, respectiv către locurile de lansare se efectueaza cu mașini autorizate sanitar veterinar de catre DSVSA-urile județene. Acestea trebuie să ofere condiții foarte bune de transport, cu posibilitatea de hrănire și adîpare.
Art. 54 Porumbeii sunt însoțiți obligatoriu de o persoană, denumită delegat, deținătoare a unui atestat de delegat însoțitor păsări vii, emis în conformitate cu legislatia națională.
Art. 55 Mașinile de transport trebuie să fie dotate cu sistem de supraveghere GPS, care să ofere posibilitatea vizualizării autoutilitarei în timp real de către membri comitetului director și responsabilul de zona. Abonamentul de supraveghere trebuie să ofere salvarea datelor pentru minimum un an de zile.
Art. 56 Parolele de acces aferente fiecărui sistem de supraveghere GPS montat pe autoutilitarele care efectuează transportul porumbeilor la concursuri pentru fiecare filiala columbofilă, vor fi comunicate responsabilului de zona înainte de începerea sezonului. La solicitarea responsabilului de zonă, în cazul modificării parolei de acces pentru vizualizarea mașinii de transport porumbei voiajori, aceasta va trebui pusă de îndata la dispoziția acestuia. În cazul nerespectării acestor dispoziții, se anulează etapa respectivă membrilor care au îmbarcat în această mașina. (prima etapa în cazul în care nu se comunică parola de acces, înainte de începerea sezonului sau etapa înainte de care a fost modificată parola de acces care nu a fost transmisă anterior îmbarcării responsabilului de zonă)
Art. 57 Porumbeii se îmbarcă în boxele mașinilor de transport, astfel încât să fie dispuși echilibrat numeric pe toate autoutilitarele de transport, sub responsabilitatea organizatorului concursului. Îmbarcarea porumbeilor trebuie să respecte următoarele cerințe de asigurare a spațiului necesar porumebilor pe parcursul transportului:
– Pentru etape sub 475 km este permis un numar de maximum de 40 porumbei pe metru pătrat
– Pentru etapele de fond este permis un număr de maximum 30 porumbei pe metru pătrat
– Pentru etapele de maraton și extrem este permis un numar de maxim 25 de porumbei pe metru pătrat
– In zilele caniculare se recomanda scaderea acestui numar cu minim 10%.

Pentru nerespectarea acestor reguli, se anulează etapa respectivă președintelui precum și tehnicul de Filială.
Art. 58 În mașinile de transport este permisă doar îmbarcarea porumbeilor înregistrati pentru concurs.
Art. 59 Containerele de transport porumbei voiajori se sigilează la fiecare club columbofil (la fiecare centru de îmbarcare) ulterior finalizării procedurii de îmbarcare la acesta, respectiv la ultimul club (centru de îmbarcare), cu sigilii distribuite de UNCR “COLUMBA”, iar seriile acestora se menționează în scris la rubrica sigilii la îmbarcarea electronică, cu respectarea în totalitate a prevederilor de la Art. 61, pct. 3 din RNC. Consiliul Director al filialei, la propunerea conducerii cluburilor columbofile, va desemna persoanele responsabile cu sigilarea containerelor de transport la fiecare club/centru de îmbarcare.
Art. 60 Deplasarea mașinii de la un club/centru de îmbarcare la altul se face exclusiv cu containerul aflat pe autoutilitară, sigilat, cu sigilii distribuite de UNCR “COLUMBA”, sub sancțiunea anulării etapei presedintelui si tehnicului din clubul respectiv.
Art. 61 În momentul sosiri autoutilitarei la un centru de îmbarcare (club columbofil), se verifică si se filmează integritatea sigiliilor. În cazul constatării unor sigilii necorespunzătoare (deteriorate, rupte, cu seria stearsă în mod intenționat, alte sigilii decât cele distribuite de UNCR “COLUMBA”), se filmează în detaliu fiecare sigiliu aflat într-una dintre situațiile menționate și se transmite responsabilului de zonă filmarea respectivă. Neîndeplinirea acestei obligații este sancționată cu măsura anulării etapei membrilor Consiliului Director al clubului columbofil unde s-au constatat problemele respective, necomunicate responsabilului de zona. Boxele autospecialelor care pleacă direct pe locul de lansare și care nu conțin porumbei vor fi sigilate obligatoriu cu sigilii distribuite de UNCR “COLUMBA”, iar seriile acestora vor fi menționate în scris la rubrica sigilii la îmbarcarea electronică.
Art. 62 Hrănirea porumbeilor se va face de doua ori pe zi, exclusiv cu porumb. Hrănirea se face exclusiv în jgheaburi/tavi de hrănire.
Adaparea porumbeilor se face astfel:
– de doua ori zilnic în cazul în care temperatura nu depășeste în cursul unei zile limita de 25 grade Celsius
– de trei ori pe zi în cazul în care temperatura zilnică se încadrează între limitele de 25- 35 grade Celsius
– de patru ori pe zi în cazul în care temperatura zilnică depașește 35 grade Celsius (temperaturi caniculare), iar indicele de umiditate indică existența caniculei.
Procedurile de hrănire și adăpare vor fi filmate în mod obligatoriu, conducerea filialelor având obligația să facă cunoscut conținutul acestor filmări tuturor membrilor participanți prin postarea acestora pe pagina de Facebook a filialei sau portalul oficial al acesteia.
Capitolul VII Lansarea porumbeilor
Art. 63 Lansarea porumbeilor se face de către persoanele desemnate de către Consiliul Director al filialei organizatoare.
Art. 64 Lansarea porumbeilor se va face când vremea va permite, dar nu mai devreme de ora oficială de răsărit a soarelui de la locul lansarii. Se va lua în considerare ora de răsărit comunicată în mod oficial la nivelul României sau țarile de unde se efectuează lansările și care este valabila pentru localitatea de lansare.
Se vor instrui delegații lansatori din teren după manualul de lansare Steven van Breemen, postat pe portalul oficial al UNCR “COLUMBA”.
Nu se lansează porumbeii la etapele de fond și maraton în condiții de cod meteo portocaliu și roșu de vânt, ploaie și caldura, pe minimum 50% din traseu, sub sancțiunea anulării rezultatelor obținute la acea etapă pentru toți membri Consiliului Director al filialei organizatoare sau pentru membri Comitetului de organizare stabilit de comun acord și menționat în protocol, în cazul concursurilor la care participă columbofili din cadrul mai multor filiale, grupari sau provincii columbofile.
Art. 65 Lansarile se transmit obligatoriu LIVE pe Facebook, pe pagina oficiala a filialei columbofile, filmarea fiind salvată pe termen nelimitat.
Pentru aceasta salvare permanentă se operează butonul adecvat, existent pe platforma Facebook.
Ulterior, filmarea cu lansarea live va fi anexată la etapa respectivă în PNC. Nu vor fi luate în considerare filmarile lansarilor postate pe paginile private ale unor membri columbofili sau ale unor terțe persoane fizice sau juridice.
În mod exceptional, în cazul lipsei semnalului de internet, organizatorii vor filma lansarea și o vor posta pe pagina de Facebook a filialei în maximum 90 de minute de la lansare.
Filialele/asociatiile trebuie sa aiba obligatoriu un back-up la filmare pe un dispozitiv de stocare, care să poată fi pus la dispoziția responsabilului de zonă în cazul lipsei filmării live de pe pagina de Facebook.
Art. 66 Lipsa totală a filmării, inclusiv a celei din back-up, duce la anularea etapei Președintelui și tehnicului de Filială
Art. 67 Procedurile de lansare Live pe facebook se efectuează prin filmarea live, transmisă pe pagina filialei, din care sa reiasă în mod clar și fără echivoc existența sigiliilor și seriile acestora, momentul desigilarii și al lansarii porumbeilor, toate într-o filmare continuă. Delegatul lansator va citi cu voce tare și cu claritate seriile sigiliilor în timpul filmării.
Art. 68 Coordonatele și ora lansării se vor introduce în PNC în maximum 30 de minute după ora lansării.
Art. 69 Cazurile de forță majoră și fortuite, care conduc la amânări sau devansări ale îmbarcarii sau lansării porumbeilor, precum și la schimbarea intempestivă a locației de lansare, se aduc la cunoștința responsabilului de zona telefonic. Ulterior, în termen de trei zile de la data evenimentului, se vor produce dovezi concrete și legale care dovedesc existența cazului fortuit sau de forță majoră.
Art. 70 La lansare, dar și pe traseu, pozitia GPS a mașinii trebuie să fie vizibilă în pagina de supraveghere de pe internet pentru responsabilul de zonă și comitetul director al asociației, ulterior atașată la dosarul concursului. Orice concurs la care poziția mașinii nu poate fi vizualizată sau la care se introduc alte coordonate decât cele din programul de supraveghere GPS, nu se va putea folosi în Campionatul Național Columbofil.
Art. 71 În cazul când sunt mai multe mașini de transport porumbei prezente la locul de lansare, se introduc în program coordonatele GPS ale unei singure mașini și se filmeaza lansarea, fiind obligatorie îndeplinirea cerintei de individualizare a fiecarei mașini de transport în filmarea respectivă.
Art. 72. LANSAREA MULTI-PUNCT EFECTUATĂ PRIN PROTOCOL ÎNTRE DOUA PROVINCII
1. Lansarea porumbeilor multipunct presupune existența a maxim trei puncte de lansare, aflate pe același traseu al porumbeilor sau care oferă condiții mai echilibrate de distanță membrilor filialelor din cadrul provinciei sau provinciilor care participă în concurs împreună.
2. Lansarea multipunct se poate aplica în cazul concursurilor de tipurile Maraton și Extrem și presupune existența a maxim doua puncte de lansare. Punctele pot fi fixate în partea stângă și în partea dreaptă fața de linia de zbor cu maxim 50 km, în condițiile în care zona liniei de zbor nu permite lansarea. Punctele de lansare se stabilesc exact, prin mentionarea în PNC a coordonatelor GPS, folosind locuri de lansare cunoscute și utilizate anterior sau vizionându-le pe aplicațiile care permit aceeasta vizualizare.
3. Stabilirea celor doua locuri/puncte de lansare se realizează cu acordul obligatoriu al CD ale filialelor participante,
4. Lansarea se face obligatoriu și sub sancțiunea anulării etapei pentru CD al filialei organizatoare, în același timp în ambele puncte de lansare. Pentru a asigura aplicarea acestei procedure, se aplică următoarele reguli imperative:
– se face o conferință video pe aplicația Zoom, unde participă coordonatorul etapei și o filmare live de la fiecare punct de lansare.
– după ce se agreează ora lansării, se fac procedurile de desigilare și se filmează de fiecare în parte la punctul sau de lansare și apoi coordonatorul de lansare dă startul
– conferința de pe Zoom se transmite în integralitate, on-line pe Facebook astfel încât să fie vizibilă.
– ora de lansare se stabilește conform procedurii care trebuie trecută în protocolul de organizare al etapelor, care conține și coodonatele de lansare, numele coordonatorului etapei și alte aspecte necesare coordonării în condiții foarte bune. Indiferent de motivul pentru care o asociație nu lansează la ora stabilită, porumbeii din respectivul punct nu mai intră în clasamentul general și nici nu sunt clasificați într-un clasament separat.

