UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Trofeele „Carol I“ și „Aripa de Aur“ vor ajunge la Suceava, în vitrina Fraților Lazăr

„Toamna se numără bobocii“. Așa sună un vechi proverb românesc și, ca această regulă să fie întărită, în columbofilie, această perioadă coincide cu apariția centralizărilor sezonului cu maturii la nivel național.

În sezonul cu maturii 2024, Catalogul Național este deschis de către Trofeul Carol I, acesta fiind atribuit tandemului sucevean Lazăr Marcel și Iulian, datorită fantasticului lor zburător cu seria 976102-2022, care a obținut această înaltă distincție prin clasarea a 5.614 de kilometri, acumulând în total 480,06 puncte de penalizare. Frumoasa povestea din acest an a fraților Lazăr Marcel și Iulian nu se încheie aici, tot ei fiind și fericiții câștigători ai noului înființat trofeu Aripa de Aur, care se câștigă prin cumularea etapelor de la categoria As Național Porumbel, la categoria Crescător. Punctele sunt aduse de doi porumbei din echipă, din care, obligatoriu, primul de pe listă să fie între cei doi. Totodată, trebuie spus că se acordă un singur trofeu pe județ, unul pe provincie și cel național. „Numele meu este Marcel Lazăr și împreună cu fratele meu Iulian Lazăr concurăm porumbeii din toamna anului 2013, în cadrul Filialei Columbofile Suceava, sub denumirea Lazăr Marcel și Iulian, crescătoria fiind situată în satul Fetești. Categoria noastră preferată este As Fond, după acest criteriu ne-am ghidat în tot acest timp și am selectat porumbeii, însă concurăm la toate etapele din planul de zbor cu același entuziasm. În ultimii ani toți porumbeii noștri zboară la începutul sezonului primele șase etape (două viteze, două demifonduri și două fonduri), iar apoi împărțim lotul în trei. O parte vor rămâne să concureze la cursele de demifond și fond, zburând săptămânal, o parte pe maraton, fiind jucați din două în două săptămâni, iar o parte vor merge la maraton extrem, întreg lotul de zbor fiind format din aproximativ 40 porumbei. Anul acesta, în lotul pentru maraton am hotărât să îi punem și pe cei doi frați de la care aveam cele mai mari așteptări, adică pe 976102-2022 și 976146-2022, ambii clasând la început de sezon toate cele șase etape, astfel gândindu-ne să îi jucăm pentru categoria As Național sau Trofeul Vasiliu Mihai. Nu a fost o decizie ușoară deoarece, cu un an în urmă, cursierul 976102-2022 a zburat ca tânăr trei maratoane extreme, obținând locul 24 județean As Extrem Maraton Tineret și ar fi putut obține un loc bun la categoria de Palmares Extrem, dar tocmai acest lucru ne-a convins că are o șansă bună să claseze și cele patru maratoane rămase din planul de zbor, lucru care s-a și întâmplat, demonstrând că este un voiajor deosebit. Ambii frați au clasat fiecare câte nouă etape desemnate pentru categoria As Național în sezonul 2024, doar că la Birzai campionul a ajuns în prima seară, la ora 21:32, intrând în clasament, iar fratele său, 976146-2022, a sosit a doua zi dimineața, la ora 08:03, și nu a mai clasat. Ne-a fost însă de mare ajutor în întreg sezonul pentru obținerea trofeului Aripa de Aur, fiind tot timpul nominalizat la echipă“, a declarat Marcel Lazăr.

„Matca noastră este formată 80% din porumbei reproduși și zburați de noi“

Campionul sucevean spune că forța crescătoriei lor stă în compartimentul de matcă, formată în mare măsură din porumbei reproduși și zburați de ei și care au avut rezultate foarte bune. „Pregătim și concurăm lotul de zbor prin metoda văduviei prin rotație, iar la baza porumbeilor noștri avem linia Fraților Hagens, nepoată din <<Olano>>, de la Vasile Muntean, și Etienne Devos, de la Costică Pintilie și Gheorghe Struț, porumbei pe care i-am selectat de-a lungul acestor ani, atât la zborurile cu puii, acestea incluzând și cursele de fond sau maraton, dar și la maturi, oprind în fiecare an pe cei mai valoroși la reproducție. La momentul actual, matca noastră este formată 80% din porumbei reproduși și zburați de noi, printre care putem enumera campionul județean, cel care a clasat patru maratoane în anul 2023, locul 2 Provincia Moldova General Pui 2021, locul 3 județean As Fond Tineret 2016, locul 3 județean Demifond Pui 2020, locurile 4 și 9 județene Maraton Pui 2023, locul 10 județean Fond Pui 2022, iar anul acesta adăugăm în lotul de matcă și pe campionul național al categoriei As Național și Porumbelul Anului“, a mai spus crescătorul Marcel Lazăr.

Inițiativele UNCR Columba, apreciate de crescători

La fel cum s-a întâmplat cu mai toate inițiativele UNCR Columba, introducerea noilor trofee, precum Aripa de Aur, dar și proaspăta competiție Super Cupa României, a fost bine primită de către columbofilii români. „Aripa de Aur a fost pentru noi un obiectiv încă de la început, dar am conștientizat că va fi foarte greu de obținut și vor fi șanse mici de reușită. Totuși cu o echipă formată din patru frați, zburători extraordinari, printre care și cei doi menționați mai sus, totul a devenit mult mai ușor. A fost o inițiativă foarte frumoasă din partea U.N.C.R. Columba să înființeze această categorie deoarece ține competiția mult mai activă, emoțiile fiind mai mari. De asemenea, și Super Cupa României are farmecul ei. Obținerea acestor performanțe reprezintă un vis împlinit pentru că din acest an vom face și noi parte din istoria columbofiliei românești, dându-ne imboldul necesar să continuăm pe același drum, dorindu-ne să câștigăm din ce în ce mai mult. Sunt rezultate la care visează orice columbofil, dar cu răbdare și perseverență toți avem rândul nostru. Un merit în obținerea performanțelor noastre îl au și colegii de club care, prin pasiunea lor pentru concursuri și porumbei, au creat un climat competitiv, ținând trează dorința de a deveni cei mai buni. Salutări de la Suceava pentru toți columbofilii și mult succes tuturor în tot ceea ce fac“, a adăugat campionul sucevean.