Pe 25 iunie, județele Caraș-Severin, Hunedoara și Alba-Iulia, plus încă șapte crescători din Timiș au participat împreună la etapa de maraton Dresda (Germania), prima etapă de maraton a anului. Responsabilitatea organizării etapei a căzut pe umerii asociației columbofile din Caraș-Severin, de altfel centrul în care s-au angajat cei mai mulți porumbei.
Programată inițial pentru 22 iunie, lansarea pentru etapa de Dresda a fost amânată cu trei zile din cauza condițiilor meteo nefavorbile. Pe 25 iunie, cei 4.395 de porumbei au fost lansați în jurul orei 06:00 dimineața, mulți dintre ei terminând cursa încă din prima zi. Cel mai bun dintre ei a fost un tânăr mascul, 0515436/2018, al crescătorului Gigi Prună din Bocșa (Caraș-Severin), iar la crescători, din cei 379 de participanţi, pe primul loc s-a poziționat tandemul Curea C-tin+Dinu din Timiș.
Masculul 0515436/2018-primul rezultat important al carierei sale de zburător
Gigi Prună este un columbofil din Bocșa, membru al asociației columbofile din Caraș, foarte pasionat de etapele de maraton. La etapa de la Dresda a participat cu 20 de porumbei concurați la natural, mare parte din ei tineri. Masculul câștigător, așa cum ne-a explicat crescătorul, se afla la etapa de Dresda în plină formă, lucru confirmat de câștigarea primului loc pe lansare din 4.395 de porumbei. El a reușit să zboare cu o viteză medie foate bună cei 842 de km, ajungând în crescătorie la ora 20:13 minute. „Concurez din anul 2006, în primii doi ani angajând porumbeii la toate etapele. Cele mai bune rezultate, printre care un loc 2 național, au fost făcute la categoria General, dar de câțiva ani am preferat să particip doar la etapele de maraton. Ca număr de porumbei, nu am depășit niciodată 30 de zburători. Doar anul acesta am avut un număr ceva mai mare, dar asta s-a întâmplat pentru că nu am participat la concursuri anul trecut. Porumbeii mei, inclusiv tinerii, participă în fiecare an la toate cele trei etape de maraton. Întotdeauna am concurat și voi concura și în continuare doar la natural. Ca poziție de cuib, inclusiv la etapa aceasta, am încercat întotdeauna ca porumbeii să fie pe ouă de 7-8 zile, pentru ca porumbeii să fie liniștiți și să acumuleze tot ce trebuie din hrană și celelalte suplimente. Ca origini, masculul de pe primul loc este 50% Vanbruaene, și pe această cale țin să le mulțumesc domnilor Tibi Gruia și Ioan Cărmăzan, porumbei pe care eu îi cultiv de foarte mulți ani. Pe partea tatălui, masculul provine dintr-un porumbel achiziționat de Valentin Pascu de la columbodromul Bocșa, adus aici de un crescător belgian, în al cărui pedigree se găsesc porumbei cu cinci curse de Barcelona clasate. Masculul va continua să concureze, pentru că eu angajez în fiecare an toți tinerii la toate etapele de maraton, inclusiv cele de peste o mie de km”, a precizat Gigi Prună.
Tandemul Curea C-tin+Dinu, un alt rezultat remarcabil la cursele de maraton
Așa cum am amintit și mai devreme, printr-o cerere specială, la etapa de maraton Dresda au participat și șapte crescători din județul Timiș, care au angajat 93 de porumbei. Din aceștia, tandemul Curea C-tin+Dinu au reușit sosiri foarte bune, inclusiv locul 1 la crescători. Din cei 37 de porumbei pe care i-au angajat la etapa de maraton Dresda, 24 s-au descurcat foarte bine, reușind să claseze. Primul porumbel sosit al tandemului a fost o femelă tânără, 0382507/2018, care însă nu a fost la echipă, deși a reușit un foarte bun loc 4 pe lansare. Situația a fost redresată de următorii doi porumbei sosiți, un mascul și o femelă cu ceva mai multă experiență, ambii aleși pentru a face parte din echipă. Cei doi zburători, masculul 0338960 /2017 și femela 0181506/2015, au reușit să ocupe locurile 16 și 20 pe lansare, suficient de bine pentru a fi cele mai bune clasări făcute de același crescător cu porumbeii săi de echipă. Cei doi crescători au înregistrat astfel un nou rezultat foarte bun într-o etapă de maraton, care se adaugă palmaresului destul de stufos realizat de tandemul din Timiș.