    Începand cu sezonul 2024 se permite lansarea multipunct la etapele de Maraton și Extrem în cadrul unei Provincii.

Capitolul VIII Constatarea porumbeilor


Art. 73 Constatarea porumbeilor se face în ceasurile electronice care apar în procesul verbal online al concursului.
Art. 74 Porumbeii vor fi constatați doar la crescătoria ale cărei coordonate apar în programul de clasamente. Orice constatare a porumbeilor în alte crescătorii sau în orice altă locație, alta decât crescătoria membrului columbofil ale carui coordonate sunt introduse în PNC, se consideră abatere și va fi sancționată cu anularea întregului sezon crescătorului în cauză.


Art. 75

    Timpul de neutralizare reprezintă perioada in care se considerã, cã din cauza întunericului, porumbeii nu zboarã în mod normal. Timpul de neutralizare va fi calculat în functie de ora de rãsãrit si apus a soarelui. Astfel, ziua de concurs va începe cu 30 de minute înainte de rãsãritul soarelui si se va încheia cu 60 de minute dupã apus. Calculul neutralizării se va face pentru asociaţia organizatoare, iar pentru etapele Naționale din primul week-end al lunii august, se va lua în calcul centrul țării.

     Porumbeii constatați în timpul de neutralizare apar în clasament cu ora sosirii reale, însã în realitate programul calculeazã viteza fãrã timpul de neutralizare.   

     Porumbeii sositi in perioada timpului de neutralizare se vor anunța până la ora 6.30 a zilei urmatoare de concurs.

     In conditiile aplicarii regulilor neutralizarii, mentionate la art. 75, alin. 1-3, etapele de Extrem vor fi lansate de la o distanta de 900 de kilometri,fiind posibila o abatere de +5% la primul crescător, și la prima oră, când situația meteorologică o permite. Este exclusă lansarea în perioada de neutralizare.


     Mentionam ca pentru etapele Naționale, cu lansare din luna august se vor lua în calcul următoarele locații:

– BERLIN NAȚIONAL – coordonatele localității Turda – jud. Cluj,
– BIRZAI NAȚIONAL – coordonatele localității Târgu Frumos – jud. Iasi,
– SOKOLKA NAȚIONAL – coordonatele localității Ploiesti – jud. Prahova,
– VILNIUS NAȚIONAL – coordonatele municipiului Brăila – jud. Brăila

    Filiala organizatoare va fi desemnata anual de Consiliul director al UNCR COLUMBA.


