UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969 UNIUNEA NAȚIONALĂ A COLUMBOFILILOR DIN ROMÂNIA - MEMBRĂ FCI DIN 1969

Vrancea a dat „ora exactă“ la cursa de Maraton Terespol    

Județele Vrancea și Galați, din Provincia Sud-Est, și-au dat mâna și au mers împreună la prima etapă de Maraton cu lansare din localitatea Terespol – Polonia, organizată în data de 29 iunie. La acest mult așteptat concurs, organizat de către Filiala Vrancea, au participat 228 crescători și 4.794 porumbei, primele trei poziții ale clasamentelor categoriilor Porumbei și Crescători fiind câștigate de către columbofilii vrânceni.

Câștigătorul locului 1 al cursei Terespol a fost porumbelul cu seria 0405301-2019, al cărui proprietar este Robert Giurgea, din județul Vrancea, voiajor care s străbătut cei 745 de kilometri cu o viteză medie de 1.220,14 metri pe minut, ajungând acasă în prima zi de concurs.

Robert Giurgea

„Particip la concursurile columbofile din anul 2019, iar categoriile de zbor îndrăgite de mine sunt Fond și Maraton. Sezonul 2024 l-am început cu un lot de 56 de porumbei, iar la cursa de Maraton Terespol am angajat 46 de cursieri, clasând 20 dintre aceștia. Masculul câștigător de locul 1 pe concurs este o pasăre de Carteus și a fost jucat la natural, fiind un zburător căruia, în general, îi plac cursele de distanță mai grele. Este un porumbel robust, cu spate și piept puternic și care face parte din familia lui «Carteus 237» al lui Vicențiu Scripcaru, o familie de porumbei campioni naționali și olimpici“, a precizat Robert Giurgea.
Pe locul secund s-a clasat porumbelul lui Aurel Fărcășanu, masculul de echipă cu seria 0067472-2022, care a fost înregistrat ca sosit cu viteza medie de 1.210,59 metri pe minut, după un zbor de 759 de kilometri. Ultima poziție a podiumului a revenit tânărului masculul cu seria 0157002-2023, aparținând lui Adrian Manta, zburătorul asigurându-și prezența pe podium după ce a străbătut cei 770 de kilometri cu viteza medie de 1.206,15 metri pe minut.

În clasamentul rubricii Crescători al acestui concurs s-au impus cursierii de echipă ai trioului Cosma + Răducan + Șelaru, care au câștigat locul 1 cu un total de 10,43 puncte de penalizare. „Echipa Cosma + Răducan + Șelaru și-a început povestea în anul 2023, cu intenția de a concura doar la categoriile Maraton și Maraton Extrem. Sezonul 2024 l-am abordat cu un lot de zbor format din 71 porumbei, iar în primul weekend de Maraton am împărțit lotul: la Terespol am angajat 42 de voiajori, dintre care 36 tineri și 6 maturi, iar restul au plecat la cursa de Extrem.

Marius Cosma și Alexandru Răducan

Cei doi care au făcut echipa sunt frați buni, părinții lor fiind de la tandemul Cozma Ciprian & Frații Barus, însă toți cei cinci nominalizați la echipă sunt descendenți din acest cuplu. Ei au fost concurați la natural, poziția lor la această etapă fiind pe pui de 10-15 zile. Cei doi de la echipă sunt păsări de talie mijlocie, cu o musculatură moale și elastică și o aripă bine ventilată. Am observat că acești porumbei se simt foarte bine la etapele de Maraton până în 900 de kilometri, reușind să facă diferența atunci când etapa este și dificilă. Ca și particularitate, aceștia nu se încarcă foarte tare înainte de etapă. Este primul podium obținut la o cursă de Maraton sau Maraton Extrem, satisfacția fiind și mai mare când știm concurența din gruparea noastră, însă sperăm să nu fie și ultimul rezultat de locul 1, nici la Crescători și nici la Porumbei“, a declarat Alexandru Răducan.
După a luptă foarte strânsă, locul 2 Crescători pe concurs a revenit Fraților Sîrghi, cu un coeficient de 10,64 puncte, la diferență de doar câteva sutimi față de locul 1, în vreme ce pe locul 3 Crescători s-a poziționat Gelu Iancu, cu 13,15 puncte.

Clasament Galați

Gabriel Nica este columbofilul care a câștigat locul 1 pe lansare la nivelul județului Galați, grație tinerei porumbițe cu seria 0515738-2023, ce a sosit acasă după cursa de 713 kilometri cu viteza medie de 1.203,63 metri pe minut. „Am început sezonul cu 125 de porumbei în lotul de zbor, iar la această etapă am angajat un număr de 49 de păsări, atât tinere, cât și mature. Femela care a câștigat locul 1 județean provine din două păsări 100% Irinel Popa. Porumbița a fost jucată la natural, pe ouă de aproximativ șapte zile. Aceasta a fost concurată și la cele două etape de Fond din programul Filialei, dar s-a făcut remarcată acum, la prima etapă de Terespol, unde a câștigat prima poziție din campionatul județului Galați. Este un porumbel cu o musculatură elastică și foarte bine echilibrat, recuperându-se foarte bine și foarte repede după fiecare sosire. Diferența a făcut-o datorită originii sale bune, dar și pregătirii ei fizice, la care a contribuit întreaga mea familie. S-a făcut remarcată în crescătorie, fiind o femela tardivă, eclozată în luna septembrie, iar rezultatul obținut este un rezultat excelent, ținând cont că nu este un porumbel cu experiență. Precizez că este soră cu locul 4 județean de la primul zbor de Fond din acest sezon, pasăre care a ocupat și locul 3 județean Fond Palmares 2 Ani 2023“, a explicat Gabriel Nica.

Gabriel Nica

Femela cu seria 0106404-2022 s-a clasat pe locul 2 județean, pasăre care aparține lui Vasile Brăilescu și care a fost nevoită, pentru a-și asigura această clasare de top, să zboare cei 750 de kilometri cu viteza medie de 1.184,89 metri pe minut. Podiumul județean a fost completat de către Nicolae Terza, a cărui porumbiță cu seria 0511662-2023 a propagat în aer o viteză medie de 1.177,30 metri pe minut pe parcursul celor 749 de kilometri pe care i-a avut de zburat până acasă.  

În ceea ce privește clasamentul județean al categoriei Crescători, pe prima poziție regăsim tandemul Cobzaru & Căploiu, cu un coeficient de 36,63 puncte de penalizare. Locul 2 județean Crescători a fost revendicat, cu 46,57 de puncte, de către același Gabriel Nica, iar pe locul 3 județean Crescători s-a poziționat Nicolae Liviu Iacob, cu 49,19 puncte de penalizare.