UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Principiile achiziționării porumbeilor de matcă

Gelu Vochin

Pilonul de bază al unei crescătorii de porumbei este compartimentul de matcă. După cum spune un dicton des întâlnit în lumea columbofilă, „reproducătorii sunt aurul, iar zburătorii sunt argintul”, compartimentul reproducătorilor este locul din care orice columbofil speră să se nască viitorii lui porumbei de top. Cei mai buni zburători, frații sau fii lor sunt retrași în compartimentul de matcă pentru ca, alături de părinții și bunicii lor sau alte rude, să formeze ceea ce înseamnă o familie de reproducători. Tot aici se încadrează și un aspect foarte important și des întâlnit în columbofilia de azi: achiziționarea porumbeilor pentru reproducție. Organizarea compartimentului de matcă este tratată cu foarte mare seriozitate de majoritatea crescătorilor, ceea ce impune o selecție dură și în ceea ce privește infuzia de sânge străin în propria familie de porumbei. Căutăm, așadar, criteriile după care se ghidează unii dintre cei mai importanți columbofili din România atunci când hotărăsc achiziționarea unui porumbel pentru propria matcă.

Craioveanul George Vochin este un columbofil foarte recunoscut la nivel național pentru rezultatele sale, dar și pentru achizițiile pe care le face în materie de porumbei. În fiecare an, un număr considerabil de porumbei străini ajung în crescătoria columbofilului doljean și primesc un loc în compartimentul său de matcă. Deși destul de numeroase, achizițiile făcute de Gelu Vochin nu sunt deloc la voia întâmplării, ci urmează un curs foarte bine delimitat: „În primul rând, vreau să menționez că toți porumbeii pe care îi cumpăr sunt porumbei străini. În momentul de față nu mai cumpăr nici un porumbel din România, pentru că am făcut lucrul acesta în trecut și nu am fost foarte mulțumit. Ceea ce aduc acum sunt numai fii din porumbeii care ocupă primele trei locuri naționale la categoria Maraton sau As Maraton, în special din Olanda, sau care provin din porumbei care au dovedit că sunt foarte buni reproducători. De exemplu, foarte recent am achiziționat un porumbel din cel mai bun reproducător al fraților Jacobs din Olanda. Atunci când vreau să cumpăr un porumbel care a concurat el însuși, urmăresc dacă a obținut punctaje foarte mici. Majoritatea porumbeilor pe care îi aduc sunt originari din Olanda, pentru că îmi plac mai mult distanțele de la care joacă crescătorii olandezi”, ne-a explicat columbofilul din Craiova. Însă, achiziționarea nu este totul în această ecuație. Trebuie urmărit cu foarte mare atenție felul în care se pliază noile infuzii și, mai cu seamă, calitatea produșilor porumbeilor achiziționați. Despre această latură care urmează achiziționării unui porumbel, George Vochin explică următoarele: „Un porumbel pe care îl aduc pentru matcă primește, în crescătoria mea, două șanse. Îl combin cu porumbeii care au mai avut rezultate la mine în crescătorie și aștept să reproducă ceva de valoare începând cu vârsta de doi sau trei ani. Dacă nu se întâmplă acest lucru, îl elimin indiferent de prețul pentru care a fost cumpărat sau de numele crescătorului de la care l-am luat. În afară de această situație, mai există cazuri când nu aștept atât de mult. Dacă observ că se pierd aproape toți puii din porumbelul respectiv, îl elimin fără a mai primi vreo șansă. Viața este pra scurtă și nu cred că trebuie să stăm și să așteptăm prea mult după un porumbel”.

Cosmin Olteanu – foto dreapta

În crescătoria lui Cosmin Olteanu din Prahova se regăsesc unii dintre cei mai buni porumbei din țara noastră și nu numai. Adevărate colecții de porumbei ce provin de la crescători consacrați din străinătate se află în compartimentele de reproducție ale columbofilului prahovean, porumbei care sunt achiziționați și gestionați cu foarte mare atenție. „Când achiziționez porumbei pentru a îi pune în compartimentul de matcă am două principii de bază: originea și rezultatele. În ceea ce privește originea, trebuie să fie o familie de porumbei de foarte mare succes, cu numeroase rezultate. Apoi, trebuie să fie o linie de porumbei cu care au câștigat mai mulți crescători, adică să aibă referințe foarte bune. Nu este suficient ca respectivul crescător să câștige un titlu național pentru a merge să cumpăr porumbei de la el. Este nevoie și de câteva referințe pentru a fi convins că este o familie de porumbei foarte bună. În ceea ce privește originea crescătorilor de unde cumpăr porumbei, în general, sunt din Belgia și Olanda, dar și din România am achiziționat câțiva campioni naționali sau părinți de campioni naționali”, ne-a explicat Cosmin Olteanu. În ceea ce privește șansele pe care le primesc porumbeii achiziționați pentru a reproduce, Cosmin Olteanu are un sistem foarte interesant: „De regulă, aștept ca un porumbel nou achiziționat să reproducă ceva foarte bun într-un timp de minim trei ani. Mai departe, există posibilitatea să cumperi un extraordinar zburător, dar care să nu fie un reproducător prea valoros. În această situație, câțiva fii din porumbelul respectiv sunt opriți la matcă. Dacă nici din el și nici din fiii lui nu este reprodus nimic de valoare, atunci sunt eliminați în totalitate”, ne-a explicat crescătorul.

Dan Vasile – foto stânga

Dan Vasile din Dej, județul Cluj, este un crescător cu o ascensiune fulminantă în cadrul etapelor de maraton. Campion național la maraton și participant la olimpiada columbofilă de la Bruxelles din anul 2017, Dan Vasile și-a format în timp o adevărată familie de porumbei pentru fond și maraton, familie care îl are în centru pe deja celebrul mascul „Olimpicul”. Descendenților acestuia i s-au alăturat cu succes și importante achiziții, dintre care cei mai buni au fost, fără dubii, porumbeii originali Jelle Jellema. Despre felul în care a făcut aceste achiziții, Dan Vasile ne-a explicat următoarele: „Am urmărit și urmăresc să fie dintr-o familie de porumbei ai cărei descendenți să facă performanță până la a doua, a treia și chiar a patra generație. Atunci când achiziționezi porumbei dintr-o astfel de familie este mult mai ușor să ai și tu, la rândul tău, rezultate frumoase cu ei, bineînțeles, dacă te și ocupi așa cum trebuie de îngrijirea lor. În ceea ce privește răbdarea pe care o am cu un porumbel recent cumpărat pentru lotul de matcă, pot să spun că sunt destul de îngăduitor. Cum în zona mea avem probleme cu răpitoarele și eu, de exemplu, angajez porumbeii la maraton la vârsta de doi ani, porumbelul respectiv are destule sanșe și destul timp la dispoziție pentru a reproduce un descendent valoros”.
Așadar, putem observa că achizițiile de porumbei, mai ales străini, pe care le fac columbofilii români au luat o amploare considerabilă. Acest lucru se datorează faptului că accesul la porumbeii marilor campioni din Vest este mult mai lejer în zilele noastre, dar și faptului că a crescut considerabil disponibilitatea financiară a crescătorilor români. Totuși, putem observa o rigurozitate destul de mare de care dau dovadă crescătorii noștri, care nu se lasă furați de mirajul numelor celebre, ci caută mereu doar performanța.