Art. 76 Porumbeii constatați în timpul de neutralizare apar în clasament cu ora sosirii reale, însă, în realitate, programul calculează viteza fără timpul de neutralizare.
Art. 77 În cazul unor suspiciuni rezonabile, a unei sesizări scrise sau pentru verificări de rutină, survenite anterior sau în timpul constatării porumbeilor (a perioadei de așteptare a porumbeilor), orice columbofil participant este obligat să admită cel puțin doi delegați, imputerniciți scris sau telefonic din partea filialei organizatoare, a membrilor CNC sau a CD al UNCR COLUMBA, care vor verifica porumbeii sosiți, seriile inelelor acestora și vor întocmi un proces verbal cu cele constatate, care va fi înaintat de urgenta (în maximum 12 ore) Consiliului Director al filialei, CNC sau CD al UNCR COLUMBA.
Art. 78 În cazul efectuarii acestor controale, columbofilul trebuie să prezinte ceasul constatator, porumbeii cronometrați, stickerele și alte înscrisuri sau obiecte implicate în desfășurarea concursului. Atunci când este posibil, se recomandă eliberarea porumbelului/porumbeilor controlați din fața crescătoriei pentru a se verifica dacă au participat în concurs de la acele coordonate.
Neprimirea delegaților, indiferent de motivele invocate, sau constatarea unui fraude conduc la suspendarea columbofilului pentru o perioada cuprinsă între 5 și 10 ani.
Art. 79 În cazul concursurilor de tipul Fond, Maraton și Maraton Extrem este obligatorie anunțarea în PNC, email sau prin folosirea ceasurilor cu transmitere live a sosirii primilor doi porumbei ai fiecărui crescător participant.
Seriilor stickerelor, la concursurile unde porumbeii fac obiectul reclemării, se transmit prin, email sau aplicatia PNC (se anunță seria mare, vizibilă după răzuirea stickerului, și nu cea mică care este identică cu cea vizibilă înainte de răzuire), în maximum o oră în zilele de sosire din weekend și 2 (două) ore în zilele lucrătoare (luni-vineri). Lipsa crescătorului din clasamentul provizoriu duce la anularea primilor doi porumbei din clasament.
Art. 80 La anunțul pe mail se completează toate câmpurile, la sistemele live acestea anunta automat datele necesare.
Exemplu: fond.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda. (daca este cazul serie sticker)
Exemplu: maraton.nume etapa.serie inel.an.ora.minut.secunda. (daca este cazul serie sticker)
Art. 81 Porumbeii sosiți în perioada timpului de neutralizare se vor anunța pâna la ora 06.30 a zilei următoare de concurs.
Art. 82 Porumbeii sosiți fără sticker nu vor fi anunțați și vor fi eliminați din clasament.
Dacă un porumbel este anunțat corect (ora.minute.secunde.serie.an și seria stikerului), dar în afara termenelor regulamentare de 60 minute, respectiv 120 minute, i se va lua în considerare ora anunțului.
Art. 83 Anunțarea sosirii porumbeilor se poate efectua numai in PNC.
Art. 84 Programul de clasamente va scana, în momentul acționării butonului Finalizare concurs, clasamentul și va elimina automat toți porumbeii sosiți și anunțați eronat din primii 25% – 50 de puncte din clasamentul final (din toate clasamentele). Corecturile generate automat vor fi vizibile într-o rubrică separată.
Art. 85 Indiferent de sistemul de anunțare folosit, crescătorul este responsabil de faptul ca datele sosirii porumbeilor nu ajung la timp în PNC sau că ajung greșite și va suporta prevederile prezentului regulament.
Capitolul IX
Descărcarea datelor din ceasurile electronice
Art. 86 Organizatorii vor decide durata concursului, ora și data desigilarii și sistarea anunțurilor în funcție de sosirea porumbeilor, iar desigilarea se poate face separat de către fiecare Club/centru la concursurile de viteză și demifond și la ora și data stabilită de fiecare filiala/asociație la concursurile de fond și maraton, dar nu mai târziu de data și ora stabilită de filiala organizatoare.
Sistarea concursurilor va fi anunțată prin modalități care vor fi stabilite de CNC.
Durata maxima a Concursurilor este de:
3 zile – Viteza si Demifond
5 zile – Fond
7 zile – Maraton și Extrem
Art. 87 Posesorii de sisteme LIVE vor face desigilarea de acasă, cu ajutorul sistemelor care permit acest lucru, înainte de ora din data stabilită de fiecare club/centru la concursurile de viteză și demifond și la ora și data stabilită de fiecare filială la concursurile de fond, maraton și extrem, dar nu mai târziu de data și ora stabilită de filiala organizatoare. Atât cei care sunt prezenti fizic, cât și cei care desigileaza on-line, vor apărea în procesul verbal de descărcare a datelor (on-line).

Posesorii de sisteme de cronometrare Bricon și X Treme, incepand cu sezonul 2023, vor avea obligatia de a se prezenta la desigilarea fizica a fiecarui concurs.
Crescatorii care nu respecta dispozitiile alin. 1 si 2 al prezentului articol, li se anulează concursul respectiv.
Crescatorii care nu sunt prezenti la desigilare, vor fi obligatoriu debifati din procesul verbal de desigilare.
Toti porumbeii transmisi in clasamentele live/provizorii, dar care din diferite motive sunt anulati (anuntarea eronata a stickerului, lipsa sticker etc. ) vor ramane in clasamentul final, fara a li se centraliza punctajul la norma/categorie.
Art. 88 Dupa ce sunt introduși în PNC toți columbofilii ce descarcă date, se acționează butonul „Închidere desigilare“ și concursul este finalizat partial.
Art. 89 Perioada de contestații va fi de trei zile de la finalizarea concursului. După perioada de contestații, concursul devine FINALIZAT. Contestația se formulează în scris către responsabilul tehnic columbofil al filialei și se transmite pe email, WhatsApp sau prin serviciile de curierat rapid.
Art. 90 Proceduri de descărcare a datelor de acasă (crescătorul nu mai trebuie să se prezinte la desigilare)
1. În cazul sistemelor de cronometrare marca Topigeon, la îmbarcare, ceasurile conectate la internet (cartela GSM) vor transmite pe serverul UNCR “COLUMBA” în timp real lista de îmbarcare (cod concurs, serie inel genealogic, serie inel electronic, ora îmbarcării, cod ceas). Astfel, va fi generată automat lista de îmbarcare în PNC, atașată la fiecare crescător în parte la concursul respectiv. La finalul îmbarcării se apasă butonul STOP ÎMBARCARE, astfel fișa de îmbarcare va fi transmisă automat în PNC.
Desigilarea de acasa – Topigeon. Înainte de a da INCHIDERE la concurs (meniul Acasa/Home – selectie concurs), trebuie să vă asigurați că aveți transmiși toți porumbeii online în concursul LIVE, pe pagina de internet a federației. După închiderea concursului de acasă, pe serverul UNCR “COLUMBA” se va genera automat fișa de evaluare, atașata automat la fiecare crescator, la concursul respectiv.
2. În cazul sistemelor de cronometrare marca Benzing cu sisteme live, columbofilii vor crea concursul în felul următor: după îmbărcare, fiecare crescător își va conecta ceasul la antenă și sistemul live și va alimenta sistemul. În câteva minute (secunde) i se va transmite Concursul pe platforma live și va primi un mesaj pe telefon cu concursul îmbarcat, fișa de îmbarcare, ceea ce înseamnă că s-a generat concursul pe platformă. Crescătorul, în acel moment, trebuie urmeze următorii pași:
• Pasul 1: Deschideti aplicația BENZING Live
• Pasul 2: Selectați concursul transmis
• Pasul 3: Completați codul concursului în câmpul INFORMAȚII (unde treceți numărul de concurs din Programul Național de Clasamente; acest cod de concurs il gasiti în PNC în dreptul concursului dvs., în planul de zbor, în paranteză), introduce data și ora lansării care au fost generate de tehnic în momentul creării concursului.
• Pasul 4: Apăsați butonul de salvare.

