UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Tandemul Miu + Dragomir aduce al treilea premiu național Gold în județul Argeș

Sezonul columbofil 2024 a adus cu sine o situație specială când vine vorba despre competiția cu cele mai consistente premii din calendarul competițional columbofil românesc. Astfel, nu mai puțin de trei dintre cele zece premii naționale, fiecare în valoare de 10.000 de lei, ajung în Argeș, un județ în care inelele gold au fost mai mereu la mare căutare printre crescătorii de aici.

La această performanță a contribuit și tandemul Miu + Dragomir, format din crescătorii Adrian Miu și Alex Dragomir, a căror femelă cu seria 2006203-2023, care a acumulat 4,56 puncte de penalizare, a reușit să încheie sezonul pe locul 7 în clasamentul național Gold. „Tandemul a luat ființă în anul 2017, debutând cu dreptul în columbofilia din cadrul U.C.P.R. prin ocuparea locului 1 național Demifond. Din păcate, în ultimii doi ani, Alex a renunțat la a mai practica acest hobby, având o pasiune mai arzătoare – ogarii de competiție. Pentru anul competițional 2024 am inelat opt pui cu inele Gold. Doi dintre aceștia au fost pierduți la zborurile cu puii din sezonul 2023, doi au fost răniți în aceiași perioadă, rămânând pentru a fi concurați ca tineri, în anul 2024, doar patru din cei opt. Din cei patru care au intrat în competiția Gold, doi au reușit să realizeze norma, femela 2006203-2023 câștigând unul dintre premiile de 10.000 de lei puse în joc la nivel național, clasându-se pe locul 7 național. Femela noastră câștigătoare are pe linia tatălui cel mai bun zburător al meu la categoria Fond de pe ruta Ucraina, provenit dintr-un cuplu de porumbei de la tandemul meu Alex Dragomir, obținuți de acesta de la un fost campion al județului, pe numele său Ion Narcis. Iar pe linia mamei este nepoată din porumbelul campion al lui Emil Nedea, cel care a ocupat locul 1 județean Fond, locul 3 județean categoria General și locul 11 național Fond. Metoda prin care a fost concurată 2006203-2023 a fost văduvia. Fiind un zburător axat pe categoria Demifond, am doar un compartiment de zbor, voiajorii din cele două categorii – Demifond și Gold – au stat împreună și au avut același program. La concursul numărul trei de Fond, masculul acesteia, care și el făcea parte din echipa Gold, s-a pierdut. Din acel moment i-am păstrat acestei femele un mascul special cu care se vedea după concursuri, inclusiv în weekend-ul, când soseau porumbeii de la zborurile de Demifond. După înlocuirea involuntară a partenerilor ei, aceasta pur și simplu a ,,explodat“.
Până la zborurile din campionatul Gold nu a ieșit în evidență cu nimic, iar ca pui nu a avut chiar nicio clasare. Are în schimb o musculatură impresionantă. Ce am remarcat a fost faptul că la ultimele trei etape de Fond a rămas cu remiga numărul patru nearuncată, remiga aruncând-o după ultimul concurs. Nu știu ce concluzie ar trebui trasă, poate a fost o simplă coincidență“, a povestit Adrian Miu.

2006203-2023 Miu + Dragomir

„Clubul Gold, o idee excepțională“

Crescătorul argeșean este de părere că secretul succesului constă în selectarea porumbeilor ambițioși, capabili să se adapteze schimbărilor de rută. „Pentru Clubul Gold, competiție în cadrul căreia particip de patru ani, m-am orientat să particip cu păsări foarte tenace, nu neapărat de locul 1. Dar decizia de a selecta porumbei ambițioși am luat-o ținând cont că, în județul meu, în ultimii trei ani, rutele de zbor s-au schimbat mereu și se vede clar că această decizie a fost cheia spre succes. Pentru mine, premiul național Gold Tineret a fost o performanță extraordinară. Clubul Gold mi s-a părut o idee excepțională încă de la început. Ca și observație, inițial nu mi-a plăcut faptul că s-au amestecat și etapele de Maraton deși, culmea ironiei, nu aș fi reușit performanța aceasta dacă nu participam la o cursă de Maraton, etapă care a contribuit definitoriu la punctajul obținut.
În anul 2024 am mărit efectivul de pui inelați cu inele Gold la 22 de pui. După patru etape jucate în sezonul 2024 cu puii, am rămas cu 18 pui, care vor forma lotul meu pentru competiția Gold din anul 2025. Puii Gold îi joc în anul nașterii până la 200 kilometri, chiar cu repetare de etape dacă planul de zbor permite. După 200 de kilometri îi retrag din competiția cu puii, dându-le timp de refacere și năpârlire pentru sezonul următor“, a mai spus Adrian Miu.