UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Tokmak Național 2021 şi-a desemnat câștigătorii: Daniel Moșoianu și tandemul Florin Cristuinea+Berky

Pentru columbofilii din Oltenia, primul concurs de anvergură, din categoria Maraton, a fost Tokmak Național, ediția 2021. Etapa, care s-a desfăşurat în același timp cu celelalte etape naționale, în cel de-al doilea weekend al lunii iulie, a angrenat toate asociațiile columbofile din zonă, numericul de porumbei și columbofili fiind unul dintre cele mai mari, concurența de la Tokmak Național fiind devansată doar de cea de la Madona Național. Marii câștigători ai etapei, după finalizarea clasamentului, sunt Daniel Moșoianu, din Argeș, în clasamentul porumbeilor, și tandemul Florin Cristuinea+Berky, din Olt, câștigător în clasamentul crescătorilor.

Sezonul 2021 a adus, pentru columbofilii din Sudul ţării, cea de-a patra ediție a concursului Tokmak Național, etapă care a bifat distanțe cuprinse între 800 şi puţin peste 1.000 de kilometri. Au participat 1.267 de columbofili din șapte asociații (Argeș, Olt, Vâlcea, Dolj, Gorj, Mehedinți și Teleorman), care, împreună, au îmbarcat un total de 12.940 de porumbei. Aceștia au fost lansați imediat după răsăritul soarelui, la orele 05:25, în data de 10 iulie, mare parte din porumbei ajung acasă încă din prima zi. De altfel, nu a fost nicio asociație participantă în care să nu se înregistreze sosiri în prima zi a concursului.

Daniel Moșoianu (AG), noul nume printre câștigătorii concursului Tokmak Național

Fiecare ediție a concursului Tokmak Național a scos în evidență câte un nou columbofil, lucru care s-a repetat și anul acesta. Daniel Moșoianu, din Asociația Argeș, este ultimul intrat pe lista câștigătorilor acestui concurs, el reușind să își adjudece locul întâi pe întreaga etapă. Performanța a fost realizată cu masculul 0283010/2019, aflat la primul său rezultat important din cariera de zburător, după ce a sosit la ora 16:35:53, de la nu mai puțin de 914 km aerieni. A zburat peste 11 ore, viteza medie cu care s-a deplasat pe toată distanța concursului fiind de 1.362,45 metri pe minut. Per total, prestația sa la această etapă a fost suficientă pentru a fi cel mai bun porumbel din concurs, realizând, chiar dacă discutăm despre un singur concurs, o performanță notabilă. „Este un porumbel despre care nu pot să spun că are un pedigree anume. A fost concurat și la vârsta de un an la o etapă de maraton, dar și la prima etapă de maraton a sezonului, unde a clasat destul de bine. Metoda de zbor la care îmi concurez porumbeii este văduvia, fără ca porumbeii să se vadă înainte de concurs. Am folosit mâncare de la Versele Laga, iar suplimente nu au primit decât pentru recuperare. Înainte de etapă, pentru pregătire, am băgat toți porumbeii la etapa de viteză dinainte de îmbarcare și i-am dus și la un antrenament de 40 de km, de la care i-am lansat seara. Având în vedere că din 2010 mă axez preponderent pe etapele de maraton, pot spune că este unul dintre cele mai bune rezultate ale mele”, a precizat Daniel Moșoianu (foto dreapta). La Tokmak, columbofilul argeșean a participat cu 20 de porumbei și, pe lângă primul loc pe  lansare la porumbei, ocupă și locul 39 la crescători, cu 12 porumbei clasați.

Berky + Cristuinea Florin (OT), câștigătorii din clasamentul crescătorilor

Dacă locul întâi pe lansare a fost câștigat în prima asociație participantă, din punct de vedere al distanțelor, primul loc la crescători a fost câștigat la aproape o mie de km. Mai exact în Corabia, județul Olt, acolo unde au crescătoria columbofilii Ion Iancu, sau Berky, așa cum este cunoscut de toată lumea, și Florin Cristuinea. Cei doi concurează de mai mulți ani în tandem, sub titulatura Berky + Cristuinea Florin (foto stânga), și, la această etapă, au câștigat locul 1 din 1.267 columbofili după ce au ocupat locurile 10 și 54 pe întreaga lansare (990 km). Primii doi porumbei sosiți în crescătoria lor au fost doi masculi de trei ani, care, împreună, au acumulat 4,95 puncte de penalizare. „Împreună cu Ion Iancu, deși toți îl cunoaștem mai mult ca „Berky”, am o colaborare de mai bine de șapte ani. Ne axăm mai mult pe etapele de fond și maraton, astfel că acest rezultat ne bucură foarte mult. La echipă, bineînțeles, merg porumbeii cu experiență. După cum puteți vedea, cei doi masculi sunt de trei ani, ceea ce înseamnă că au trecut deja prin mai multe etape de maraton. Porumbeii i-am concurat la văduvie și pentru a pregăti această etapă am folosit hrană de la Versele Laga și i-am dus la câteva antrenamente înainte de îmbarcare. Din punct de vedere al originilor, primul porumbel sosit este o încrucișare între liniile Kuijpers, Catrisse, Emiel Denys și Hebberecht, iar cel de-al doilea, la fel, este o combinație De Jong, Roger Lasoeur și Felix Ons”, a explicat Florin Cristuinea.

Clasamentele județene

Singura asociație participantă la această etapă care nu a avut numericul necesar de porumbei și crescători pentru a avea și clasament a fost Teleorman. În rest, în toate celelalte asociații s-au putut întocmi și clasamente județene, iar câștigătoriiacestora nu sunt deloc mai prejos.
Din Dolj, la Tokmak Național au participat 2.514 porumbei și 211 columbofili. Cele două prime locuri județene au fost câștigate de Frații Marica, la porumbei, și Daniel Tunaru, la crescători. Din Vâlcea, au participat 948 de porumbei 107 columbofili, iar cei care deschid clasamentul județean al acestei etape sunt Justinel Duțu (porumbei) și Ady Colniceanu (crescători). Asociația Mehedinți a participat la etapa Tokmak Național 2021 cu 2.053 porumbei și 223 columbofili, câștigătorii din clasamentul județean fiind Familia Epuran, la porumbei, și Mihai Burcheșin, la crescători. Nu în ultimul rând, din Gorj au luat parte la acest concurs 1.419 porumbei și 169 de columbofili. Primul loc județean la porumbei a fost câștigat de tandemul Bujorescu+Telescu, iar la crescători primul loc a fost ocupat de Cătălin Preoteasa. Amintim, de asemenea, tandemul Alexe C. + Andrei I., câștigătorul primului loc la crescători în județul Argeș (271 participanți; locul 3 pe toată lansarea), dar și pe Gabriel Nica, din Olt, câștigătorul locului întâi pe Olt și 3 pe toată lansarea, la porumbei. Tot din Argeș este și columbofilul Dan Matei, care ocupă locul al doilea pe lansare la porumbei, iar la crescători locul al doilea pe lansare este ocupat de Frații Stanca, din Olt.