Desigilarea de acasa – Benzing
Pentru desigilarea Live la început de sezon trebuie să completați în contul dvs. de pe platforma Benzing Live la sectiune “SETTINGS” adresele de email ale tehnicilor de club, clasificator sau responsabil zona (respectiv e-mail tehnic, e-mail clasificator), astfel încât, în momentul în care dvs. închideti concursul cu ajutorul cartelei de desigilare de acasă, fișa de desigilare să ajungă la aceste adrese de e-mail. Pentru desigilarea de acasa avem nevoie de cartela mov, furnizată de cei de la Benzing, cartela pe care scrie Evaluation@Loft (evaluare de acasa). Instalația trebuie să fie în funcțiune, ceasul conectat la trapă și la sistemul Live, apoi urmăm următorii pași:
• Pasul 1: Se pune cartela pe antenă, moment în care pe ceas va apărea mesajul START EVALUATION.
• Pasul 2: Apăsăm butonul VERDE pentru confirmare, moment în care ne va apărea pe ecran lista cu concursurile în desfășurare.
• Pasul 3: Selectăm concursul care vrem sa-l desigilăm și apăsăm butonul de bifat, pe ecran ceasul va afișa întrebarea CLOCKS COMPARED (ne întreabă dacă dorim să facem compararea orelor pentru corecție).
• Pasul 4: Se apasă din nou butonul VERDE pentru confirmare, iar în acel moment o să primim o notificare pe telefon că s-a făcut desigilarea și o să găsim lista de sosiri generate.
• În acest moment a fost trimis și e-mail cu lista de desigilare la adresele de e-mail setate.
• Dacă s-au efectuat în mod corect pașii de mai sus, înseamnă că datele vor fi transmise online în clasamentul provizoriu la concursul dorit, pe serverul federației. Astfel, înregistrările vor fi direcționate direct la codul concursului introdus de dvs. în câmpul INFORMAȚII.
• Pentru a vă putea identifica serverul UNCR “COLUMBA”, vă rugăm să vă completați corespunzător codul crescătorului pe platforma Benzing Live în contul dvs. de live. În contul dumneavoastră BENZING Live, la început de sezon la rubrica “Settings”, vă rugăm să vă completați codul de crescător din cadrul UNCR “COLUMBA” (codul de ceas).
3. În cazul sistemelor de cronometrare marca Bricon cu transmisie live, la îmbarcare clubul trebuie sa posede o unitate de îmbarcare tip Bricon Club Master. În memoria Club Masterului va fi introdus numărul de licența al clubului respectiv conform clasificării oficiale a cluburilor UNCR “COLUMBA” (acesta va ramâne permanent în memoria Club Masterului pâna la o eventuala intervenție ulterioară). Înainte de fiecare cursă se va mai introduce numărul cursei alocat de UFCR conform planului de zbor aprobat de UNCR “COLUMBA”, acest număr fiind elementul de recunoaștere și alocare în programul național de clasamente UNCR “COLUMBA”, împreună cu numărul de licență al crescătorului. (În memoria Club Master poate fi introdus întreg planul de zbor de la începutul sezonului, la îmbarcare fiind necesară doar selectarea zborului care urmează după numărul alocat de către UNCR “COLUMBA”). Posesorii ceasurilor Bricon cu transmisie live au de făcut următorii pași de acasă:
În primul rând, ceasul marca Bricon se va conecta la sistemul de antene și se va alimenta; după secțiunea de autocheck (aprox. 45 secunde), ceasul intră în funcția de „așteptare porumbei”;
• 1. se deschide pe PC programul “Bricon Print Manager” – se interconectează prin intermediul cablului USB ceasul cu PC-ul;
• 2. se deschide din pagina principală “Bricon Print Manager”, prin butonul “Monitor”, funcția de transmitere LIVE;
• 3. odata deschisă, în stânga sus apar datele crescătorului plus configurația sistemului (număr serie ceas, număr antene conectate), iar în dreapta numărul cursei (conform programului UNCR “COLUMBA”); linia care conține datele cursei trebuie sa fie evidențiată de un fundal de culoare verde, aceasta certificând că ceasul este în directă legatură cu programul UNCR “COLUMBA” și rezultatele vor fi afișate de către acesta;
• 4. pe masură ce porumbeii sunt înregistrați, aceștia vor fi evidențiati în ordinea sosirii, cu timpii corespunzatori, cu specificatia cursei la care au participat în programul “Print Manager”, în “Sosiri live” pe UNCR “COLUMBA” sau în Briconweb.be pe secțiunea “România” la codul corespunzator al clubului, cursei și crescătorului care accesează aceste date.
• În cazul sistemelor de cronometrare marca Bricon PAS-Box, controlul final (desigilarea) este integral facuta prin cloud-ul PAS-Live, dupa fiecare porumbel sosit. Per club cursele vor fi închise de către administratorul de club, utilizand butonul dedicat cu simbolul „A” din pătratul de culoare verde din aplicația pas-live, astfel pentru toți crescătorii din respectivul club, cursa va fi închisă în același timp. Închiderea cursei pentru toate cluburile (per țara), va fi efectuată de către administratorul de țară (dealerul Bricon), după ce respectiva cursa este închisă de către UNCR “COLUMBA” pe platforma proprie. Timpii sunt în permanență corectați de către server, deci controlul acestora se face automat.
Art. 91 Datele celor care nu au sisteme transmitere live a fișelor în PNC, se descarcă la sediul cluburilor, cu asigurarea prezenței a minim 15 membri. Aceștia pot fi prezenți fizic sau live. Este obligatorie prezența a minim trei columbofili în comisie, desemnați de conducerea clubului, indiferent de numărul de membri prezenți (pot fi sub 15 membri, atunci când sunt columbofili cu ceasuri cu transmitere live). Datele din ceasuri se descarca obligatoriu în PNC, iar fișele se listează și se semnează de către toți membri comisiei.
    Este obligatorie existența unei comisii de desigilare formată din 3 membri pentru ceasurile fără transmitere LIVE.
Art. 92 Ulterior, fișele crescătorilor prezenți fizic se scanează (semnate de către comisie) și alături de fișele transmise on-line vor forma dosarul virtual al concursului.
Art. 93 Fișele scanate de îmbarcare și desigilare se vor îndosaria pentru fiecare concurs și se vor păstra la sediul fiecărui club/centru de îmbarcare pe o perioadă de trei ani. Aceste fișe, timp de trei ani de la data listării, trebuie să poată fi prezentate, dacă se solicită de către responsabilul de zonă sau reprezentanții CNC.
Art. 94 Este interzis columbofilului, posesor al unui sistem de cronometrare fără transmitere live, să opereze descărcarea și listarea propriului ceas de cronometrare. În cazul nerespectării acestei obligații, se vor anula columbofilului respectiv rezultatele obținute la etapele la care a participat anterior și la etapa la care s-a produs abaterea respectivă.
Art. 95 Pentru sistemele live, crescătorul are îndatorirea să se asigure de efectuarea transmisiei sosirilor în PNC, în cazul în care aceasta nu este facută corespunzator crescatorului îi revine sarcina de a efectua desigilarea și descărcarea datelor la club, la ora și data desigilării stabilită de organizator.
Art. 96 Columbofilii au obligația să fie prezenți la ora stabilită, sub sancțiunea anulării etapei, dar cu păstrarea numărului porumbeilor anulați în clasament.
Art. 97 Sistemele de club se conectează cu ceasul atomic înainte de descărcarea datelor, iar columbofilul are obligația să verifice sincronizarea sistemelor cu ceasul atomic. Lipsa sincronizarii duce la anularea fișei, fără a scoate porumbeii din concurs și fără a influența zonele de distanță.
Art. 98 La fișele electronice de desigilare, nu este permisă apariția altor porumbei decât cei îmbarcati conform fișei de îmbarcare, sub sancțiunea anulării concursului.
Art. 99 La finalul listării fișei electronice de desigilare, comisia va menționa pe aceasta citeț numele și prenumele fiecărui membru al acesteia și fiecare membru o va semna.
Art. 100 În cazul procesării datelor inserate pe fișe, care nu fac obiectul concursului și a introducerii porumbeilor în clasament în mod nejustificat, se va anula etapa comisiei de desigilare, responsabilului tehnic de centru și responsabilului tehnic de filială.
Art. 101 Datele din ceasurile electronice se descarcă automat în Programul Național de Clasamente pe user-ul de club sau centru.
Art. 102 Pe fișele de desigilare unde apare indicativul NOK (Non Konform) în dreptul oricărui porumbel, indiferent de tipul sistemului electronic constatator, acel porumbel va fi obligatoriu eliminat de îndată din clasament.
Art. 103 Abaterea acceptată de la ora exactă (ceasul atomic) în plus sau în minus este de 3 minute la 24 de ore, sub sancțiunea anulării etapei.


