A doua competiție de nivel mondial organizată de Federația Columbofilă Internațională este World Best Pigeon. Încă de la înființarea acesteia, crescătorii români au avut rezultate de excepție, cu multe clasări pe podium și chiar mai multe locuri întâi. Mai mult decât atât, la categoriile Marathon și Super Marathon, columbofilii noștri au ocupat aproape de fiecare dată locul 1. Recent au fost publicate clasamentele și pentru ediția din 2025 a World Best Pigeon, unde, din nou, România se poate lăuda cu performanțe extraordinare!
Campionatul World Best Pigeon se întocmește pe opt categorii de distanță, conform regulilor clasice ale FCI: Speed, Middle Distance, Long Distance, Youngster, Yearling, All Round, Marathon și Super Marathon. De precizat că, la fel ca în cazul Olimpiadei Columbofile, numărul maxim de porumbei cu care se calculează punctajele este de 5.000.
Campioni mondiali la categoria Super Marathon
Pentru categoria Super Marathon, porumbeii trebuie să claseze la două concursuri cu distanța mai mare de 900 km, care să totalizeze minim 1.800 km. Conform „tradiției”, României îi revine din nou locul 1 la această categorie, prin Sorin Săndulache, din Filiala Bacău, dar și locul al doilea, prin Radu Dogaru, din Filiala Tulcea. Cei doi păstrează aceeași ordine și în clasamentul național al categoriei Extrem Maturi, unde Radu Dogaru ocupă și locul al treilea. În clasamentul World Best Pigeon, femela RO-2020-278118 concurată de Sorin Săndulache are un coeficient de 0,3 puncte de penalizare. Tot o femelă îl reprezintă și pe Radu Dogaru, aceasta având seria RO-2021-312327 și un coeficient de 0,46 puncte de penalizare. Ca o paranteză, podiumul World Best Pigeon este completat de Henry Hoeks, reprezentantul Olandei. De asemenea, cel de al treilea porumbel care reprezintă România, femela RO-2023-70728, concurată de Familia Solovăstru din Suceava, ocupă locul al patrulea.
Locul 1 mondial și la categoriile Yearling și Youngster
Alte două rezultate remarcabile au fost realizate de columbofilii români la categoriile Yearling și Younster, unde, de asemenea, suntem campioni mondiali. La categoria Yearling sunt necesare 5 etape de peste 100 km (minim 750 km în total), în timp ce norma categoriei Youngster se realizează din 3 etape de peste 100 km, care să totalizeze minim 450 km. Columbofilii Glodan Ciprian și Haidu Balasz, care concurează în tandem în cadrul Filialei Maramureș, sunt autorii performanței de la categoria Yearling, grație masculului RO-23-0579175, campion național al categoriei Viteză Tineret. Mihai Anghel, din Argeș, este campionul mondial de la categoria Youngster, cu porumbelul RO-2024-2028492, ocupant și al locului 1 național la categoria olimpică F-Pui.
Podium mondial la alte trei categorii
În afară de cele trei locuri întâi deja amintite, columbofilii din România au mai obținut și alte cinci clasări în top 3 mondial World Best Pigeon. Astfel, la categoria All Round, tandemul Găitan Narcis și Beni, din Suceava, campioni naționali la categoria General Maturi, ocupă locul al doilea. Tot locul al doilea îl ocupă și Artemie-Ilie Roșca, din aceeași Filială Suceava, dar la categoria Marathon. În campionatul național al României, acesta este campionul categoriei Maraton Maturi. La aceeași categorie, Marathon, columbofilii români Catany și Frații Sîrghi, din Filialele Timiș și Vrancea, își împart locul al treilea, datorită faptului că porumbeii lor au obținut același coeficient (1,43 puncte de penalizare). Laurențiu Vîlsan, din Filiala Prahova, campionul național al categoriei Fond Tineret, ocupă și el locul al treilea World Best Pigeon la categoria Long Distance, urmat, pe locul al patrulea, de Vicențiu Scripcaru din Filiala Galați.
Având în vedere aceste noi clasări de top ale columbofililor români și la ediția din acest an a World Best Pigeon, nu putem să fim decât foarte mândrii de performanțele crescătorilor noștri care fac cinste țării și în competițiile internaționale!