Capitolul X
ÎNTOCMIREA CLASAMENTELOR
Art. 104 Clasamentele concursului – al porumbeilor și al columbofililor – se întocmesc de către responsabilii tehnici ai filialei, în colaborare cu responsabilii tehnici ai cluburilor care funcționeaza în cadrul filialei (responsabilii tehnici la nivelul intregii filiale columbofile) sau de către operatori angajati pentru efectuarea acestor operațiuni, folosind PNC.
Art. 105 Procesarea datelor se face doar după ce responsabilul tehnic de filială va verifica dosarul, asigurându-se că au fost constatate, anulate și eliminate toate aspectele, abaterile și inadvertențele, care nu sunt neconforme și intră în contradicție cu dispozițiile prezentului regulament.
Art. 106 Clasamentul etapei respective va fi finalizat în termen de 7 (sapte)  zile de la data desigilarii (termenul se calculează începand cu ziua următoarei zile în care are loc desigilarea).Nerespectarea termenului de finalizare se sancționează cu anularea etapei respective tuturor membrilor Consiliului Director al Filialei.
Art. 107 Clasamentul oricărui concurs va fi omologat în termen de maxim 7 (sapte) zile de la data finalizării.
Art. 108 Clasamentele, pentru a fi omologate în Campionatul Național Columbofil, trebuie să îndeplinească următoarele condiții cumulative:
– minimum 250 de porumbei și minimum 20 de columbofili participanți pentru concursurile de tipul Viteză și Demifond;
– minimum 250 de porumbei și minimum 20 de columbofili participanți, pentru clasamentul pe centrul de îmbarcare, și minimum 40 de columbofili și cel puțin 250 porumbei pentru clasamentul general, zonal sau pe filială (județ) pentru concursurile de Fond;
– minimum 250 de porumbei și minimum 50 de columbofili pentru clasamentul general, zonal sau pe filială (județ) pentru concursurile din categoria Maraton;
– minimum 250 de porumbei și minimum 50 de columbofili pentru clasamentul general, zonal sau pe filială (județ) pentru concursurile din categoria Extrem;
Art. 109 Clasamentele întocmite la concursurile din tipurile Viteză și Demifond pot fi:
– clasamente generale (la nivel de organizatori),
– clasamente pe filiale (județene). La categoria Viteza pot exista mai multe clasamente întocmite la nivelul unei filiale, în funcție de numărul de planuri de concursuri efectuate la această categorie.
– clasamente zonale, obținute prin împărțirea în două a distanței dintre primul și ultimul crescător din cadrul filialei columbofile, participant la concurs.
În cazul în care participa două sau mai multe județe la o etapă (filiale columbofile județene) prin protocol, clasamentul zonal se obține prin împărțirea distanței dintre primul și ultimul crescător participant din filialele columbofile care au semnat respectivul protocol. Aceste clasamente trebuie să îndeplineasca condițiile de minimum 250 de porumbei și 20 de columbofili.
– clasamente pe centre de clasament, care se întocmesc numai dacă se întrunesc condițiile de minimum 250 de porumbei și 20 de columbofili prezenți la îmbarcare. Clasamentele pe centre de clasament/club se generează automat, prin repartizarea electronică a fiecărui crescător la centrul cel mai apropiat de crescătorie. Pentru aceasta, filialele au obligația introducerii în PNC a coordonatelor cluburilor/centrelor de îmbarcare.
Introducerea altor coordonate decât cele ale locului unde se îmbarcă porumbeii duce la anularea sezonului pentru presedinte si tehnicul clubului precum si suspendarea din functii de conducere in cadrul clubului, filialei sau Uniunii pentru 5 ani.
Art. 110 Clasamentele întocmite la concursurile din tipul Fond pot fi:
– clasamente generale, întocmite la nivel de organizatori;
– clasamente pe județ, întocmite în cazul în care sunt întrunite cumulativ următoarele condiții: 40 de crescători, 40 de fise de îmbarcare postate în PNC și 250 de porumbei;
– clasamente zonale, obținute prin împartirea în două a distanței dintre primul și ultimul columbofil participant în concurs;
– clasamente pe club/centru de îmbarcare, întocmite în cazul în care se întrunesc condițiile de minimum 20 de columbofili, cu 20 de ceasuri constatatoare și minimum 250 porumbei;
Clasamentele pe centre de clasament/centru de îmbarcare se generează automat prin repartizarea electronică a fiecărui crescator la centrul cel mai apropiat de crescătorie. Pentru aceasta, filialele au obligatia introducerii în PNC a coordonatelor cluburilor (Maxim 4 centre de clasament).
Introducerea altor coordonate decât cele ale locului unde se îmbarcă porumbeii duce la anularea sezonului pentru presedinte si tehnicul clubului precum si suspendarea din functii de conducere in cadrul clubului, filialei sau Uniunii pentru 5 ani.

-clasamente interfiliale, întocmite la nivelul a minimumum două filiale, în cazul în care se întrunesc condițiile de minimum 40 crescatori, 40 ceasuri și 250 de porumbei și care se stabilesc de catre filiala organizatoare la întocmirea planului de zbor, în baza unui protocol încheiat.

Art. 111 Clasamentele întocmite la concursurile din tipul Maraton și Extrem pot fi:
– clasamente generale;
– clasamente întocmite la nivel de filiala columbofilă
– clasamente interfiliale, care se întocmesc cu minimum 50 de crescatori, 50 de fișe de îmbarcare postate în dosarul etapei respective și cu minimum 250 de porumbei și care se stabilesc prin protocol de către filialele columbofile participante. O filială poate participa într-un singur clasament interfiliale
– clasamente zonale, obținute prin împarțirea clasamentului general pe zone de 100 km, când distanța de la primul participant la ultimul este mai mare de 150 km, iar când este mai mică de 150 de km se împarte în doua zone. În cazul în care o zona nu întrunește numărul de columbofili sau porumbei necesari, ea va trece în zona de distanță mai scurtă.
– clasamente pe centre de îmbarcare, care se întocmesc în cazul centrelor unde îmbarca membri din cel puțin două filiale columbofile, dacă se întrunesc condițiile de minimum 50 de columbofili și 50 de fise de îmbarcare postate în PNC și minimum 250 de porumbei. Acest clasament este clasamentul comun al celor doua filiale și se aplică și în cazul în care la centru de îmbarcare dintr-o filială îmbarcă membri ai unei alte filiale, caz în care clasamentul de centru cumulează toți porumbeii centrului, ca și clasamentul filialei, la care se adaugă porumbeii crescatorilor din alta(e) filiala/filiale.
Art. 112 Clasamentul unui concurs columbofil se întocmeste pe baza procesului verbal de lansare, care trebuie să fie unic pentru fiecare concurs columbofil.
Art. 113 Clasamentul porumbeilor se întocmeste în ordinea descrescătoare a vitezelor medii (metri/minut), calculate cu două zecimale și pentru maxim 20% (douăzeci) din numărul total al porumbeilor angajați în concurs.
Art. 114 Numărul de porumbei luați în calcul pentru clasamentul unui concurs va fi numărul total al porumbeilor cumulat din fișele de îmbarcare, apartinând columbofililor participanți la acel concurs. Toți porumbeii transmiși live de sistemele de cronometrare în Programul Național de Clasamente, în cazul în care aceștia nu se desigilează de către crescător, rămân în clasamentul concursului respectiv, însa rezultatele lor nu sunt centralizate în Campionatul Național Columbofil.
Art. 115 Punctajul penalizator al unui porumbel în clasament se calculeazã dupã formula cu patru zecimale si anume: Lp x 1000 / Np în care Lp este locul porumbelului în clasament, Np reprezinta numãrul de porumbei angajați pentru toate categoriile.
Capitolul XI
Expozitia Națională Columbofilă a României și Gala Campionilor.


Art. 114 În urma centralizării rezultatelor finale, UNCR “COLUMBA” va edita anual Catalogul Național. Acesta va conține Campionatul Național pentru toate categoriile de distanță, fiind mentionați primii o sută de porumbei și crescători pe fiecare categorie. Anual, UNCR “COLUMBA” va organiza Expoziția Națională Columbofilă a României, în cadrul acesteia fiecare filiala columbofila va prezenta un lot de 20 (douazeci) de porumbei care au obtiunt rezultate in top 5 judetean la categoriile mentionate in RNC.

  În Expoziția Națională vor fi prezentati, în mod obligatoriu, porumbeii din TOP 10 GOLD Național, precum și porumbeii care au castigat trofeele naționale, mentionate in RNC.

  Vor mai putea fi prezentați în cadrul Expoziției Naționale, în funcție de spațiu, porumbeii din Top 3 pe fiecare zonă la etapele Naționale de maraton si extrem, fiind realizate standuri speciale al Provinciilor.

  In cadrul Expozitiei Nationale va fi prezentat lotul de standard al Romaniei, stabilit in urma arbitrajului efectuat in baza criteriilor FCI.

Trofeul Aripa de Aur

Acesta se câștigă prin cumularea etapelor de la As Național Porumbel, la crescător. Punctele sunt aduse de 2 porumbei din echipă, din care obligatoriu primul de pe listă să fie între cei doi. Se premiază un singur trofeu pe Județ, Provincie și National. Formula de calcul este aceeași ca și cea folosită în calculul normele campionatului Champions League, dar la numitor va fi trecut maximum 5000 de porumbei.

SUPERCUPA COLUMBOFILA A ROMANIEI

UN PROIECT REVOLUȚIONAR AL UNIUNII NAȚIONALE A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA

Categorii:

Supercupa României Viteză

Supercupa României Demifond

Supercupa României Fond

Supercupa României Maraton

Supercupa României Extrem

Se premiază cîștigătorul locului 1 la ultima etapă din campionat la nivel județean.

Pentru premierea Provincială și Națională se calculează punctajul pentru cîștigătorul Supercupei judetene si se premiază punctajul celui mai bun columbofil la nivel Provincial, respectiv National. La nivel de egalitate de puncte se premiază toți crescătorii cu acest trofeu.

Calculul punctajului (doar pentru castigatorul Supercupei – Loc 1 la ultima etapa) se face in felul urmator:

Ultima etapă generează 1 punct pentru aboslut toate categoriile.

La restul etapelor se calculeaza punctajul conform formulei: Loc în clasament x 100/nr. de crescatori

Punctajul cel mai mic va fi declarat castigator.

Clasamentul se generează doar cu primul porumbel sosit din echipă la fiecare etapă.

Competiția se organizează la primele etape pe grupe iar la ultimele/ultima cu toți crescătorii din județ.

Columbofilii sunt repartizați aleatoriu de un soft electronic pe grupe, în momentul finalizării îmbarcării la prima etapă din categorie și la fiecare etapă un procent de columbofili este eliminat (ultimii), iar ceilalți se duc mai departe în faza superioară a competiției (următoarea etapă).

La viteza, demifond și fond, la fiecare etapă un procent de 20% dintre participanți este eliminat la fiecare etapă, iar la maraton și extrem 40%, urmând ca finala să fie disputată de cei rămași la ultima etapă. Numărul de crescători care trec în faza următoare se rotunjește în sus pentru cifrele cu zecimale de la 0,5 în sus și în jos pentru cele de la 0,4 .

Daca numărul crescătorilor nu este multipul de 4, restul (1, 2 sau 3) se vor împarte în grupe astfel încât numărul pe grupe implicit nu va mai fi egal la toate grupele.

REGULI DE PARTICIPARE:

Pot participa membrii UNCR COLUMBA, posesori de sisteme de cronometrare cu transmitere live.

Numărul de columbofili pe județ, minim necesari pentru organizarea competiției este:

Viteza 36

Demifond 32

Fond 28

Maraton 24

În cazul în care, într-un județ, sunt mai multe planuri de zbor la o categorie, pe fiecare plan de zbor se organizează competiția dar câștigătorul județean al SUPER CUPEI se desemnează la fel ca la nivel Provincial și Național prin cumularea punctelor.

Se premiază un singur trofeu la toate nivelurile competiționale: Județ, Provincie și Național.

Va exista un clasament separat de cel pentru campionatul Champions League în programul de clasamente care se va genera automat la sosirea porumbeilor și care va colora cu roșu columbofilii eliminați la fiecare etapă.

Art. 115 În concursurile organizate sub egida UNCR “COLUMBA”vor fi acceptați porumbei care poartă inele românești cu logoul FCI, distribuite exclusiv de FNCPR ,UFCR si UNCR “COLUMBA”. Porumbeii care poartă inele distribuite de alte federații din tara și din strainatate vor fi acceptați în concursurile columbofile, cu mențiunea că rezultatele obținute de acestia sunt centralizate exclusive în campionatele provinciale și judetene.
La manifestările internaționale – Olimpiada Columbofilă/Expoziția Europeană de Porumbei Voiajori se participa doar cu inele românești cu sigla FCI, distribuite de FNCPR, UFCR, respectiv UNCR “COLUMBA”
Art. 116 Columbofilii vor opta, prin intermediul responsabilului tehnic de județ, în Programul Național de Clasamente, pentru participarea porumbeilor proprii în Expoziția Naționala la o anumită categorie. În urma nominalizărilor, se face selecția porumbeilor participanți în expoziție. Aceasta operațiune se efectuează electronic și lista este publicată pe site-ul oficial al UNCR “COLUMBA”. După publicarea listei, în termen de 5( cinci) zile, se pot formula contestații care vizează corectitudinea acestei operațiuni de nominalizare, sub raportul porumbeilor nominalizați, dar care lipsesc din orice motive din selectia pentru expoziție. Datele limită pentru aceste operațiuni va apărea pe site – ul UNCR “COLUMBA”.
Art. 117 În cadrul banchetului – GALA CAMPIONILOR ROMÂNIEI – primii trei porumbei și primii trei crescatori la fiecare categorie din Liga Campionilor Columbofili vor fi recompensați cu trofee de catre UNCR “COLUMBA”, în calitate de organizator al Campionatului Național Columbofil al României.
Art. 118 Porumbeii vor fi prezentați la sala de expozitie de către o delegație a filialei, care va respecta condițiile anunțate de organizatori.
Art. 119 În situația în care, la expozitiile naționale sau în timpul transportului porumbeilor spre și de la expozitiile internaționale se sustrage un porumbel, proprietarul acestuia va fi despăgubit cu suma de 1000 euro. Pentru orice porumbel de la Clasa Standard prezent în Lotul Național, valoarea este de 100 Euro.
Capitolul XII
Expozițiile provinciale columbofile


Art.120 UNCR “COLUMBA”  a desemnat un număr total de șase provincii columbofile în România. Vor fi organizate anual Expozitii Provinciale și banchete pentru premierea Campionilor provinciali, la nivelul a câte două provincii columbofile (Provinciile Transilvania cu Provincia Vest, Provincia Moldova cu Provincia Est și Provincia Oltenia cu Provincia Muntenia) sau separat la nivelul fiecarei provincii.
În cadrul acestor expozitii se vor premia de catre UNCR “COLUMBA” crescătorii și porumbeii conform categoriilor existente în Campionatul Național Columbofil.

Capitolul XIII
Sanctiuni

Art. 121 Orice membru columbofil, indiferent de funcția pe care o ocupã la nivel de club columbofil, filiala columbofilă UNCR “COLUMBA”este obligat să respecte întocmai prevederile prezentului regulament. Membrilor filialelor UNCR “COLUMBA”, care încalcă prevederile Statutului, ale RNC, a celorlalte regulamente aprobate, normele de comportare, de etică columbofilă, ori care, prin activitatea lor, produc daune sau afectează în orice mod direct sau indirect imaginea şi reputaţia propriei filiale li se aplica una din următoarele sancţiuni:
a) mustrare;
b) mustrare scrisă cu avertisment;
c) anularea rezultatelor columbofile la nivel de membru columbofil sau la nivel de tandem columbofil;
d) suspendarea calităţii de membru columbofil pe o perioada cuprinsă între 1 an și 10 ani, care atrage după sine suspendarea porumbeilor și interdictia participării din locația celui în cauză pe aceeaşi perioadă de timp;
e) excluderea din activitatea columbofilă,
f) declararea persona non grata a unui membru columbofil, care prin actele intreprinse în activitatea sa a prejudiciat foarte grav filiala acestuia.

Art. 122 Contestațiile și sesizările se formulează, conform modelului stabilit în Anexele la RNC, cu respectarea conditiilor de formă (scrisă și postată pe portalul ufcr), de fond (prezentarea explicită a motivelor în fapt și a temeiului statutar și regulamentar al contestației) și a termenelor precizate în prezentul regulament. La depunerea unei contestații, se va achita în contul Uniunii suma de 200 de lei, bani care vor fi returnați petiționarului dacă cele semnalate de el se adeveresc și contestația este admisă. În cazul în care nu se achită această suma, petiția nu va fi analizată de către organele competente din cadrul Uniunii.
Art. 123 Sesizãrile, cu privire la nerespectarea prevederilor articolele prezentului RNC trebuie formulate, în mod obligatoriu, de orice membru columbofil, imediat dupã observarea/constatarea acestora sau aflarea circumstanțelor de producere a faptei din alte surse, atât verbal cât și în scris.
Art. 124 În cazul constatării unei fraude de natură columbofilă, se vor întocmi procese verbale în acest sens. Dacă a apãrut un litigiu referitor la înscrisuri cu caracter tehnic, acestea trebuie pãstrate de cãtre comisia care a dispus în cauzã, deoarece hotãrârea respectivã poate fi contestatã pe linie ierarhicã în cadrul UNCR “COLUMBA”, în conformitate cu prevederile Statutului și RNC-ului. Comisiile nu au dreptul sã elibereze pãrtilor în litigiu documentele cauzei decât în copie, ulterior pronunțării unei decizii cu caracter definitiv.

Art. 125 Sancțiunile columbofile aplicate în cadrul UNCR “COLUMBA”sunt următoarele:
1. Anularea rezultatelor columbofile se aplică astfel:

Anularea etapei membrului columbofil se poate aplica în cazul comiterii urmatoarelor abateri:
a) Neachitarea cotizațiilor în cuantumurile stabilite de Adunările Generale ale filialelor, indiferent dacă concurează individual sau în tandem.
b) îmbarcarea propriilor porumbei și îmbarcarea porumbeilor de către comisii formate din mai puțin de trei columbofili sau din 3 persoane, care nu îndeplinesc calitatea de membri columbofili.
c) Participarea la îmbarcare la alt club decât cel în care este membru, sau la alt centru în afară de cel care este desemnat, în condițiile în care la acel centru s-au îmbarcat porumbeii.
d) lipsa crescătorului din Procesul verbal electronic de îmbarcare.
e) îmbarcarea porumbeilor pe o altă cursă decât prima cursă liberă la orice etapă de concurs, această operațiune fiind efectuata începând cu cursa 1 pentru fiecare week-end,
f) îmbarcarea porumbeilor cu utilizarea altor sisteme de îmbarcare decât cele aflate în proprietatea filialei columbofile, neîntocmirea documentației necesare desfășurării procedurilor de îmbarcare și aplicarea eronată a celor două moduri de îmbarcare, respectiv fizic și electronic.
g) distrugerea de sigilii și scăparea accidentală sau voită a porumbeilor din boxele containerului de transport, la locul îmbarcarii, pe parcursul deplasării până la locul de lansare și pe locul de lansare, înainte de efectuarea acesteia, fără posibilitatea identificării exacte a acestora înainte de lansarea porumbeilor. Sancțiunea se pentru toți columbofili care au îmbarcat porumbei în respectivul mijloc de transport.
h) Neanuntarea scaparii unui porumbel intr-un centru de imbarcare atrage dupa sine sancționarea cu scoaterea porumbeilor din concursul respectiv pentru membrii comisiei de îmbarcare unde a fost îmbarcat porumbelul și ai responsabilului de centru
i) nerespecatarea indicațiilor staff-ului asociațiilor cu privire la activitățile columbofile, proliferarea de injurii, comportament indecent
j) Operarea descărcărcării propriului ceas și listarea fișei de desigilare aferentă

Anularea etapei pentru membri comisiei de îmbarcare se poate aplica în cazul comiterii urmatoarelor abateri:
Întreaga comisie.
– îmbarcarea în mașinile de transport a unor porumbei neînregistrați pentru concursul respectiv, indiferent de numărul acestora și de identitatea proprietarilor.
– îmbarcarea porumbeilor cu utilizarea altor sisteme de îmbarcare decât cele aflate în proprietatea filialei columbofile, neîntocmirea documentației necesare desfășurării procedurilor
– Permiterea descărcărcării propriului ceas și listarea fișei de desigilare aferentă de către columbofil.
Anularea etapei pentru responsabilul tehnic columbofil al filialei columbofile se poate aplica pentru urmatoarele abateri:
– întocmirea în mod eronat a dosarului etapei de concurs și nerespecatarea prevederilor regulamentare referitoare la efectuarea lansării porumbeilor (nepostarea pe facebook și lipsa delegatului observator la locul efectuării lansarii),
– neanularea fisele de îmbarcare și desigilare, în cazul în care existau motive întemeiate pentru adoptarea unei asemenea măsuri și ulterior introducerea lor în concurs si transmiterea lor la omologare on-line sau fizic,
Anularea etapei pentru Consiliul Director al filialei se poate aplica pentru comiterea urmatoarelor abateri:
– mașinile de transport nu sunt dotate cu sistem de supraveghere GPS, care să ofere posibilitea vizionării mașinii în timp real sau acest sistem este defect, abonamentul de supraveghere nu poate oferi salvarea datelor pentru minimum 1 an de zile, iar filiala organizatoare, la solicitarea responsabilului de zonă, refuză să pună la dispoziție parola de acces pentru vizibilitatea mașinii,
– organizarea Naționalele de maraton si extrem fără a ține seama de coordonarea UNCR “COLUMBA”și a comitetului de organizare și promovarea de către aceasta a respectivului concurs,
– transportul porumbeilor efectuat cu mașini neautorizate în acest sens de către DSVSA-urile județene, fără să fie oferite condiții foarte bune de transport, cu posibilitatea reală de hrănire și adăpare a porumbeilor, precum și expedierea masinii de transport/ mașinilor de transport la locul lansării fără ca porumbeii să fie însoțiti de o persoană, posesoare a unui atestat valabil și legal de delegat, însoțitor transporturi de păsări vii, conform legislației naționale.
– lansarea porumbeilor la etapele de fond si maraton în conditii de cod meteo portocaliu și rosu – de vant, ploaie și căldura, pe minimum 50% din traseu și nerespectarea obligației efectuării lansarile LIVE și a postării acestora pe Facebook,
– amânarea etapei pentru alte motive decât cele de natură meteorologică, prevăzute la alineatul precedent.

Anularea etapei pentru responsabilul tehnic columbofil al clubului și președintele de club se poate aplica pentru comiterea urmatoarelor abateri:

– nesigilarea la fiecare centru de îmbarcare, respectiv la ultimul centru, cu sigilii speciale distribuite de UNCR “COLUMBA”, a autoutilitarelor de transport porumbei, neîntocmirea proceseul verbal în conținutul căruia se inserează seriile acestora, atașarea procesului verbal la dosarul concursului sau publicarea pe pagina de facebook a filialei în ziua îmbarcării, precum și deplasarea masinii de la un club/centru la altul cu mașina nesigilată corespunzător,

Suspendarea din activitate a responsabilului tehnic al filialei pe o perioadă între 1 și 5 ani. se aplică, cu analizarea circumstanțelor comiterii abaterii, în cazul comiterii din culpă sau cu vinovăție a următoarelor abateri columbofile:
– existența unor greșeli sau omisiuni apărute în dosarele etapelor de concurs, sesizate de către reponsabilul de zonă la omologare și ulterior stabilite de CNC.

Suspendarea unui membru columbofil al unei filiale afiliate pe o perioadă între 1 și 10 ani se aplică, cu analizarea circumstanțelor comiterii abaterii, în cazul comiterii cu vinovăție, a următoarelor abateri columbofile:
– cazul în care, în timpul constatãrii porumbeilor (a perioadei de asteptare a porumbeilor), un columbofil participant refuză primirea sau se sustrage prin orice mijloace de la obligația admiterii în interiorul locației unde se află crescătoria sau în crescătorie a cel puțin doi delegați (împuterniciți telefonic) din partea asociației organizatoare, a membrilor CNS sau a CD al UNCR “COLUMBA”, care au dreptul să verifice porumbeii sosiți și inelele acestora şi să întocmească un proces verbal cu cele observate, care va fi înaintat de urgentã conducerii filialei, CNS sau CD al UNCR “COLUMBA”,
– constatarea porumbeilor în afara locației crescãtoriei ale cãrei coordonate apar în programul de clasamente.
– cazul în care columbofilul refuză prezentarea ceasului constatator, a porumbeilor cronometraţi, a stikerele, senzorilor sau a altor înscrisuri și materiale columbofile care concură la realizarea unei etape de concurs.
– orice tentativă de fraudă sau fraudă de natură columbofilă, în cazul în care există suficiente mijloace de probă în dovedirea comiterii acestei abateri extrem de gravă.
Excluderea unui membru columbofil al unei filiale afiliate se aplică în cazul în care persoana respectivă, în exercitarea activității columbofile și în cadrul oricăror manifestări de acest gen, comite fapte din sfera infracțiunilor împotriva persoanei (violențe fizice), manifestă un comportament violent în mod repetat și persistă în săvârșirea fraudelor de natură columbofilă, având, astfel, antecedente grave în activitatea sa columbofilă.

Pierderea calității de membru în CNC si a celei de responsabil de zona se aplică pentru următoarele abateri:
– supravegherea defectuoasă sau nesupravegherea desfășurării concursurilor și a centralizării acestora în Campionatul Județean, Provincial, precum și în Campionatului National Columbofil,
– avizarea planurilor de concursuri, fără respectarea prevederilor RNC în mod tendențios sau din neglijență,
– supervizarea superficială sau incorectă a organizãrii concursurilor, în cazul în care membrul CNC are calitatea de responsabil de zonă, sau nesupervizarea organizării acestora din neglijență sau în mod tendențios,
– omologarea concursurilor fără analizarea corectă și minuțioasa a dosarelor concursurilor și a oricăror altor înscrisuri columbofile și propunerea aplicării unor sancțiuni sau aplicarea acestora fără a ține cont de prevederile statutare și regulamentare,
– omologarea rezultatelor finale, precum și a normelor pe diferite categorii competiționale în mod eronat, fiind dovedită reaua voință sau neglijența grava a membrului CNC,
– participarea în mod direct sau indirect la o tentativă de fraudă sau fraudă comisă în organizarea unui concurs sau în centralizarea rezultatelor unei categorii competiționale.

În cazul în care se constată acțiuni sau inacțiuni comise de un membru columbofil, care impiedică realizarea concursurilor și a campionatelor la nivel județean, provincial și național în mod corect și regulamentar, dar care nu sunt cuprinse și sancționate în prezentul RNC, în cadrul prevederilor de metodolgie sau a capitolului referitor la sancțiuni, CNC poate propune soluții legale și statutare în vederea rezolvării acestor aspecte, care vor fi validate de către Comitetul director.
Filialele columbofile și membri lor își interzic formal, sub sancțiunea de excludere, orice acțiune în justiție contra UNCR “COLUMBA” sau a filialelor columbofile pentru faptul cã au compãrut în fata unei comisii de disciplinã columbofilã (județeană sau națională). Acțiunea în justitie poate fi promovatã numai dupã epuizarea tuturor căilor de atac (contestare) înaintate către comisiile de la nivelul Filialei și al UNCR “COLUMBA”.
Orice columbofil cu cotizația plãtitã la zi și cu taxele de concurs achitate pentru anul în curs are dreptul de a verifica în orice moment corectitudinea desfãșurãrii concursurilor.
Prezentele NORME METODOLOGICE DE APLICARE A RNC se aplică împreuna cu Regulamentul Național Columbofil. Aceste Norme Metodologice pot fi modificate de Consiliul Director al Uniunii si , ulterior modificarile vor fi validate de Conferinta Naționala Columbofilă a UNCR “COLUMBA”, la solicitarea filialelor columbofile ale UFCR.
PRESEDINTE UNCR “COLUMBA”
ING. MARIUS FLORIN TUNDUC

INTOCMIT,
PRESEDINTE CNC al UFCR
AV. ALEXANDRU FLORIAN GATEJESCU